Muskel- och Ledvärk

Inom skolmedicinen har man olika namn på om det onda sitter i leder eller muskler.
Sitter det i muskler? Ja då är det reumatism eller fibromyalgi.
Sitter det onda i lederna då är det oftast artros, artrit, reumatoid artrit (RA eller ledgångsreumatism) ekker  psoriasisartrit.
Om värken sitter i fettvävnad heter det något helt annat.

Behandling av värkproblem inom skolmedicinen

De flesta får olika former av biologiska läkemedel eller cellgifter.
Men viktigt att tänka på är att dessa medel enbart dämpar symptom - i bästa fall. De kommer också ofta med många biverkningar. Läs på i FASS innan du börjar äta medicinen eller spruta in den i kroppen. Fatta ett noggrant övervägt personligt beslut efter att ha granskat för- och nackdelar. Svälj inte första bästa förslag någon läkare säger till dig. 

Fallbeskrivning

En kvinna i 45 års åldern som kom till mig hade jobbat med städning och fått så ont i sina handleder och fingrar. Hon gick till doktorn och med en gång gav han gav henne, de så ofta gör, biologiska läkemedlet som methotrexate för de sa hon hade fått RA. Inte ens någon stunds betänketid på vad det är som har orsakat att hon har ont i handlederna, är det någon hon saknar i kroppen eller kanske är arbetsbelastningen för hård för henne?

Vad hände? Jo efter något år tappar hon allt sitt hår, som en biverkning av medicinen. 

Hon kom till mig och lyckades bli helt besvärsfri utan mediciner. Hon sa att hon önskade hon hade vetat bättre innan, för tyvärr kommer hon nog aldrig att få tillbaka sitt hår.

Så innan du börjar gå på sådana starka mediciner prova att först bygga upp kroppen på ett naturligt sätt. 

Hitta obalansen och lyssna på kroppen!

Ju snabbare du agerar desto mindre blir skadorna och desto lättare går det att läka.

Om man istället börjar använda biologiska läkemedel och cellgifter är det tyvärr en längre väg tillbaka, men det finns mycket man kan göra för att inte få så många biverkningar och bestående skador. Boka gärna in en konsultation med mig om du vill veta mer.

Ur en funktionsmedicinsk synvinkel

Vi som jobbar med funktionsmedicin jobbar med att läka kroppen oberoende av var problemet sitter.
Ingen som kommer till oss hamnar i ett särskilt fack där bara för att ens smärta är på ett visst ställa i kroppen behandlas alla lika.

Tvärtom vi behandlar alla individuellt. Alla får individuella livs- och kostråd och individuellt utrpovade produkter.

Detta är för att alla är biokemiskt unika, med sin egne bakgrund, livsstil och personlighet. 

Vi som jobbar med funktionsmedicin ställer alltid frågorna:

 • Vad finns det för lite av i kroppen?
 • Är kroppen belastad med något?
 • Vad kan ha utlöst det? Det kan vara sådana saker som: influensor, infektioner, vacciner som blev startskottet för ens problem

När en virus- eller bakterinfektion är den utlösande faktorn

Många har konstaterat att det ofta var ett virus eller en bakterieinfektion som var den utlösande faktorn och många gånger kanske man inte behandlade den på ett bra sätt, tog febernedsättande medel och började jobba igen för tidigt osv.
Detta kan vara oerhört farligt då det kan trigga immunförsvaret att attackera sig själv och utveckla en autoimmun sjukdom.

För att kunna tillfriskna med minsta möjliga biverkningar och minsta möjliga skador på sin kropp är det viktigt att fundera på varför man har fått den här infektionen, varför lyckades inte kroppen bli av med den?

Värk och feber är kroppens rop på hjälp.

De allra flesta gångerna så är det faktiskt så att kroppen har kört på för hårt och den behöver ta det lugnt och läka naturligt med hjälp av örter och rätt näring.
Om man motarbetar kroppens immunförsvar är det som att motarbeta sin allra bästa kompis att inte kunna göra ett bra jobb. Kroppen kommer slå bakut.
Vi rekommenderar inte att ta febernedsättande eller värkmedicin för minsta lilla problem utan istället gå och lägga sig låta kroppen få vila - då blir den ofta bra fort.

Finns det värk så finns det inflammation

Ibland kan det behövas att vi skickar in någon analys för att se vilken sorts kost det är som skapar inflammationer hos just dig.

Det första och viktigaste steget i att bli av med en inflammation i kroppen är att dämpa den genom kosten man äter. Genom att göra vissa kostförändringar kommer du snabbt kunna må bättre på kort tid.

Även om jag föredrar att ge individuellt anpassade kostråd, då alla är så olika, kommer här ändå några generella råd:

 • Antiinflammatorisk kost, gröna kuren
 • Mycket gröna grönsaker, groddar
 • Krydda maten med antiinflammatoriska kryddor
 • Se till att få i dig rikligt av rätta fetter
 • Minska på potatis, tomat, aburgine.....
 • Undvik processad mat, hel- och halvfabrikat, raffinerade kolhydrater
 • Dra ner på kött, och särskilt fläskkött bör undvikas helt
 • Dra ner på allt socker
 • Uteslut vetemjöl och sädesprodukter
 • Uteslut komjölk

Hur jag kan hjälpa dig

Jag kan hjälpa dig att hitta orsaken till varför du har fått dina led- eller muskelvärksproblem. De har inte alltid funnits där, de kom av en anledning! 
När vi har förstått orsaken kan vi ta det till nästa steg, bygga upp kroppen vilket vi gör med att utesluta sådant som hindrar kroppens uppbyggnad och ge den rätt sorts näring både i form av vissa kostförändringar men också via ett kosttillskottsprogram. 

Jag finns här och kan guida dig på vägen till ett friskare liv. Men arbetet det är det du gör. Du kommer behöva göra grovjobbet med att förändra vissa invanda beteenden och rutiner som kanske har del i orsaken till dina problem eller hindrar dig från att må riktigt bra

 

 

 

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB