Christina Sjöqvist

Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

torsdag, 14 januari 2021 09:24

Bli av med PMS och PMDS

Under mina snart 25 år som funktionsmedicinsk näringsterapeut kommer det under konsultationerna med många kvinnor ofta fram att många av dem lider av PMS eller PMDS. Tyvärr tror många att PMS är normalt, att det är ett nödvändigt ont för en kvinna. Men frågan är om PMS verkligen är normalt och något kvinnor måste infinna sig i att ha varje månad?

PMS och PMDS symtom

 • Du känner dig irriterad och lättretlig
 • Du känner dig orolig och ångestfylld
 • Du får snabba humörsvängningar
 • Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker
 • Du känner dig trött och får mindre energi
 • Du får svårare att sova
 • Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen
 • Du känner av spänningar i brösten eller de blir ömma
 • Du får huvudvärk
 • Du blir mer hungrig och sötsugen än vanlig 

Men jag är här för att berätta för dig - du kan må bra, du kan slippa PMS och PMDS. Hur då?
Läs vidare ska du få se.

Först, för att förstå vad som händer i kroppen vis PMS behöver jag berätta något viktigt om P-medel.

Hormonella preventivmedel

Vilka står för forskning kring kvinnliga hormoner?
Det är intressant att tänka på att det i nuläget, trots fantastiska framsteg inom forskning, inte finns preventivmedel till män. De skulle lika gärna kunna ta fram, p-piller, stavar och liknande för den manliga populationen. Men det gör man inte, utan pengar till forskning och preventivmediciner läggs till största del på läkemedel mot kvinnor. Varför? Ja det får de svara på själva, men eftersom de flesta som ligger bakom det här forskningsområdet är män kan man ju undra om det är så att de inte vill laborera med sina egna hormoner.*

Under tiden man är gravid finns det många riktlinjer man måste följa; att vara försiktig med intag av mediciner bland annat.
Men man kan fråga sig om det är ok att månaderna innan man blir gravid ta mediciner. Det tar ju lång tid för kroppen att rensa ut det. Så förbered kroppen för en graviditet i god tid.

Tänk på vad en kvinnans kropp ska klara av. Den ska ”bygga”, bära och föda fram ett barn, vilket jobb!

LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att förbereda kroppen på graviditet"

Vissa kvinnor har förstått att de inte mår bra av hormonella preventivmedel och vill alltså inte använda det.
Alternativet många då vänder sig till är kopparspiral! I mitt tycke är det en av många konstiga idéer. Koppar i kroppen leder till en rad andra negativa konsekvenser.

LÄS MER: "Att tänka på när du slutar med p-piller"

Många börjar tidigt med p-piller

I min klink träffar jag många kvinnor i sin bästa ålder, 25 - 30 år. Många av dem berättar för mig att de började med p-piller redan när de var 13-14 år därför att de hade PMS och/eller jobbiga menstruationer.
Andra får p-piller när de är lite äldre. Men att störa unga människors menscykel och hormoner är helt vansinnigt. Att använda P-piller för att man har PMS är bara att maskera problemet, inte att gå till orsaken. 

Istället bör man fundera på:

 • Varför har jag ont?
 • Varför blöder jag så mycket?
 • Varför mår jag illa och har PMS?

Orsaker till dessa kan vara några av dessa:

 • Överkänslighet mot födoämnen (ImuPro-analys)
 • Tungmetaller (koppar, kvicksilver eller annat - det kan man ta reda på med en hårmineralanalys)
 • Överväxt av candida orsakad av felaktig tarmflora
 • Mineralobalanser (även här är kan en hårmineralanalys visa vad man saknar)
 • Brist på B6 som är viktig för hormonerna
 • Kronisk hypotyreos
 • Prostaglandinobalanser, alltså fettsyreobalanser
 • Hormonobalanser – för högt östrogen och för lågt progesteron, eller att båda är låga alternativt lågt östrogen och högt progesteron. (Detta kan man får reda på i en Labrix-analys)
 • Överskottsfett hos överviktiga kvinnor
 • Nedsatt avgiftning av levern
 • Stress, som rubbar hormonbalansen
 • Ignorering av ens inre infradiska rytm (se mer om detta nedan)
 • En kombination av flera av ovan nämnda orsaker 

Vill man bli slippa hormonella problem, så är första steget att sluta använda hormonella preventivmedel. 

Slipp PMS och menstruationsproblem

Många har blivit helt PMS-fria!

Vad har de fått för rekommendationer?
Självklart är det allra bästa är att få individuell hjälp då alla är biokemiskt unika, har sin egen bakgrund och sjukdomshistoria. Men här kommer generella råd inom viktiga områden som jag är noga med att ge dessa unga kvinnor.

Livsstilen

Mycket handlar om livsstilen, och det positiva är att den kan man ändra.

Det handlar också om förväntningar vi har på rollen som kvinna. Kvinnor prioriterar ofta andras behov mer än sina egna behov. (Det finns ett uttryck som heter ”duktig flicka-syndrom"). Kanske handlar det om att ta hand om barn eller föräldrar, eller så kanske man jobbar inom vården.

Rent generellt har det skett stora förändringar på kvinnors och mäns roller de senaste 50 åren. En kvinna förväntas vara duktig på många områden, både på jobbet och hemma. De har fått möjlighet att ha höga befattningar inom till exempel arbetslivet och politiken som tidigare enbart män kunde inneha. Men kvinnor ska och vill ofta också hinna med att föda barn. Och även om det finns duktiga pappor och till och med hemmapappor så hamnar ofta lotten att ta hand om barn och familj på kvinnan.

Detta är för många kvinnor en omöjlig ekvation att få ihop.**

Press och prestationsångest hör till många kvinnors vardag. Det känns som att kvinnor många gånger lever på männens villkor!

Men på ett viktigt plan skiljer sig män och kvinnor radikalt åt. Männen har enbart en cykel, eller rytm, den cirkadiska rytmen. Kvinnornas menscykel och känsloliv däremot styrs till stor del av ytterligare en cykel – en infradisk rytm. När man väl har börjat förstå sig på denna infradiska rytm eller cykel inser man att den är fantastisk. 

LÄS MER: "Slipp hormonproblem - anpassa näringsbehovet efter din menscykel"

Men när man äter p-piller eller andra hormonella preventivmedel så störs denna cykel.

Ta hänsyn till kroppens cykler

Vi har olika cykler eller kretslopp i vår kropp, ingen skulle vilja ifrågasätta det. Några av dem är sömncykel, hormoncykel, vårt kretslopp - blodomloppet med flera.

Samma är det i naturen. När vi stör jordens olika kretslopp vet vi vad som händer, vi får en global uppvärmning, orkaner, stigande temperaturer, torka och som det varit på många ställen eldsvådor - på grund av för hög värme, och mycket annat.

Vad händer om vi stör våra olika cykler i kroppen? Ja, om vi inte sover regelbundet så mår vi dåligt och kan få andra problem, som depression. Vi är beroende av vår sömn.

Vad händer om vi stör vår menscykel? Ja, då blir vi också dåliga men på andra sätt, vi får PMS, menssmärtor, utebliven ägglossning för att nämna några negativa konsekvenser.

Hormonerna som styr menscykeln och dess faser

 • Östrogen
 • Progesteron
 • Luteiniserande hormon (LH)
 • Follikelstimmulerande hormon (FSH)
 • Testosteron

Våra hormoner följer ett specifikt mönster och lär vi oss det kan vi minska hormonella problem som PMS och överlag må bättre. Vi kan få stor nytta av det i vårt liv!

Lättast är att dela in menscykeln i 4 faser.

Även om vi har lärt oss att dag 1 i menscykeln är dagen då vi får mens (ett system helt klart skapat av män!) så börjar menscykeln långt innan. Mensen är faktiskt den avslutande fasen under menscykelns 28 dagar. (En optimal menscykel blir klar på 28 dagar.)

Så när är det egentligen menscykeln börjar?

Fas 1 – Follikelfas (7-10 dagar)

Den här fasen sätter igång precis efter din föregående cykel, alltså dagen efter din sista mensdag. Precis efter mensen är hormonerna som lägst men ökar sakta under fasen. FSH ökar så att ägg senare kan mogna i äggstocken. Östrogenet ökar också under den här fasen.

Fas 2 – Ägglossning (3-5 dagar)

Uppgången av FSH och LH som följer gör att follikeln släpper ett ägg. Just nu är östrogen som högst vilket gör att livmoderslemhinnan blir tjockare. En peak av testosteron gör att vi har mer ”go” i kroppen.

Det är mycket som händer i kroppen tiden kring ägglossning och stör man den genom dålig kost och framförallt stress och för mycket arbete kan det påverka hur man kommer må i nästa fas, och om man ens kommer få en mens. Har ingen ägglossning skett kommer inte heller mensen. Blir ägglossningen försenad på grund av hormonobalanser och stress kommer mensen också bli försenad.

Fas 3 – Lutealfas (10-14 dagar)

Östrogen, progesteron och testosteron är som högst i början av den här fasen och sjunker sedan för att vara som lägst precis innan mensen början. Östrogenet håller livmoderslemhinnan tjock och progesteronet hjälper den att hållas på sin plats ifall ett ägg har blivit befruktat.

Om du har PMS under den här tiden beror det på att du har för mycket östrogen i förhållande till progesteron. Om du har för liten progesteronproduktion och för mycket östrogen styrs till stor del av hur du har tagit hand om din kropp under de två föregående faserna.

Fas 4 – Menstruation (3-7 dagar)

Nu har du som lägst nivå av hormoner, du har mer behov av vila och att vara för dig själv och reflektera, inte stressa upp dig för mycket med sociala aktiviteter och viktiga presentationer. Livmodern är som störst just nu och det är inte optimalt att konditionsträna eller göra andra intensiva träningsmetoder.

Om du vill veta hur det står till med dina hormoner finns ett bra test som visar balansen mellan de olika hormonerna och om det finns för lite eller för mycket av dem

LÄS MER: 6 sätt att få ordning på dina hormoner - en gång för alla!

Som sammanfattning - vi har lärt oss är att PMS inte "hör till" att vara kvinna. Det som styr om du får PMS är obalanser i hormoner och hur du tar hand om din kropp i dess olika faser i din fascinerande menscykel! Så ta hand om dig och följ rytmen som är inbyggd inom dig.

Vill du veta mer om hur du kan balansera hormoner, bli av med östrogenöverskott och få mer progesteron för att på så sätt bli av med PMS? Kontakta mig och boka in en hälsorådgivning över telefon eller boka in ett besök hos mig i min klinik.

I nästa veckas artikel tar jag upp hur du kan leva efter menscykelns olika skiftningar och på det viset minska PMS och mensproblem.

MåBra
Christina Sjöqvist
Närings- och fytoterapeut

* Det här är helt min egen iakttagelse och uppfattning.

**OBSERVERA att jag lägger inga värderingar i detta utan bara konstaterar hur det ofta kan se ut!


 

 

Mer än hälften av de som kommer till min klinik söker för olika hormonproblem. Tyvärr stirrar många sig blinda på att de tror att det är fel på deras sköldkörtel. Det kan det naturligtvis vara. Men vad är grunden och orsaken till hormon- och eventuella sköldkörtelproblem? Samma sak som är kärnan i all hälsa!

Trötthet en epedimi?

Många är trötta, trötthet är ibland ett symptom på att man inte får den näring kroppen behöver, det finns naturligtvis fler orsaker. Ofta börjar det med stress, p g a jobb, relationer, ekonomi, eller annat. I början kan det vara så att kroppen skickar ut för mycket kortisol som gör att om det finns för mycket fritt kortisol i blodet på natten blir man vaken och sover oroligt och för lite vaknar för tidigt. Att vakna vid 4 tiden och inte somna om. Kan ha att göra med binjurestress.

Under detta stresstillstånd orkar man inte laga bra mat, det blir snabbmat eller bara något för att hålla sig igång - ofta snabba kolhydrater. Här startas en negativ spiral.

Det är vissa saker man behöver börja med innan man kan gå på könshormoner eller sköldkörtelhormoner.

Rätt näring och bra näringsupptag – grunden för hälsa!

Kroppen bildar hormoner från fetter, det blir det som kallas prostaglandiner. Protein reparerar celler så det är också viktigt.
Alltså för bra hormoner behövs det rätt näring och att man kan ta upp näringen. För det krävs att magen och tarmen är bra och att man smälter maten och inte äter sådant som skadar tarmen. Det kan vara saker man inte tål, en del vet inte ens om det. T e x är gluten, ibland mjölkprodukter och andra vanliga födoämnen sådant som man kan ha svårt att smälta. Vill man veta vad man skall undvika finns det tester för detta. Billigare alternativ kan vara att göra en eliminationsdiet under 2-3 månader och se hur man mår.
Kroppen kan inte repareras så länge man inte får rätt näring i sig. Det krävs tillräckligt med rätt fett och protein.

Ett blodsocker i balans

Viktigt att ha ett balanserat blodsocker! Med min scanningsapparat ser vi många som har insulinproblem (det behöver inte vara att de har diabetes ännu men de ligger i förstadiet till diabetes 2).

Orsaken till blodsockerproblem

Många äter ofta fel mat, snabbmat, halv- eller helfabrikat eller snabba kolhydrater, kanske för att man inte orkar laga bra näringsrik mat från grunden.
Man kan ju inte låta bli att se vad folk sätter i sina vagnar vid kassan på stormarknaden. Läsk, pizza, pasta, potatis, bröd och godis m.m.

Men många har utan att de vet om det metabolt syndrom eller insulinresistens (dessa är nära förknippade).

Tecken på insulinresistens:

(det räcker bara att man lider av 3 av dessa symptom)

 1. Går upp och kissar flera gånger per natt
 2. Behov av att få ett mellanmål eller snack eller vilja ha godis
 3. Inte känna sig nöjd när man har ätit middagen, gärna vilja ha något sött efter
 4. Att känna sig trött efter maten och vilja sova, eller som en del säger matkoma
 5. För låg uthållighet när man tränar att bli trött fort
 6. Magfetma ju större mage ju mer insulinresistens
 7. Män med bröst
 8. Höga kolesterolvärden
 9. Högt blodtryck mer än 130/85
 10. Fettlever eller andra problem med levern
 11. PCOS och vissa andra fertilitetsproblem
 12. Inflammationer
 13. Sömnapné
 14. Sömnstörningar, svårt att somna eller att vakna på natten och inte kunna somna om
 15. Minnesproblem
 16. Långsam metabolism
 17. Svängig i sina känslor från ena ytterligheten till den andra
 18. Få huvudvärk när man är hungrig eller har ett lågt blodsocker
 19. Förstorad prostata

Metabolt syndrom kan leda till: fetma, alzheimer och demens, diabetes, hjärt-kärlproblem, obalans i blodfetter, blodtrycket, fertilitetsproblem och mycket annat som cancer och som vi just idag pratar om hormonproblem (samt problem med sköldkörteln).

Tester man kan ta för att få reda på detta:

 • Insulin (Ofta så testar doktorn inte insulin utan glukos.)
 • Levervärden Asat, alat, GT
 • B12, folat, homoecystein
 • Sköldkörtelvärden som TSH, T4 och T3 TRAK, TPO och TG
 • Blodfetter som TG, LDL, HDL, och kvoten mellan dem
 • Cytokiner
 • CRP

Viktiga tips för att förbättra insulinet

Insulin från bukspottkörteln gör att kroppen kan ta upp blodsockret var gång man äter något med socker eller snabba kolhydrater behöver bukspottkörteln pytsa ut mer insulin och till slut så orkar den inte och det kan leda till insulinresistens som är förstadiet till diabetes 2.

Periodisk fasta

Genom att förslagsvis fasta 18 timmar fasta och lägga ätande under 6 timmar.

På morgonen äter du inget du kan dricka ditt kaffe eller te och annat. Ät det första målet kl 12.00 och andra målet bör vara kl 18.00 då har du 18 timmars fasta.
Genom att fasta på det här viset kan du få ner blodsocker och insulin.

Om du behöver ett snack gör det men ofta är det bäst att inte äta något mellan de två måltiderna. Du kan dricka saltvatten, te eller något annat. Rå äppelcidervinäger på morgonen.
Ät bara om du är hungrig!

Ät mycket grönsaker av grönt och men även andra färger*. Hummus nötter ägg, kött, avokado, oliver, ca 6-8 koppar av grönsaker Du kan också äta bär med olika färger.

Kroppen kan göra glukos från ketoner från fett och protein. Vi behöver inte kolhydrater för glukosen.

Det tar 3-5 dagar att få kroppen att göra detta. (Ligger du i fördiabetes eller i insulinresistens då kan det ta längre tid för dig.) 
Du kan få bort fettlever, få ett bättre blodtryck och du blir även mindre hungrig.

Ketokost

Kort sagt innebär keto att dra ner på kolhydrater och se till så du äter mer protein och fett.

Lyssna på youtube av dr Erik Berg han har många föreläsningar om detta.
https://www.youtube.com/watch?v=mrg1Ogi9ep0 
https://www.youtube.com/watch?v=Qifg5hxnlJE 

Protein reglerar insulin. Ökar man protein och fett blir man inte så hungrig och behöver inte så mycket kolhydrater.

Bra protein behöver inte vara massor, men kan komma från vilt, från ekologiska kycklingar. Naturkött, lamm som ju går ute och betar.

Viktigt är att äta mindre frukt som är sockerbomber.

 • Om man skall vara vegetarian är det bra att man i alla fall kan tänka sig att äta ägg och ev fisk någon gång. Bra protein från bönor och linser. Om man skall göra biffar och linser kan det vara bra att göra de från grunden. I matberedare, bönor, ägg, kanske rödbetor som är kokta eller morötter. Det finns bra recept på detta. Kryddorna skall vara rena örtkryddor och inte kryddor med jästextrakt i.
 • Vegetarianer som åt mycket fibrer eller rötter, hade bra blodsocker i studier som gjordes.
 • Ifall du är vegan är det oerhört viktigt att man äter en fiberrik vegankost. Viktigt också att man skiljer mellan kolhydrater och kolhydrater - alla kolhydrater är inte felaktiga. Men många veganer äter ofta inte tillräckligt med grönsaker och proteinrika baljväxter. Många äter substitut för kött, ofta är socker tillsatt till dessa, så titta noggrant efter vad de innehåller. Vegofärs, quornfärs och dyl innehåller ofta socker, kornmaltextrakt, glukossirap, jäst och syntetiska aromer av olika slag.

Tillskott som är bra för att balansera blodsockret:

 • Krom reglerar blodsocker
 • Magnesium 400-1000 mg eller Minplex B 2x3 (det som är bra med minplex B är att den är blodsocker reglerande för den innehåller både Krom och B6.
 • Är tarmen förstoppad ta halva dosen av magnesium på kvällen i en oxidform och den andra dosen tar man på morgonen.
 • Olivblad
 • Fiskolja höga doser 5-600 mg ca 6 st omega 3+ eller om man inte vill äta så höga doser ät en burk sardiner per dag. Om man bara äter odlad fisk är det bra att ta tillskott av fisk- eller algolja men i höga doser.
 • Ceylonkanel i har en balanserande effekt på blodsocker.

MåBra
Christina Sjöqvist

*De som tar Waran skall balansera sitt eller ställa in sitt waran efter en bra kost inte ta bort grönsaker det är helt fel råd från sjukvården, men kolla blödning, asprin eller trombyl är bättre.

tisdag, 06 oktober 2020 09:03

Hitta rätt bland homeopatiska cellsalter

Något man i Tyskland, homeopatins hemland, ofta arbetar med är något man kallar för cellsalter. I regel har de 27 olika cellsalter som de arbetar med i Tyskland. Här i Sverige använder vi bara 12 av dessa salter. Det som är så fascinerande med cellsalter är att de både jobbar med det fysiska, mentala och själsliga i vår kropp. 

 

Så doserar du cellsalterna rätt

Det är viktigt att du låter tabletterna smälta i munnen långsamt så de kan gå via slemhinnorna in i kroppen. De kan även tuggas men skall aldrig sväljas hela. Ska inte heller tas i samband med mat, kaffe eller rökning.  

Vill du som förälder hjälpa ett barn baseras den dagliga doseringen på barnets ålder, ½ tablett/år fyllda. Vi som jobbar med näringsterapi får inte behandla barn under 8 år, men det är ju valfritt för föräldrar.  

Tar du salt under lång tid för något kroppsligt så kan du ta ca 8 tabletter/dag under 6 veckor och sen göra ett uppehåll på 6 veckor och sedan ta saltet i ytterligare 6 veckor. Då stimuleras de organ som du vill jobba med. Det är viktigt med uppehåll för då kan kroppen få börja att jobba på egen hand. 

Vid akuta kroppsliga problem tar man 1 tablett var 5-15 minut i ca 3-4 timmar, eller tills man känner att något händer i kroppen.  

Vid kroniska kroppsliga problem tar man ca 8 tabletter/dag  

Själsligt kräver en lägre dos – ca 2-3 tabletter per dag.  

Vid fysiskt smärta eller fysisk brist på koncentration ges 6-8 tabletter per dag.  

Man kan dock inte överdosera cellsalterna; det finns de som utan problem har tagit 50 tabletter eller fler per dag  

Ta reda på vilken cellsalt just du behöver

För att se vad man behöver kollar man främst på tungan och i ansiktet. Och så gör man en analys på sin personlighet m.m. som guidar en till rätt cellsalt. Finns det flera tecken kan det vara bra att jobba med flera salter samtidigt. 

De olika salterna

NR 1 CALCIUM FLUORATUM  (KALCIUMFLUORID)

Hur vet man om man behöver det? 

Tecken på tungan:

Väldigt djupa sprickor eller djupa streck i tungan som inte gör ont. Matrester kan ha tendens att vilja fastna i dem och det kan ge en dålig andedräkt. Ibland bildas även en beläggning.  

Tecken i ansiktet:

Ofta är det veck och rynkor under och omkring ögonen; ofta har personen gått med bristerna länge. Rynkiga personer har ofta stor kalciumbrist och det som händer då är att kroppen tar kalcium från skelettet.   

Fysiska problem:

Calcium fluoratum (NR1) hjälper till att bibehålla elasticitet i vävnaderna genom att stärka bindväv, leder och senor. Åderbrock och hemorrojder är ett tecken på att du behöver stötta din bindväv. Bryter du lätt fingernaglar eller får du lätt valkar i händer och på fötterna? Överrörliga leder, tinnitus, tandproblem och karies, kantstötta tänder, arterioskleros och stroke visar brist på kalciumfluorid, och ofta har det pågått under längre tid.  

Psykiskt:

Ofta finns det en psykisk oflexibilitet och envishet, en enkelspårighet hos de som behöver NR 1. Kanske personen inte tycker om sig själv eller har svårt för att klara av förändringar och anpassa sig till nya situationer – nytt jobb, ny bostad eller något annat. 

Själsligt: 

NR 1 hjälper oss att leva i nuet och att hantera det. Hjälper till att förändra sin inställning och inte upprepa tidigare misstag.  

NR 2 – CALCIUM PHOSPHORICUM (KALCIUMFOSFAT)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Blekrosa eller ljusrosa ton med en mycket tunn beläggning. Ibland kan det finnas en sötaktig smak i munnen. Om det finns en tjockare beläggning på tungan är det inte rätt medel. 

Tecken i ansiktet:

Vita skuggor ovanför ögonbrynen och ner över näsroten. Som ett vitt T. Om man drar ihop ögonbrynen och det blir ett T och färgen är vitare. Ljus fläck över struphuvudet. Ljust tecken eller vitt tecken framför örat.  

Fysiska problem:

Svaga ben eller tänder, hjälper till vid uppbyggnaden av celler och bildning av ben, tänder och blod. Den är bra för de som brutit ben, eller de som har eller vill förebygga osteroporos. Då kan man ta både NR 1 och NR 2.    

De som somnar men vaknar lätt flera gånger per natt kan behöva ta NR 2 och NR 7, två av varje, hälla på hett vatten och dricka. 

Hjälper dem som har anemi, är gravida, eller de som varit konvalacenter och legat en längre tid och som känner sig svaga.

NR 2 behövs för dem som jobbar mycket med intellektet och tänker mycket, som ingenjörer och programmerare med flera.

För gnälliga och oroliga barn som har svårt att koncentrera sig eller har svårt att somna, ge ca 6–8 tabletter per dag. Eller barn som får huvudvärk i skolan, ge då 2–3 stycken per dag. Är även bra att ge om barnen stannar upp i tillväxten.  

Psykiskt och själsligt: 

De som inte låter människor komma nära eller som är rädda för att släppa in människor i sitt liv. Det kan behövas en långvarig behandling på minst 1 år och då 2-3 tabletter per dag.   

NR 3 FERRUM PHOSPHORICUM (JÄRNFOSFAT) 

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tungan är vinröd, utan beläggning. Den kan vara fuktig, eller bara röd och torr. Röda ränder och en röd tungspets. Ofta väldigt slät tunga för övrigt.  

Tecken i ansiktet:

Svartblå skuggor vid näsroten, alltså längst in mellan ögonen, eller mörka ringar under ögonen. Då är det en dålig syretillförsel och har varit så under en lång tid. Är läpparna bleka är det ett tecken på anemi. Då behöver man både NR3 och NR4  
Fysiska problem kan vara: Som akutmedel om du känner att du håller på att bli förkyld och håller på att få, eller har feber upp till 39 grader. Ta då en högre dos – 1 tablett var 5:e minut.  

Fysiska problem:

NR3 hjälper immunförsvaret förebyggande.   

Stimulerar hemoglobinets syreupptag, så om du känner att du har andnöd när du motionerar kan detta vara medlet för dig; eller bara om du känner dig allmänt trött. Barn som är trötta kan ha för lite syre i cellerna. 

I kroppen påverkar det alla muskelfunktioner.  

Besvär och kroppssmärtor som är högersidiga. Muskelvärk kan också bero på att inte kroppen får tillräckligt med syre.  

Psykiskt:

Hjälper till att bygga upp ett skyddspansar mot omvärlden och hjälper de som är känsliga för vad andra tycker och tänker.

Själsligt: 

Hjälper till med motståndskraft, eller hålla borta sådant som tränger på utifrån, människor eller problem av annat slag, exempelvis personangrepp. Om du får ont i halsen strax efter att du skulle velat säga något som du inte sagt utan istället har du har tigit och svalt är ett tecken på att du kan behöva NR 3. 

NR 4 KALIUM CHLORATUM (kaliumklorid)

Hur vet man om man behöver det?  

Tecken på tungan:

Längst bak på ser du en mjölkaktig vit eller grå beläggning som sträcker sig till halva tungan – längst fram är tungan rödare. Det vita tyder på för mycket gifter i kroppen. Blodet kan vara trögflytande. Denna person behöver dricka mycket mer vatten för att spola ut gifterna från kroppen, minst 2 liter per dag, och bör inte heller dricka för mycket kaffe. Två koppar vatten per en kopp kaffe utöver de två literna som behövs dagligen för att få ut gifterna.   

Tecken i ansiktet:

Vita ringar kring ögonen, vita prickar kring och under ögonen eller blekhet i ansiktet som om personen är illamående.   

Fysiska problem:

Renar och avgiftar blodet. Påverkar lymfflöde, vad som går ut och in i cellen, samt stärker slemhinnor.  

Om inte förkylningen har släppt med NR3 ta då denna NR4 som är bra vid inflammationer.  

Renar blodet och understödjer blodbildningen. 

Alla typer av sekret från slemhinnorna som kommer från näsa och hals har behov av NR4. Om det är allergier eller hösnuva och att det på grund av det kommer sekret från näsan så kan det vara bäst med en kombination av flera salter.

De som har celiaki kan må bra av denna eftersom den stärker slemhinnorna.   

Psykiskt: 

Bra för personer som är väldigt känsliga, de som har tendens till hypokondri.  

Själsligt:

De som har brist på NR4 är ofta personer som skyller sina problem på andra. De har ofta dålig insikt om sig själva. Eller kanske de tänker att inget går att förändra. Man skyller sina problem på chefen, partnern, föräldrar eller någon annan. De är omedvetna eller har dålig insikt som sig själva. Kombinera gärna med NR1 för att jobba med ansvarstagande.  
De hetsäter gärna och dras till mjölk, choklad och sura rätter eller sötsaker. De som hetsäter kan ta 20 -25 tabletter i 3-4 dagar.

NR 5 KALIUM PHOSPHORICUM (KALIUMFOSFAT) 

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tungan kan ha en gul/brunaktig färg, andedräkten kan vara rutten och smaken i munnen likaså. Kan finnas problem med magen.  

Tecken i ansiktet:

Gråfärgat ansikte, insjunka tinningar, gråaktig ton runt munnen.  

Fysiska problem:

NR 5 jobbar bra med nerver och psyke. Nervbesvär, stress och nervös huvudvärk eller nervös mage. De som känner att deras minne behöver förbättras. Överbelastning, nervöst kaos, tics och panikångest, för många intryck skapar oro, torgskräck osv….  

Psykiskt:

De som lider av psykisk överansträngning och överbelastning. När man känner behov av koncentration men inte klarar det på grund av för hög stress. Dessa personer kan ha svårt att sova och till följd av dålig sömn kan de känna sig trötta och deprimerade. (OBS Detta gäller naturligtvis aldrig vid allvarliga depressioner, de behöver ta kontakt med sjukvården och kan behöva SSRI). Samtidigt med SSRI kan detta cellsalt NR 5 hjälpa till. Vid depression ta då 6 tabletter per dag.  

Själsligt: 

För dem som gråter lätt om någon frågar hur de mår är detta ett viktigt salt. Ett salt för dem som har ett huvud som aldrig får ro. Det hjälper personen att få kontroll över sina tankar och kan hjälpa att tänka mer positivt.

Detta medel kan även ges till de som fått strålningsskador.  

NR 6 KALIUM SULFURICUM (KALIUMSULFAT)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Brun beläggning på tungan, speciellt längst in. Dålig andedräkt.

Tecken i ansiktet:

Bruna ringar kring ögonen, kan även vara bruna ögonlock eller bruna på överläppen (det visar att gifter kan sitta i magslemhinnan). Eller bruna fläckar på huden, så kallade leverfläckar.  

Fysiska problem:

Detta salt hjälper levern att avgifta så det är bra för alla typer av problem med hudutslag och håravfall, mjäll och klåda. NR 6 syresätter vävnader och har en gynnsam effekt på allt som har att göra med att avgifta levern och föra ut saker från kroppen som inte ska vara där. 

De som känner att de måste ha frisk luft och måste öppna fönster för de har en känsla av att vara innestängda.

De som är extremt morgontrötta och känner sig väldigt sega på morgonen kan då ta 4 tabletter direkt på morgonen.  

Vaknar du på natten mellan kl 1 och 3 så har du ofta ett behov av att ta några cellsalter på natten – ha dem på nattduksbordet så du snabbt kan sätta dem i munnen och somna om.

Psykiskt: 

Det gäller att fundera på varför du är ledsen. Aggression och sorg binder mycket energi och har en direkt inverkan på leverns funktion. Släpp det som hände för länge sen, det som hände i barndomen. Gå vidare. Det går inte att göras ogjort. Ibland kan det vara så att man bär på sorger som hände i tidigare generationer och det finns kvar i våra gener.  
Vill du ha annan hjälp att jobba vidare med det finns det en metod som heter EFT som du kan kombinera för att kunna släppa känslorna och gå vidare.  

Själsligt: 

Nr 6 kan behövas vid gammal sorg, eller de som är sorgsna och inte vet varför de är det. Det kan ha att göra med sorger från barndomen eller att hålla fast vid något som hänt för länge sen, i extremfall de som håller fast vid något som har hänt flera generationer tidigare.  

NR 7 MAGNSIUM PHOSFORICUM (magnesiumfosfat)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Ofta är tungan glänsande och gulaktig  

Tecken i ansiktet:

De som har lätt för att rodna  

Fysiska problem:

Detta är saltet för muskler och nerver, muskelkramper och smärta, nervlugnande och nervsmärtor samt hjälper mot väderspänningar. Det lindrar muskelryckningar, kramper, hicka. Det är ett superbra allround medel – om man inte vet exakt vad man behöver kan detta salt vara något att börja med.  

Det är ett bra smärtmedel, det blir ännu bättre effekt om man sätter det i lite hett vatten.  

”Heta 7an” – då tar man 8 tabletter och häller det i ett glas med hett vatten, drick det medan det är hett, ta det på en sked om du tycker det är svårt att dricka.   

Det är ett bra smärtmedel oavsett var smärtan sitter, det kan vara menssmärtor, migrän, trigeminusneuralgi, vadkramper, ryggskott, gallstensanfall, uppblåst tarm – allt som har kraftigt stickande smärtor. Fortsätt med salterna 2 veckor efter att kramperna har slutat.  

Fungerar bra som insomningsmedel, kan då ges i kombination med NR 2; ta då 6 tabletter av vardera Nr 2 och Nr 7 och lägg det i kokande vatten.  

Klumpkänsla i halsen, kan vara att sköldkörteln är i obalans.  

NR 7 kan användas vid allergier som laktosintolerans eftersom vid alla allergier är det viktigt att rena kroppen. När barn, eller vuxna också för den delen, får allergi som eksem får de ofta cortison. Men det är som att sätta locket på och det gör att problemet trycks in i kroppen. Det tar inte bort själva orsaken. Ibland kan det övergå från eksem till astma och då får personen kanske ännu mera cortison som i sin tur leder till att det kan övergå till reumatiska besvär.  

Att få bort syran från kroppen är en bra början för att bli av med alla allergier.   

Psykiskt:

De som lätt får ångest och panikattacker, torgskräck, neuroser och lätt känner inre stress.  Även de som får högt blodtryck när de blir stressade.  

Själsligt:

De som spelar en roll som de egentligen inte själva har valt, de som gör det som andra tycker att de skall göra och har gått emot sin egen personlighet. De kan ha lätt för att rodna och känna sig utsatta om de hamnar i situationer som de inte känner sig bekväma med.  

NR 8 NATRIUM CHLORATUM  (natriumklorid)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tydliga tandavtryck längst ut på ytterkanten av tungan är ett tecken på att vätskebalansen inte är ok i kroppen. Vit och slemmig beläggning. Sötaktig andedräkt. Stor salivproduktion – när man pratar känns det som det skvätter ut ur munnen. Saliv i mungiporna.  

Tecken i ansiktet:

Grovporig hy, pormaskar vid näsan och hakan. Svullet ansikte med vätska, oljig hy i ansiktet och ögonlock. Övre ögonlocksödem. Tjocka kinder som har tendens att se uppsvällda ut. Rynkor och veck på läpparna.  

Fysiska problem:

Vattenreglerande av olika slag, det kan vara ögon som tåras eller har alldeles för torra ögon eller en rinnande näsa. De som svettas mycket eller inte alls svettas. Torr hosta eller de som hostar och får upp slem. De som har diarré eller är förstoppade. Allt som är för mycket eller för lite kan regleras och balanseras med NR 8.  

NR 8 hjälper kroppen att fördela vätskan, så exempelvis de som dricker mycket men ändå har en torr tarm kan få en utjämning så vätskan hamnar på alla ställen den behövs. Tecken på torrhet i tarmen kan man se på vecken på läpparna.  

De som grubblar på kvällen och har svårt att sova, smält en tablett NR 8 under tungan. Personer som är disträ som inte vet vad de gått in i ett rum för att göra. 

Psykiskt:

Använd detta salt om du är nedstämd och har en känsla av hopplöshet. De som gråter lätt behöver ofta NR 8.  Kan också hjälpa vid huvudvärk med förstoppning eller dem som är morgontrötta och har sovit dåligt.

Själsligt:

Det är ett salt som är viktigt för ett givande och tagande. Det kan vara bra för att sätta värde på oss själva och att ta betalt om man är egen företagare.  

NR 9 NATRIUM PHOSPHRICUM (natriumfosfat)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Tungan kan vara lite skimrande och lite vit/gulaktig; ibland är det en tjock vit beläggning och ibland en djup skåra mitt i tungan. Sur och/eller bitter smak i munnen.  

Tecken i ansiktet:

Övervikt med dubbelhaka, hamsterpåsar på kinderna (något som även kan finnas även på smala människor) eller påsar under ögon, fet hy och fett hår. Lipidknölar kring ögonen. 

Fysiska problem:

Jobbar med att neutralisera pH-värdet bra; mot försurning, de som har olika smärtor i form av reumatiska sjukdomar har oftast ett för lågt pH-värde i kroppen. Det kan vara på grund av dålig matsmältning eller att man äter saker man inte tål.  

Hyperaciditet som kan märkas ibland vid halsbränna, att man inte tål kaffe eller har svårt att smälta fetter. Att ha gikt är ett annat problem som har att göra med översyrlighet. 

Den verkar direkt på gallan och stimulerar gallsyror så du bryter ner fett bättre. Hjälper kroppen att bli av med vätskor och hjälper lymfan att rena sig.  

Om man har ont i kroppen kan det även vara bra att bada basiska bad i med bikarbonat – 4 msk eller mer till ett badkar. pH skall ligga på minst 8,5, reglera mängden så du får rätt Ph i badet.  

De som har aggressioner har ofta för mycket syror i kroppen – de behöver släppa ut syrorna och inte lagra dem.  

Om man är översyrlig och har reumatiska eller andra smärtor kan NR 9 och NR 3 jobba bra ihop mot inflammationer.  

Annat man kan märka om man har behov av NR 9 är om man har dragning till söta kakor, karameller, bakverk, mjölmat som pasta, bröd eller annat.  

Psykiskt:

De har ofta en mindervärdighetskänsla, ”ingen ser mig” eller ”ingen tycker om mig”. Detta kan ha sin grund i barndomen att inte blivit sedd av föräldrar eller vuxna. Kanske föräldrarna hade det kämpigt med jobb eller annat och inte orkade med sitt barn.  

Själsligt: 

Måste hitta rätt läge i livet, de behöver hitta balans, inte överkonsumera mat eller annat. NR 9 är ett långsiktigt medel som bör tas i minst 1 år eller längre.  

NR 10 NATRIUM SULFURICUM (natriumsulfat) 

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Det finns olika färgvariationer som grön/grå, gul/grön, grå/brun. Den ser inte hälsosam ut i alla fall. 

Tecken i ansiktet:

Rodnad som går över näsan och ut över kinderna, kan finnas en tendens till rodnad på hakan och näsan. Ibland kan även kinderna vara bleka till gulaktiga eftersom levern är i obalans. Lodrätt streck mellan ögonbryn. 

Fysiska problem:

Vattenreglerande medel vid ödem orsakat av lever-, gall- eller tarmobalanser. Leverproblem kan orsakas av många olika faktorer som överkonsumtion av alkohol, långvarig medicinering, eller överdrivet intag av fet mat.  

NR 10 har en lindrande effekt på lungor och lindrar astma och astmaattacker. Ofta är det för mycket vätska i lungor som förorsakar astma och minskar syreutbytet. NR 7 motverkar kramp i luftvägarna och hjälper till att släppa kramperna som uppkommer vid astma.  

De som känner sig trötta mellan 9 och 11 på förmiddagen trots att de har sovit en hel natt kan må bra av denna.

De som fryser lätt trots att de ligger med mössa och tjocka tröjor. 

Psykiskt: 

Jobbar bra med överambitiösa personer och de som är perfektionister.

Själsligt: 

Släpp gammalt och för in nytt. Fortsätt framåt i livet. För att kunna göra det måste man släppa på gammalt. Släng, sortera eller sälj prylar du inte behöver. NR 10 för bort slagg från kroppen och behöver du rensa men inte klarar av det är detta salt för dig. Du behöver ”rensa i röran” eller göra dig av med saker, personer eller annat som har tagit din energi.  

NR 11 SILICEA

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Brunaktig beläggning på tungan, kan ha en känsla av att det finns hårstrå på tungan fast det inte finns. 

Tecken i ansiktet:

Djupt insjukna ögon, mycket kråkfötter och rynkor i ansiktet. För de som får sådant tidigt är det viktigt att sätta in NR 11, men även för personer 60 år och över kan det förebygga så att det inte blir så mycket.  
Fysiskt: NR 11 är ett bindvävsmedel stärker bindväven. Den hjälper till att utsöndra slagg från kroppen, svett, varbildning, eller annat, så den fungerar bra för att rena blodet. Också bra för de som har bölder och finnar, sköra naglar och glanslöst hår. Det kallas för skönhetssaltet.

Fysiska problem:

De som är svaga och måste gå och sova typ 20 minuter för att klara av dagen samt de som inte blir pigga av att sova.

De lättskrämda och de som är ljud- och ljuskänsliga. 

De som har svårt att hitta rätta ord.

Psykiskt och Själsligt: 

De som behöver sätta tydliga gränser för vad man tillåter andra att begära av en. De som säger JA men menar NEJ. De måste lära sig att sätta gränser hitta sin inre ryggrad och stå upp för vad de egentligen vill och menar.  

NR 12 CALCIUM SULFUR (kalciumsulfat)

Hur vet man om man behöver det?

Tecken på tungan:

Den passar för många tungor!

Tecken i ansiktet:

Trött utseende och akne eller hudproblem

Fysiska problem:

Den jobbar med alla former av varbildningar, gult, grönt, från bihålor, tonsiller eller variga finnar, bölder mm. Behövs för njurar och urinblåsa skall hjälpa till att rena eller bli av med inflammationer. Hjälper till att rena blodet. 

Den har en katalysatorfunktion och kompar väldigt bra med många av de andra salterna och gör att upptag av andra cellsalter blir bättre. Den kan ges vid alla kroniska sjukdomar ca 4-5 tabletter per dag. Om någon gärna vill ha barn kan denna NR 12 och NR 2 ges till både mannen och kvinnan, 4 tabletter per dag.

Psykiskt och Själsligt: 

Den är bra för de som ska fatta beslut om något men inte kommer till skott. Ge då 1 tablett 3 gånger per dag i 3 dagar, 3 dagars paus sen ta den och fortsätt så under en månad eller mer. Hjälper till att hitta nya vägar, hitta nya rutiner, att ta sig ur gamla hjulspår, att lösa problem, bli mer kreativ. Ta en annan väg till jobbet, handla i en annan affär, borsta tänderna med andra handen och så vidare, allt för att jobba med det kreativa hos dig.  
 
Hoppas denna genomgång har kunnat hjälpa dig att hitta rätt bland cellsalterna. Om du känner att du behöver vägledning för att få just den produkt du behöver är du varmt välkommen att kontakta mig för att få personlig rådgivning. Just nu erbjuder jag även 15% rabatt på telefonkonsultationer bokade via måbranaturligt.se (gäller fram tills den 31 oktober 2020)


 
Nu över till dig; har du använt cellsalter någon gång, och vad har du fått för positiva effekter av det? 

MåBra

Christina Sjöqvist
Cert. Närings- och fytoterapeut
 

-- Denna artikel har jag sedan tidigare skrivit för måbranaturligt.se  --

Homeopati är en av de mest kända och använda behandlingsformerna i Europa. Tre av fyra européer känner till och många har någon gång använt sig av homeopati.
Hur fungerar homeopati? Vad är de homeopatiska medlen gjorda av? Detta och en del annat kommer du att få lära dig i detta och nästa blogginlägg.

En del kritiserar homeopati och ställer sig frågande till hur kan något som har väldigt få molekyler kvar kan vara verksamt i kroppen och påstår att det enbart handlar om placeboeffekt. Men homeopati fungerar även på djur så det måste finnas en annan förklaring.

Homeopati i Sverige kontra andra länder

I Sverige är det fortfarande en okänd terapiform för många, men i många andra länder i Europa har homeopati en central plats även i sjukvårdssystemen.

Många apotek i Europa säljer homeopatiska läkemedel över disk. Och även på vissa sjukhus kan man välja om man vill ha homeopatisk medicin (utan biverkningar) eller kemisk medicin (med biverkningar).

I Tyskland, som är homeopatins moderland, är 10% av alla läkare specialiserade på homeopati och ytterligare 10% ordinerar det i sin praktik.

Även i England har homeopati en central plats. Det finns fem homeopatiska sjukhus som alla är anslutna till National Health Service.

I Frankrike är 70 % av läkarna positiva till homeopatiska läkemedel och kan ordinera sådana till sina patienter. I sju av de medicinska universiteten kan man även studera kurser i homeopati.

Men i Sverige är det lite annorlunda. Apoteken är statliga och Sverige har en stark kemisk industri som dominerar läkemedelsförsäljningen. Dessa läkemedelsföretag står för den mesta av vidareutbildningen av läkarna.

Lika botar lika

Medicinens fader Hippocrates menade att ”lika botar lika”.

Den tyske läkaren och apotekaren Samuel Hahnemann hade läst detta och ville testa på sig själv. Under sitt översättningsarbete av medicinska böcker lärde han sig att bark från ett träd kallat cinchona botade malaria. Han intog barken själv, utan att vara sjuk i malaria, och fick malarialiknande symptom, som hög feber, frossa och hjärtklappning ett par dagar. Sedan gav han mald bark till patienter som hade feberfrossa och de tillfrisknande. Den här upptäckten, att lika botar lika, gjorde honom eld och lågor.

Likhetsprincipen innebär alltså att en substans som kan producera ett symptom hos en frisk människa kan läka samma symptom hos en sjuk människa.

Detta är väldigt annorlunda mot hur man jobbar i sjukvården då man istället undertrycker symptom. Man har mediciner som har anti-, blockerare-, eller antagonist eller hämmare i namnet. Dessa mediciner trycker ner kroppens vitalkraft och energin i kroppen blockeras.

Ett exempel är hur man behandlar eksem med kortison, det leder ofta till att det ser bättre ut. Men vad som händer är att eksemet ”flyttas in” i kroppen och personen kan senare utveckla astma. Men man ser inte sambandet mellan eksem och astma. I vår klinik har jag träffat många med dessa problem.

Men i stället för att förflytta eksemen in i kroppen lyfter det homeopatiska läkemedlet upp det till ytan. Det gör att man kan få en förstförsämring eller utrensningssymptom, vilket är positivt för då vet man att man är på rätt spår. Man behöver alltså bli sämre innan man blir bättre.

Läkningssymptom

Några av de symptom som kan förekomma:

 • Förstförsämring av den åkomma man lider av. (Det brukar inte hålla i så länge, kanske några dagar till en vecka). I vissa fall kan det bli en omedelbar förbättring.
 • Andra fysiska symptom kan uppkomma, bara efter ett par timmar till några dagar.
 • Man kan känna att man får mer energi och den trötthet som man lidit av försvinner.
 • Ibland kan undertryckta känslor som sorg, ilska, depression eller annat komma upp till ytan.

Både fysiska och psykiska symtom kallas för läkningssymptom. Det är läkningskraftens omedelbara reaktion på att det är rätt medel.

Homeopatmedel jobbar alltid inifrån och ut. De börjar alltid med de livsviktiga organen som läks först. Därefter de mindre livshotande symptomen, till exempel eksem som oftast försvinner sist. Emotionella symptom läks före fysiska.

Sen finns principen om ”sist in först ut”. De symptom som man har haft längst tid tar ofta längst tid att läka.

Enkelmedel kontra komplexmedel

Enkelmedel jobbar endast klassiska homeopater med, medan komplexmedel ofta kan användas av andra som inte är utbildade.

I vårt sortiment har vi Reckerweger medel som är komplexmedel. Om du har funderingar på vilket som kan vara bra för dig kan du alltid höra av dig på våra telefontider.

Vi har även mycket bra medel av Jiba som är otroligt potenta. Även här kan vi hjälpa dig att hitta rätt medel.

Nu över till dig: Har du använt dig av homeopatiska medel och hur har det hjälpt dig? Kommentera här nedan i kommentarsfältet och dela artikeln på facebook.

MåBra
Christina Sjöqvist

Cert. Närings- och fytoterapeut på MåBra Kliniken i Trelleborg

 

Att få ordning på hormonerna är viktigt för alla – både kvinnor och män. Det gäller både om du planerar en graviditet eller inte.

Ha koll på din menscykel

Försök att hålla koll på din menscykel. En normal menscykel är ca 28 dagar. En del har längre och en del har kortare, men det optimala är 28 dagar. Det finns appar och fertilitetsdatorer för att lättare hålla reda på var man befinner sig i cykeln.

Har man längre eller kortare är det ofta för att det inte är balans på hormonerna. Men även om man har 28 dagars cykel kan man ha PMS och då är det också ett tecken på att något är i obalans.

- Läs mer: Att tänka på när du slutar med preventivmedel

Mens är normalt

Mens är en helt normal del av kvinnors liv. Att stoppa mensen med hjälp av olika syntetiska p-medel kan få allvarliga konsekvenser, något som vi redan har behandlat i tidigare artiklar.

Din hormonhälsa

För att vara helt säker på hur det står till med dina hormoner, kan du göra ett hormontest. Det är ett salivtest som skickas till laboratorium och i provsvaret får du se vilka av dina hormoner som du har för mycket eller för lite av.

Lär dig om dina hormoner

Sorgligt är att många kvinnor lär sig inte om sina hormoner. Hela samhället tar tyvärr mest bara männens hormoner i åtanke och det vi lär oss om kvinnliga hormoner i skolan är alldeles för generellt och ytligt.

Vi känner till att testosteron är det manliga hormonet och östrogen det kvinnliga. Men där slutar också mångas kunskap. Att vi som kvinnor ska ha både östrogen och testosteron, tillsammans med ett tredje viktiga hormon - progesteron, har många missat att lära sig.

Här kommer en liten översikt på våra två vanligaste hormon - östrogen och progesteron.

Östrogens uppgift i kroppen

 • Bygger upp slemhinnan
 • Reglerar menscykel
 • Stärker vaginal vävnad och förhindrar torrhet
 • Minskar benförlust
 • Minskar risk för hjärtattacker
 • Föryngrande
 • Humörhöjande
 • Höjer hudens fuktighet
 • Ökar blodtillflödet till hjärnan stimulerar hjärnceller

Progesterons uppgift

 • Viktigt graviditetshormon
 • Balanserar upp östrogen
 • Lugnar och bidrar till god sömn
 • Minskar mensblödning
 • Minskar fettlagring
 • Motverkar hormonutlöst cancer (bröst)
 • Minskar arterioskleros
 • Stärker hjärnvävnad, minne
 • Förbättrar vätskereglering
 • Stöttar fostrets intelligens
 • Skyddar mot missfall
 • Motverkar PMS
 • Stimulerar ny benbildning
 • Motverkar bröstcystor
 • Motverkar depression
 • Främjar sköldkörtelhormonets verkan
 • Normaliserar blodsocker
 • Minskar blodtryck, stärker hjärtat
 • Skyddar mot livmodercancer
 • Skyddar mot vaginala infektioner
 • Öka känslighet för östrogen
 • Höjer HDL, minskar triglycerider
 • Återställer sexlust
 • Förelöpare för kortisolsteroider & andra steroidhormoner
 • Skyddar mot biverkan av östrogen & östrogenöverskott
 • Ökar fysisk uthållighet
 • Minskar sötsug
 • Viktig för tymus
 • Minskar irritation & ängslan
 • Minskar testosteronobalans

Östrogen och Progesteron i harmoni

I min kliniska verksamhet och långa erfarenhet kan jag konstatera att det allra vanligaste är östrogendominans, vilket betyder att många kvinnor lider av hormonella besvär som orsakats av att de har för mycket östrogen i kroppen i förhållande till progesteron.

Östrogendominans ökar sköldkörtelbindande proteiner i blodet och det innebär att T3 och T4 blir lägre, den totala mängden av dessa viktiga sköldkörtelhormoner som kan komma in i cellen minskas.

- Läs mer: Boosta din fertilitet genom att stödja HPA- och OAT-axlarna

Symtom på för mycket östrogen:

 • Bröstcystor eller ömma bröst
 • Vätskekvarhållning
 • PMS
 • Låg kroppstemperatur
 • Underfunktion sköldkörtel
 • Endometrios
 • Sömnstörning
 • Sötsug
 • Livmoderkramp
 • Infertilitet
 • Depression och oro

Det finns även de som har för låga östrogenvärden.

Några av dessa symptom kan vara:

 • Värmevallningar och nattliga svettningar
 • Minskad verbal förmåga
 • Trötthet
 • Huvudvärk och migrän
 • Vaginala infektioner
 • Urinvägsinfektioner
 • Torra slemhinnor
 • Gråtmild

Känner du igen dig av någon av listorna?

Då är det dags att göra något åt din hormonobalans.

- Läs mer: Boosta din fertilitet genom att förbereda kroppen för en graviditet

Det går att få ordning på sina hormoner!

Det du behöver göra är att:

 1. Lära dig om dina hormoner
 2. Leva hälsosamt, anpassat efter våra kvinnliga hormoner och menscykel
 3. Ta tillskott av viktiga näringsämnen som behövs för att ha en normal menscykel (Female Multiutrient och Female Balance rekommenderar jag)
 4. Ta bioidentiska hormontillskott
 5. Använda örter som hjälper till att balansera hormonerna (Thrivagen som bland annat innehåller Agnus Castus)
 6. Stödja kroppen i att rensa överskottöstrogen genom att detoxa levern och stärka tarmen

- Läs mer: 10 anledningar att balansera dina hormoner

Lite kort om Bioidentiska hormoner

Att använda bioidentiskt hormon är ett snabbt sätt att få ordning på sina hormoner på och i många fall helt nödvändigt. Bioidentiska hormoner liknar vår egen kropps hormoner – de har samma molekylstruktur och har inga biverkningar, som de syntetiska har.

Vissa hormoner kan läkare skriva ut som bioidentiskt progesteron - Utrogestan. Men tyvärr skrivs dessa bara ut när det gäller graviditetsbehandlingar.

Så om de inte vill skriva ut det får man istället använda krämer. ProgesterAll är en fantastisk kräm som vi sålde mycket av tidigare och de som använde den mådde mycket bättre av den. Tyvärr förbjöds de av läkemedelsverket i Sverige 2018. Men det finns att köpa i andra länder i Europa som tillhör EU.

Progesteron finns även i homeopatisk form.

Att rensa bort överskottshormoner

Viktigt när man har för högt östrogen är att börja med att rensa bort överskottshormonerna. De samlas i levern och belastar den.

Till hjälp för detta har vi med framgång använt:

Meta I 3 C som innehåller Indole-3-carbinol har visat sig vara viktig att skydda kroppen mot överskottshormoner som östrogen.

Rödklöver som innehåller isoflavoner, inkluderat gensistein och daidzein.

Vill du ha individanpassade råd kring din egna hälsa och dina hormoner så är du välkommen på en konsultation hos mig i min klinik eller över telefon.

MåBra

Christina Sjöqvist

Jag såg nyligen ett livsstilsprogram från Danmark där en näringsterapeut hjälpte par som inte kunde få barn. Det var intressant att lägga märke till att många av paren var överviktiga. Det är också min erfarenhet med många som är infertila (inte alltid, men många gånger). Rätt vikt är rätt viktigt (tillsammans med en bra hälsa) för att kunna bli gravid och bära ett barn.1 

Övervikt, diabetes och infertilitet

54% av alla, både män och kvinnor är överviktiga. BMI hos kvinnor är ofta mer än 30 och detta är något som har ökat de sista åren. Om en person har över 30 i BMI (detta gäller båda könen) kan göra det mer problematiskt att bli gravid.

Vid IVF kliniker tar man oftast inte emot patienter som är överviktiga då det minskar chanserna att kunna bli med barn.

Att gå ner bara 5% i vikt kan för många vara det som behövs för att återställa en normal ägglossning och menscykel.

En studie har visat att en kvinna som gick över 29 i BMI minskade chansen att bli gravid med 4% i jämförelse med en kvinna som hade BMI på 25. Varje steg ovanför 29 minskar möjligheten att bli gravid med ytterligare 4%. Så även om man bara går ner lite så ökar chansen stort. 2

Hur hänger din vikt ihop med din fertilitet?

Man har upptäckt att kvinnor som är överviktiga ofta har mensrubbningar och en störning i HPO-axeln (hypothalamic-pituitary-ovarian = hypotulamys, hypofysen, äggstockar) vilket är systemet som bland annat sköter när ägglossningen ska ske och vilket ägg som ska släppas. När denna axel är störd på grund av för mycket fett kring midja och mage (finns fler faktorer som kan störa) sker oftast inte ägglossningen regelbundet och menscykeln blir rubbad, något man ofta ser hos kvinnor med PCOS.3,4 

1. För mycket fettceller leder till obalans av hormoner.

Bland annat producerar fettceller androstendion som är ett mellansteg mellan kvinnliga och manliga könshormoner. Hos en kvinna kan androstendion tillverka mer östrogen vid behov. I vanliga fall producerar äggstockarna östrogen. För mycket fett leder alltså till för mycket östrogen, för mycket östrogen gör att kroppen reagerar som om du tog preventivmedel och/eller redan var gravid. Du blir mer svullen och din ägglossning stängs av.5

Men även män som är överviktiga får för mycket östrogen i sin kropp vilket gör att de får sämre och färre spermier.

Ökade fettceller ökar även leptin i kroppen, vilket är ett hormon som kan påverka ämnesomsättning, energi m.m. För mycket leptin påverkar dock nervsystemet och en annan axel, HPG-axeln, negativt vilket leder till infertilitetsproblem.6 

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att balansera HPA- och OAT- axlarna"

2. Övervikt kan leda till insulinresistens

Stress ökar kortisolet och gör att insulinet ökar. Annat som ökar insulin är snabba kolhydrater. Även om man inte har utvecklat diabetes är för hög vikt många gånger ett förstadium till diabetes.

Insulinresistensen i sig själv kan också leda till viktuppgång vilket gör att du får problemen som föregående punkt tog upp.

Börjar du få insulinresistens (eller till och med diabetes) kan det leda till att din kropp inte kan producera ägg, ägglossningen hoppar och din mens uteblir.

3. Ökar risken för missfall

Är man överviktig kan du också löpa större risk att få missfall. Trots insulinresistens och hormonobalans kan man ha fått ägglossning, men problemet är att ägget inte var av bra kvalité.

Övervikt påverkar barnet negativt

Att gå ner i vikt innan man blir med barn är också fördelaktigt för barnet längre fram i livet. Man har märkt att barn som föds av kvinnor som är överviktiga själva har större risk att både bli överviktiga och få hälsoproblem senare i livet. Detta kan ha att göra både med epigenitik (gener som slagits av och på) men också på grund av själva livsstilen som kanske många gånger inte är hälsosam.

Därför är det viktigt både för män och kvinnor med rätt vikt, annars är det svårare att bli gravid och få friska barn.7 

Kom dessutom ihåg att det är mycket lättare för en kvinna att göra livsstilsförändringar, som att gå ner i vikt, om hennes partner är med på det. Så gör det tillsammans, det kommer hjälpa er båda i längden att bli med barn och öka er hälsa generellt sätt samt stärka ert förhållande!

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att förbereda kroppen på graviditet"

Bästa sättet att gå ner i vikt för att boosta fertiliteten

Det finns kurer, dieter och även kirurgiska ingrepp. Men vad är långsiktigt den bästa metoden för att gå ner i vikt för sin hälsas skull och för att kunna bli med barn och föda hälsosamma friska barn?

Livsstilsförändringar!

Det finns ingen genväg. Det handlar om dina val varje dag, kost, träning, tankar, rutiner och sömn.8 

Lättaste sättet att börja är inte som många tror att träna sig smal. Det lättaste sättet att gå ner i vikt och kunna göra livsstilsförändringar som håller i längden är genom att börja med att ändra och införa bra kostvanor.

- LÄS MER: "Att tänka på när du slutar med preventivmedel"


Ändra kostvanorna


Genom att äta hälsosamt och undvika sådant som höjer insulinet som godis, läsk, kakor, mackor, pasta och dyl. kan man komma långt med att gå ner i vikt. Någon berättade att på ett år hade han gått ner 10 kg bara genom att dra ner på osten och smörgåsar och att inte dricka vin till måltiderna.

Alla är vi biokemiskt olika och vi kan ha olika behov.

Dra ner på snabba kolhydrater!

Men rent generellt kan man säga att äta mer rätta fetter och proteiner gör att man blir mätt och mer tillfreds i kroppen. Då har man inte så stort behov av att få i sig snabba kolhydrater. De vita produkterna (socker, mjölk och vete) och lättuggad mat (mackor och pasta...) går lätt in och fort ut i blodbanan där den höjer blodsockret fort men lika fort kommer det att sjunka – vilket leder till att man blir sugen på något för man känner att man behöver höja blodsockret.

Mat med bra fetter, protein och kolhydrater (i rätt mängd) har en balanserande effekt på vårt blodsocker. Tyvärr är det är alldeles för lätt att få i sig för mycket socker – det finns överallt! Livsmedelsproducenterna har stoppat ner det i all möjlig sorts "mat" och ändrat namnet på det så om man läser på innehållsförteckningen ser man inte ordet socker. Men andra namn som höjer kolhydraterna är Dessa inbegriper:
Socker, vitt mjöl, vitt ris och snabbris, pasta, potatis, godis, kakor, läsk, juice. Om du gärna vill äta potatis som ju är snabba kolhydrater, kan du koka dem och lägga dem i kylen för att använda dagen efter. Då kan du steka dem eller värma dem i ugnen eller t o m göra potatismos av.

Socker

Socker är bland det värsta du kan äta om du vill gå ner i vikt! Förstår att det kan vara svårt, men du behöver sluta med socker!

Långsamma kolhydrater

Nyttig mat som inte är processad är bland andra: råris, fullkorn, quinoa, surdegsbakat grovt bröd (utan vete) linser, bönor, baljväxter och alla grönsaker. Frukt och bär är bättre än juice eftersom de har fibrerna som de har gör att kolhydraterna blir långsammare i kroppen.
Ät sura livsmedel som gör att kolhydrater tas upp långsammare. Drick till exempel vatten med citron eller äppelcidervinäger innan du äter. Eller ta en saltsyratablett som HCL, Metagest eller Digest.

Bra fett

Fetter från växtriket, som inte är behandlat, raffinerat eller uppvärmt. Bra enkelomättade fetter är: kallpressad rapsolja, olivolja och kokosolja är bra att ha i matlagning. Även mandlar, hasselnötter, cashewnötter och avokado.
Andra bra källor är feta fiskar, som strömming, sill, makrill, lax de innehåller också omega 3 fett.

Bra proteinkällor

Det är bönor, baljväxter, linser, ärtor, quorn, havre, tofu, nötter och frön, fisk, skaldjur, ägg, nötkött, kyckling. (Jag rekommenderar inte fläskkött, mer om detta i en annan artikel). Även vissa mejeriprodukter innehåller både fett och protein som kvarg, yoghurt, lagrade ostar, (jag rekommenderar inte mjölk vid fertilitetsproblem). Det är bra om varje måltid kan innehålla något protein och fett. Det gör att blodsocker inte höjs och du kommer att känna dig mätt längre tid.

Sluta med alkohol!

Jag säger inte att alla behöver sluta med alkohol. De flesta behöver minimera – ja. Men du som kämpar med fertilitet på grund av vikt kommer märka stor skillnad när du slutar med alkohol. Detta är för att alkohol kan härma östrogen i kroppen. Och som du redan vet – för mycket östrogen leder till hormonobalanser, utebliven ägglossning och kroppen kan inte bli gravid.

Det här gäller mannen med! Dricker han för mycket kommer hans spermier att bli onormala, med två svansar och/eller för stora huvuden.

Så vill ni bli med barn, dra ner på alkoholen REJÄLT. (Du kommer ändå inte dricka alkohol under din graviditet och amning så varför inte börja innan?)

Kaffe

Så fort du får i dig kaffe sätts kortisolproduktionen (stresshormonet) igång. Stress ökar risken för att du går upp i vikt vilket minskar din fertilitet.

Men inte bara detta! Kortisol och progesteron letar sig fram till SAMMA cellreceptorer. De är konkurrenter. Problemet är bara att kortisol ALLTID vinner – vilket leder till progesteronbrist!9

Ät regelbundet

Frukost, lunch och middag ett eller två mellanmål är bra att få i sig. Ät med ca 3-5 timmars intervaller.

Planera maten

Det är livsnödvändigt för kroppen att få det som den behöver och då behöver du kanske göra ett matschema. Handla hem, laga själv och ta med matlådor i stället för att äta ute när du jobbar sparar du mycket pengar på. Då behöver du ta en kväll i veckan och göra storkok och fylla på lite matlådor som du fryser och tar med dig till jobbet. Att handla en gång per vecka spar mycket tid och man behöver inte ströhandla, för då kommer kanske en del med som inte skulle komma med om man planerat bättre.

Kom ihåg: handla inte när du är hungrig och har ett lågt blodsocker.

MåBra 
Christina Sjöqvist

Källor:

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8567797/

2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077317/

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5845358/

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466056/

5) https://theconversation.com/how-does-being-overweight-affect-my-fertility-95224#

6) https://www.fertstert.org/article/S0015-0282
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12551775/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5427383/#

7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456969/

8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19072520/

9) https://www.natkringoudis.com/5-foods-you-think-are-healthy-that-are-making-you-fat-and-fertility-challenged/

P-piller och hormonspiral

Man räknar med att ca 80% av alla kvinnor använder någon form av hormonspiral eller tar p-piller. Dessa medel är effektiva när det kommer till att förebygga så man inte blir gravid. Men när du å andra sidan slutar med p-medel, kanske för att du vill skaffa barn (eller för att du liksom så många fick många jobbiga biverkningar av p-pillret) måste man räkna med att det kommer ta en viss tid att få igång en normal cykel igen. För en del kan det ta upp till ett år.

- LÄS MER: Ångest och dess samband med hormoner

Så har du använt hormonella preventivmedel måste du ställa in dig på att det kommer ta tid! Mitt råd är att du använder den här tiden till att balansera hormonerna i kroppen och rensa bort ev. överskottshormoner. Då kommer du lägga grunden för en bra graviditet. Så - försök inte bli med barn med en gång efter att du slutat med p-piller, hormonspiral eller andra hormonstörande preventivmedel.

Att använda P-piller eller andra hormonella preventivmedel tömmer kroppens förråd av B-vitamin, folat, magnesium och zink, näringsämnen som är så oerhört viktiga för att kunna få ett friskt foster. Rensa och bygga upp bör vara en prioritet!

- LÄS MER: Boosta fertiliteten genom att balansera HPA- och OAT-axlarna

kopparspiral bz

Kopparspiral

Koppar skall finnas i kroppen, men bara i en liten mängd. Men om det blir för mycket blir det en tungmetall och belastar och förgiftar kroppen. Tänk på att om man sätter in kopparspikar i ett träd så dör det! Vad händer då med oss? Många kvinnor som har haft kopparspiral och kommit till mig på kliniken har en mängd olika hälsoproblem som nästan uteslutande alltid kan härledas till deras spiral.

 

Överskott av koppar leder till en felaktig miljö i kroppen. Ofta blir pH-värdet för lågt och försurningen gör att candida eller andra mikroorganismer trivs.

Koppar är också relaterat till östrogen medan zink är relaterat till progesteron. Så för mycket koppar gör att det blir för mycket östrogen och för lite zink och progesteron.

Att rensa bort koppar är viktigt men om du vill bli gravid är det även viktigt att ha en bra balans på alla övriga mineraler i kroppen.

För att ta reda på hur balansen mellan dina olika mineraler är det allra bäst att göra en hårmineralanalys. När vi gör en hårmineranalanalys kan vi tydligt som en kvinna har eller har haft en kopparspiral, beroende på hur staplarna vid koppar ser ut.

- LÄS MER: Boosta fertiliteten genom att förbereda kroppen på en graviditet

Överskottskoppar fastnar i levern så att jobba med att få bort det kan ta ett tag. På grund av att levern är olika bra från en person till en annan på att rensa bort gifter tar det också olika lång tid att bli av med överskottskoppar. Om levern är överbelastad kan den få svårt att rena och för mycket koppar gör att den blir en tungmetall. Därför är det bra om du hjälper kroppen med detta genom att rena levern. Men med tanke på att det som finns i levern även går ut i blodet är det viktigt att inte bli gravid under den här tiden. All form av rening ska vara klar innan graviditeten!

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att gå ner i vikt"

Överskottskoppar kan även ge upphov till att candida albicans trivs, vilket blir till en ond cirkel. (Mer om detta i ett framtida inlägg).


Lycka till och har du någon fundering eller fråga kan du ställa dem i kommentarerna nedanför eller skicka iväg ett mejl till mig.
Jag önskar dig en bra start på din graviditet
Må Bra
Christina Sjöqvist

 

Läs mer: 

https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2019/01/kopparspiral-dags-att-ta-kvinnors-symtom-pa-allva

https://kurera.se/lakemedelsverket-jo-anmalt-efter-larm-om-kopparspiral/

https://www.vardfokus.se/yrkesroller/barnmorska/biverkningar-av-kopparspiral-utreds-av-lakemedelsverket/ 

Något gemensamt för nästan alla med fertilitetsproblem är för mycket stress i livet. Det kan vara både stress utifrån men också mental stress.

Stress och infertilitet hänger ihop

Skälet till att stress är så farligt för fertiliteten är att det rubbar hormonbalansen i kroppen. Stress gör nämligen att binjurarna bildar kortisol. Den kända kamp- och flyktresponsen aktiveras när kroppen blir stressad och tänker då bara en sak: "STICK HÄRIFRÅN!" och producerar en massa kortisol för att du ska klara av att fly. Men när den här responsen slås på allt för ofta bildar binjurarna konstant för mycket kortisol varpå en obalans uppstår och de andra hormonerna slutar att fungera som de ska. Kroppen är så finurlig! En kropp som är i en "kamp- och flyktläge" prioriterar då inte andra "mindre viktiga" saker som matsmältning och hårproduktion; minst av allt att skaffa barn och bildar därför mindre könshormoner för att i stället kunna bilda mer kortisol – allt för att rädda dig ur "faran" så du kan "fly".

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att gå ner i vikt"

När det kommer till fertilitetsproblem kan man därför inte bara se till ett av problemen, som till exempel för lite progesteron (vilket oftast alltid är en bidragande faktor). utan man behöver hitta orsaken till varför man har för lite progesteron. I många fall är det för att stress har rubbat balansen mellan två viktiga axlar i kroppen.

Dessa två axlar kallas för HPA- och OAT-axeln. När du läser om dessa kommer du att förstå att samarbetet eller balansen mellan olika hormoner / organ är oerhört viktigt och man kommer ingen vart om man bara jobbar med delarna en och en. Det är en helhet som vi måste se till.

Om det är balans mellan organen i de här axlarna då fungerar alla hormonsystem bra.

HPA axeln

HPA som står för: H=Hypotalamus, P=Pituitary (hypofys), A= Adrenal (binjurar)

Hypotalamus i hjärnan signalerar till hypofysen att sätta igång binjurarna att producera hormoner (binjurarna producerar en mängd viktiga hormoner som DHEA, kortisol, adrenalin, noradrenalin, dopamin etc.).

Tänk på situationen som nämndes innan. En stressfaktor (kanske en rädsla, oro, skrämsel osv.) sätter igång kamp- och flyktreaktionen hos Hypotalamus som signalerar Hypofysen varpå den signalerar till binjurarna att producera kortisol.

Hypotalamus och Hypofysen kommer fortsätta att signalera binjurarna så länge stressmomentet finns kvar vilket tröttar ut binjurarna och gör att de till slut inte kan producera något kortisol längre, något som leder till sömnproblem, viktuppgång, depression, utbrändhet och i svårare fall – kroniskt trötthetssyndrom. Men eftersom det här även påverkar produktionen av våra könshormoner kommer även låg libido och oregelbunden mens eller en mens som startar och stannar eller försvinner helt.

Tänk på att binjurarna är bara en del av den här axeln, de två andra delarna är i hjärnan! Så för att hjälpa och stödja binjurarna måste du arbeta med – din hjärna. En konstant kronisk stress börjar och slutar med din hjärna – ditt sätt att tänka!

En HPA axel som inte fungerar rätt kommer till slut att påverka hela din kropp negativt.

OAT axeln

OAT som står för: O=ovarier (äggstockar), T=thyroidea (sköldkörteln) och A=adrenal (binjurar)

Precis som i fallet med HPA-axeln jobbar OAT-axeln med att hålla våra hormoner i balans.

 • Är äggstockarna svaga påverkar det binjurarna och sköldkörteln vilket kan leda till utmattade binjurar och/eller hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion).
 • Obalans i binjurarna förvärrar hypotyreos och kan orsaka östrogendominans.
 • Hypotyreos gör binjurarna än mer trötta och försämrar äggstockarnas funktion.

Så om ett system i den här axeln är i dominans, t.ex. binjurarna, skickas det ut för mycket kortisol vilket leder till att man kan få svårt för att sova som i sin tur leder till trötthet och depression. Det kan trycka ner äggstockshormonerna och det blir svårt att ha en normal menscykel som vi redan nämnt.

Detta fenomen har jag märkt när jag har haft kvinnor hos mig som sportar mycket eller till och med är elitidrottskvinnor, deras mens hoppar ofta och en del har ingen mens alls.

För lågt kortisol kan leda till ökad utsöndring av östrogen, testosteron eller progesteron vilket i sin tur leder till mensrubbningar.

Östrogendominans

Om O i OAT-axeln, äggstockarna, är i dominans leder det till östrogendominans som medför låga nivåer progesteron i kroppen. De som har för lite progesteron får nästan alltid PMS samt orsakar att problem för sköldkörteln att tillverka sina hormoner och nivåerna av båda sköldkörtelhormonerna T4 och T3 sjunker därmed. Binjurarnas hormonproduktion blir också lägre, de inte svarar på hjärnans signaler om att det skall skicka ut kortisol i blodet – man blir trött.

Några olika tecken på östrogendominans och för lågt med progesteron är dessa (och ofta kommer dessa under den andra fasen i cykeln, den luteala fasen):

 • PMS
 • Bröstcystor eller smärta i brösten de är hårda och ömma
 • Vätskekvarhållning
 • Lättstressad
 • Irriterad
 • Viktuppgång
 • Kraftiga mensblödningar
 • Huvudvärk eller migrän
 • Sötsug
 • Endometrios
 • Förvirring
 • Depression och oro
 • Överspänd eller nervös
 • Förvirring
 • Humörsvängningar
 • Oregelbunden menscykel

Balansen är viktigt för att hormoner skall fungera optimalt. Man kan se hur det står till med hormonerna genom att göra ett hormontest som skickas till ett laboratorium. Då får du se svart på vitt vilken av hormonerna du har för mycket eller för lite av och kan ge dig en klarare överblick om hur du ska gå tillväga för att bli av med dina hormonella problem.

Ändra ditt livsmönster

Man måste göra plats i livet för ett barn

En typisk dag för både mannen och kvinnan (naturligtvis vis inte alla) men många kan ha det så här:

 • Sömn ca 6,5 timmar per natt. (De flesta får alltså 1-2 timmar för lite sömn!)
 • Sömn är viktig för att kroppen skall kunna reparera sig.
 • Vissa pendlar från och till jobbet ca. 1 timme per dag.
 • Många sitter och arbetar vid en dator ca 8-9 timmar per dag.
 • När man kommer hem efter jobbet är det teknologin man använder – mobiler, dator, tv och annat.
 • Bara ca 34 min går åt till att laga maten, och på ca 21 min äter man maten – ofta framför TVn.

Vad kan du göra för förändringar för att minska stressen idag och göra plats för en bebis i ditt liv?

Mina bästa råd för att minska stressen redan idag:

 • Ät hälsosam kost, en lågkolhydratkost med mycket grönsaker och hälsosamma proteiner och fetter
 • Gå och lägg dig innan kl 22.00, går du och lägger dig efteråt sätter bijurarna igång igen för att hålla dig vaken och får alltså inte den vilan de behöver
 • Ta tillskott av B-vitamin och Magnesium
 • Ta tillskott av adaptogena örter som Ashwagandha och Maca
 • Sätt in tid för att bara vara, meditera, träna, pyssla, promenera i naturen
 • Träna lugna träningsformer, träna inte för hårt
 • Gör viktiga förändringar i ditt liv, rensa bort stresstriggers (jobb, energitjuvar eller vad det nu kan vara)
 • Gör roliga saker som du älskar och som får dig att sluta tänka på infertilitet eller annat som oroar dig. Ut med väninnorna på stan, gå och dansa, gå på konsert eller annat du gillar

Det här med hormoner och fertilitet kan kännas som en djungel och det här är bara en faktor i problematiken, jag kommer ta upp fler viktiga områden i kommande artiklar.
Kontakta mig om du vill ha skräddarsydd individuellt anpassad funktionsmedicinsk hjälp. 

MåBra
Christina Sjöqvist
Närings- och fytoterapeut

Jag vill börja med att tacka Biocare och Bättre Hälsa för en bra utbildning i detta omfattande ämne - hormoner. Mycket av det som kommer i detta inlägg är hämtat från en utbildning som jag fick gå hos dem nyligen, medan andra är mina egna iakttagelser och erfarenheter.

Under mina 20 år som näringsterapeut har jag behandlat många kvinnor som inte kunnat få barn.
Tyvärr är det ofta bara kvinnan som kommer hit till kliniken. Kanske är det hon som längtar mest efter barn. Detta är synd för man är ju två om att göra ett barn och vanligtvis behöver både kvinnan och mannen behandlas.

Eftersom det här med hormoner och fertilitet är ett stort ämne så kommer jag att dela upp blogginlägget på i flera delar. Så får du inte alla svar på en gång kommer det troligen i de senare inläggen.

- Läs mer: Boosta din fertilitet genom att balansera HPA- och OAT- axlarna

Under de senaste 50 åren har ofrivillig barnlöshet ökat. Varför? Det kommer du få veta mer om längre fram. Först, vad behövs för att kunna producera ett barn?

Recept på hur man gör ett barn:

 • 1 friskt ägg
 • 100 000-tals friska välformade och rörliga spermier
 • Vitaminer som B12, E, D och folater samt mineraler som koppar och zink behövs för att organen skall bildas
 • Fettsyror - EPA och DHA behövs för hjärnas och nervsystemets utveckling
 • Kalcium för att ett starkt skelett skall kunna utvecklas
 • Protein och extra kalorier från hälsosamma källor för att kunna bilda och bära ett barn i 9 månader.

Näringsbrister

Många av dessa näringsämnen är svåra att få i sig idag på grund av att många äter näringsfattig mat (i dagligt tal: skräpmat) och att det generellt finns mindre näring i jordarna som livsmedlen odlats i. Därför måste man få i sig den här näringen med kosttillskott. Även då gäller det att, liksom med maten man äter, ha höga krav på att tillskotten är av bra kvalitet.

Man har i studier sett att kvinnor i tjugoårsåldern i synnerhet har väldigt låga mängder av viktiga mineraler. Om de då väntar med att skaffa barn utan att ändra sin kost och näringsintag nämnvärt tills de är 35 blir nivåerna givetvis ännu lägre. Så ett första steg är att man måste arbeta med att få upp näringen.

Testa dina mineralnivåer

Hur vet du om du har tillräckligt med näring? Hur vet du om näringen du får i dig via maten verkligen tas upp av kroppen?
En hårmineralanalys gör bra mätningar och med en sådan analys kan man få hjälp att veta vilka brister man har eller vilka mineraler man har för mycket av. Den mäter även funktionen på personens sköldkörtel, binjurar och mycket annat .

Förbered kroppen på befruktning

Från befruktningen till vecka 12 är de viktigaste veckorna i början av ett fosters liv. Det är då alla organen bildas. Det är då viktigt att alla nödvändiga näringsämnen finns hos mamman. Det behöver finnas tillräckligt med B12 och folsyra, mycket viktiga ämnen för att ett foster skall bildas utan skador. Under denna tid viktiga tid kanske kvinnan inte ens är medveten om att hon är gravid utan äter och dricker som hon brukar. Att då dricka alkohol eller ta vissa mediciner kan skada fostret.

Att förbereda kroppen och att göra bra medvetna val i fråga om mat och andra vanor är viktigt för att kunna få friska foster och som växer upp till hälsosamma barn.

Olika orsaker till infertilitet

 • Snabbmat som är näringsfattig
 • Skadliga fetter, transfetter
 • Övervikt, diabetes, eller sköldkörtelproblem
 • Hjärt-kärlproblem
 • Stress orsakad av oro och ångest över infertilitetsproblem
 • Stress orsakad av för mycket arbete eller för höga krav på sig själv
 • För höga krav på levnadsstandard; man vill ha det perfekta jobbet, huset, osv för att ett barn ska passa in.
 • Man börjar för sent med att försöka få barn.
 • Intag av p-piller under en lång tid, för att barn inte har passat i livet - tar lång tid att få igång en normal cykel.
 • Ålder - kroppen får färre ägg ju äldre man blir.
 • Slöa och deformerade spermier (av någon eller flera orsaker beskrivna i denna lista)
 • För mycket kaffe, alkohol, energidrycker, läsk m.m.
 • Exponerad för toxiner och tungmetaller från omgivningen. Många människor har idag tungmetaller i blodet.
 • För mycket motion, att vara elitidrottare eller att träna mycket och intensivt skapar stress i kroppen
 • För lite motion med för mycket stillasittande.
 • För lite fritid och för lite dagsljus
 • Problem med hormonerna - kanske PCOS, endometrios, östrogen dominans, fibros, eller myomer. Hos män - för lite testosteron och för mycket östrogen.
 • Mage som inte fungerar optimalt och / eller matsmältningsproblem.
 • Dåligt näringsupptag orsakat av läckande tarm som kan bero på parasiter, mikroorganismer eller candida.

På grund av att det finns så många orsaker till infertilitet så är det bra att börja förbereda kroppen  för att bli gravid i god tid. Att få ordning på alla system kan ibland ta upp till ett år. Därför är det viktigt att börja i tid och inte vänta till livet är perfekt för det blir det sällan.

- LÄS MER: "Boosta din fertilitet genom att gå ner i vikt"

boostafertilitet3 bz

Toxiner

Fundera på vad som har hänt på vår planet när det kommer till kemikalier. De senaste 50 åren speciellt har vi fått en mängd nya kemikalier. Sedan 1989 har det kommit till tre nya kemikalier per dag! Och tyvärr har bara några få av dem har blivit testade i fråga om dess effekt på oss och hälsan. Det sägs att bara 5% har blivit noggrant undersökta. Ännu mindre vet man om den sammanlagda effekten av dem, den så kallade cocktaileffekten. Detta har påverkat hela vår planet - våra djur, fåglar, sälar och fiskar. Ja, man har till och med hittat isbjörnar som är tvåkönade!

Bara i textilindustrin förekommer det massor med toxiner. I vår kosmetika, deodoranter, diskmedel, tvålar, schampo och mycket annat finns det hormonstörande ämnen som sätter sig på våra hormonreceptorer. Receptorer är avsedda att ta emot signaler från hormoner och signalsubstanser. Men dessa främmande ämnen som kallas för xenotoxiner (alltså utifrån komna toxiner), blockerar och aktiverar våra cellers receptorer, och lurar och belastar så kroppen.

Både män och kvinnors fortplantning kan rubbas av toxiner

Spermier är särskilt känsliga för toxiner. Men både kvinnor och män måste vara försiktiga om de planerar att skaffa barn.

Rensa ut kemikalier

Det gäller alltså att rensa ut kemikalierna hemma och att rena levern (som ofta är överbelastad på grund av alla gifter).

Förutom leverstärkande kosttillskott rekommenderar jag att du går på en detox vilket du helt enkelt gör genom att lägga om dina kostvanor. Ut med näringsfattig skräpmat! Bestäm dig för att basera maten på grönsaker samt få in mer frukt i din kost. Sådana förändringar är en bra start för att ge kroppen rätt stöd när du vill bli fertil.

I detta sammanhang vill jag också nämna att du mår bäst av att använda naturliga skönhetsprodukter med ingredienser från växtriket. Jag brukar tänka: kan man äta det - kan man sätta det på sig.

När du rensar ut gifter hemma - glöm inte heller bort städskåpet. Försök att städa giftfritt. Man kommer långt med såpa. Och så doftar det så oerhört gott!

Det gäller även att vattnet man dricker är så giftfritt som möjligt. För tyvärr är det så att våra reningsverk inte klarar att rena bort alla p-pillsrester, vilket säger sig själv är förödande för någon som vill försöka bli gravid. Även andra läkemedelsrester har man hittat i dricksvattnet. Du kan rena ditt dricksvatten genom att ha ett vattenfilter hemma.

Meta I 3 C är ett kosttillskott som jag har jobbat mycket med; det är effektivt med att rensa bort överskottshormoner och toxiner.

Balansera upp hormoner

Nästa steg efter städningen är att balansera upp hormonerna. 

Man har sett att många män har för högt östrogen och kvinnor kan ha för höga nivåer av testosteron. Det är, som du säkert förstår, inte bra när man försöker bli gravid. 

Men hur vet man vad man har för nivåer av östrogen, testosteron och progesteron? Det jag rekommenderar är ett salivtest man enkelt gör hemma och sen skickar iväg för analys på ett laboratorium. Provsvaret du får kommer tydligt visa vilka hormoner som ligger alldeles för lågt eller för högt. Ett sådant test kan du hitta här. Det kommer ge dig den rätta grunden så du vet hur du ska balansera dina hormoner, vilket vi kommer tala mer om i en kommande artikel!

Må Bra 

Chirstina Sjöqvist

Närings- och fytorerapeut

 

 
tisdag, 05 Maj 2020 10:49

Detoxprodukter från HerbaPlus

Ett mycket omtyckt reningspaket som vi verkligen kan rekommendera är grundreningspaketet från Herba Plus 

Den innehåller fem produkter som stöder de viktigaste organen tarm, lever, njurar, blod. Den femte hjälper kroppen att bli mer basisk.  

Det jag som näringsterapeut kan konstatera efter att ha fått mycket erfarenhet av avgiftning är att man MÅSTE rena kroppen för att kunna påbörja någon form av läkning. 

En del gör en rening innan de kommer på besök hos oss. Det tar cirka 6 veckor att gå igenom kuren. Efter en sådan grundläggande rening av kroppen har vi en bättre chans att jobba vidare.  

Det jag tycker har varit anmärkningsvärt är att många som gått igenom denna kur har fått mycket mer energi och en del har fått bort långvarig smärta.  

Tarmplack och förstoppning 

Om det finns slagg och plack i tarmen spelar det ingen roll hur många bra vitaminer och mineraler man tarde tas inte upp på det sätt de ska. Man behöver ha minst en tarmtömning per dag. Men många är förstoppade och går inte på toa mer än kanske en gång varannan eller var tredje dag – vissa ännu mer sällan.  

Det som samlas i tarmarna vid förstoppning blir till gifter för kroppen. Det kallas endotoxiner, inifrån kommande toxiner – vilket förstås är en stor belastning för kroppen. Blodet går till tarmen för att ta upp näring, sen vidare till levern och efter det till njurarna. Hämtar då blodet upp endotoxiner från tarmen hamnar dessa gifter i dessa livsviktiga organ, som blir överbelastade och förorenade, och kan inte fungera som de ska 

Så att ha förstoppning är verkligen inte bra. Det beror nästan alltid på en dålig bakterieflora i tarmen. Därför är det viktigt efter att ha avslutat grundreningen att sätta in de goda bakterierna samtgrundnäring. Då har kroppen lättare att ta upp näringen eftersom placket i tarmen har försvunnit.  

När man tar grundreningen är det meningen att man skall få minst 2-3 tarmtömningar per dag. Till en början kanske man får mer, och en del får diarré, men det betyder inte att man inte tål det utan är istället ett tecken på att man verkligen behöver det. Men man kan behöva dra ner på dosen av laxplus om det blir för jobbigt för att sedan när det känns bättre dra upp dosen igen. Det är alltså Laxplus som man justerar upp och ner i doseringen om man känner att det är jobbigt.  

En del behöver mer än den rekommenderade dosen som är 4 tabletter per dag (2+2), kanske upp till 12 (6+6);en del har behövt ännu mer än så. Detta är för att när plack släpper så kan det bli nya stopp längre fram i tarmen på grund av det. Då ökar man laxplus till man får den effekt som behövs för2-3 tarmtömningar per dag.  

Utrensningsbesvär 

När en del gör denna rening kan en del känna att de till en början får huvudvärk, utslag eller något annatDetta är övergående och har ofta att göra med att det kommer ut skräp.  

Jätteviktigt är att dricka ordentligt med vatten – minst 2 liter per dag. Det är viktigt att mäta det för om man inte är van att dricka mycket kan det vara svårt att komma ihåg att dricka. Om man dricker tillräckligt får man ofta mindre utrensningsbesvär och detoxen får bättre effekt 

Detoxmat 

Det går utmärkt att ra en fasta om man vill, men det går också bra att äta vanlig mat när man tar kuren. Dock tycker jag att det är bra att inte belasta kroppen med sådant som mycket rött kött, alkohol, bröd, pasta m.m. Försök att äta så mycket ”detox-mat” som möjligt, bestående av grönsaker och hälsosamma fetter under den här reningskuren.  

Herba plus grundreningspaketets tillskott 

Laxplus  

Laxplusrensar tarmen, smörjer tarmen, stärker och städar tarmens slemhinnor.  

Något som är bra är att man inte riskerar att bli beroende av detta medel som andra avföringsmedel kan orsaka. 

Urilan 

Urilan ökar njurenergin, den är vattendrivande, vilket är bra för bl.a. huden. Många med olika hudproblem (eksem och psoriasis) har ofta problem med svaga njurar. Vi kallar huden för den tredje njuren. Det som inte njurarna klarar av att rengår alltsåi regel ut genom huden.  

Ingefära 

Ingefära används av många mot smärta och värk. 

Slaggämnen som frigörs ut i blodet från tarmar och lever under avgiftningen kan orsaka smärta i muskler och leder. Ingefära bidrar till att motverka sådan smärta då den renar blodet från slaggämnen.  

Hepator 

Hepator renar levern genom att rensa ut gifter som samlats i den.
Den bidrar till att reducera kolesterol och blodfetter, samt är bra att ta om man har gallstenar. Den bryter ner gallstenar till grus som sen avlägsnas i tarmen.  

Sybas 

Sybas rensar ut tungmetaller som bly, kvicksilver och aluminium. Reglerar syra / bas-balansenViktig antioxidant. Löser även upp stenar som bildas i både njurar och galla.  

 

Man tar ej dessa piller med mat. Ca 30 min innan eller 2 timmar efter mat. Då ger de bäst effekt med reningen.  

Fas 1 

LaxplusTa morgon och kväll 2+2 (denna reglerar du om du inte får de 2-3tarmtömnigar man behöver, och får du för mycket drar du ner på den)  

UrilanTa morgon och kväll 2+2  

Ingefära: Ta morgon o kväll 2+2  

Fas 2 

Fas 2 börjar du med när ovanstående produkter är slut. 

Hepator 2+2  

Sybas 2+2  

Eventuellt kan du behöva ta en burk med LaxPlus till under Fas 2 ifall du har tendens att bli förstoppad. 

 

Om du är intresserad av dessa produkter mejla till mig på  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.så hjälper jag dig. 

Lycka till med din hälsa

Må Bra!

Christina Sjöqvist

Sida 1 av 5

Besök min webbshop

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB