Ett problem som ökar enormt i dag, som framför allt drabbar kvinnor, är olika former av sköldkörtelsjukdomar.
Sjukvården lyckas inte hjälpa alla som söker sig dit för att råda bot på dessa problem. Oftast ligger sköldkörtelvärdena inom referensramarna och då menar man inom sjukvården att det inte är något problem med sköldkörteln och de endokrina systemet, trots att man uppvisar en mängd symtom. Eller så ger man dessa kvinnor antidepressiva mediciner eftersom ett vanligt symptom vid sköldkörtelbesvär är depression. Men att ta SSRI-preparat löser inte problemet utan skapar ännu fler problem.
Inom funktionsmedicin arbetar vi med helheten i kroppen. Istället för att dämpa symtom försöker vi hjälpa kroppen att läka sig själv. Vi gör detta genom att fråga och undersöka:
Vad det är som gör att funktionen i kroppen slutat fungera som den ska?
Vad kan vi göra för att hjälpa organet att läka och återupprätta en optimal funktion igen?
Om tester på sköldkörteln påvisar en underfunktion kallas det för Hypotyreos. Det innebär att man har för låg nivå av aktiva sköldkörtelhormoner i blodet vilket leder till att ämnesomsättningen sjunker så att alla kroppsfunktioner sker långsammare än normalt. Både ens mentala och fysiska hälsa påverkas och man orkar helt enkelt inte prestera som man borde eller vill. Dessutom blir man mer mottaglig för infektioner.
Hypotyreos är 5-10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män.
De hormoner som sköldkörteln bildar är T3 och T4. Läkemedlet Levaxin, som är en syntetisk kopia av T4 ges ofta som symtomdämpande. Det finns även Liothyronin, som är en syntetisk kopia av hormonet T3. Men många som får dessa mediciner utskrivna tål dem inte. Skulle man tåla man dem är det ingen garanti att de löser problemen.
På en del med sköldkörtelproblem hittar inte sjukvården något fel dm och kanske de varken får diagnos eller läkemedel utskrivna. Detta kan bero på att nivåerna på sköldkörtelhormonerna som finns i blodet ser normala ut men det är något som binder dem till sig och gör dem inaktiva. Dessa personer får kanske höra att de är "utbrända" eller har "psykiska besvär" eller så blir de feldiagnostiserade som deprimerade.
Det här betyder att värdena ligger på gränsen till underfunktion, men är man en känslig individ kan man känna av symtom trots normala värden. Här är det bra att låta kroppen få självläka genom rätta doser av vitaminer, mineraler och L-Tyrosin.
Den här sortens hypotyreos är omdiskuterad och många läkare menar att den inte ens finns. Man tror att problemet ligger på cellnivå efterspm T3 och T4 finns i normala mängder i blodet. Blodproverna visar således oftast inga avvikelser. Symtomen liknar dem vid hypotyreos, men man kan också drabbas av klimakteriebesvär, kronisk trötthet, fibromyalgi och depression.
En kronisk autoimmun sjukdom som först ger hyper- och sedan hypotyreos.
I många fall kan man läka ut inflammationen om man äter antiinflammatorisk kost. (Det kan även vara bra att göra ett ImuPro-test för att se vilka födoämnen du inte tål). Använd naturligt sköldkörtelhormon (man kan behöva ha rätt höga doser (enligt boken Stoppa sköldkörtelskandalen) och se även till att äta selen.
Ordet myxödem kommer från myxa, som betyder slem, och ödem, som betyder svullnad.
När kroppen har brist på sköldkörtelhormon påverkas alla vävnader, vilket bland annat medför svullnad. Svullnaden beror på en ökad mängd av så kallade hydrofila glukosaminglykaner som binder vätska.
En del känner sig plufsiga, särskilt på händer, underben, ansiktet (särskilt runt ögonen). Även andra kroppsdelar kan svälla upp vilket kan ge olika problem.
Om svullnaden är värst på morgonen, innan man har börjat röra på sig och fått igång cirkulationen, kan det ha att göra med hypotyreos. Blir det å andra sidan värre framåt kvällen när man har ansträngt sig kan det finnas andra anledningar.
En del vill lösa sina sköldkörtelbesvär enkelt och bekvämt genomatt bara ta tillskott i form av körtelextrakt från djur. Även om dessa är väldigt bra produkter så löser de inga problem långsiktigt, enbart för att symptombehandla.
Men för att sköldkörteln ska fungera behövs en mängd olika näringsämnen. Det är vanligt att man saknar jod men det kan även vara brister på andra näringsämnen som utlöser problemen, t ex L-Tyrosin. Men förutom att tillsätta jod och L-Tyrosin som direkt kan läka sköldkörteln, kan en hårmineralanalys tydligt visa vilka behov du har (ex. har zink, selen och magnesium också viktiga roller i din sköldkörtels hälsa), och du kan på så sätt återställa och hjälpa kroppen att läka.
Beroende på vad som orsakat din sköldkörtels underfunktion kommer du eventuellt behöva göra en detox från ev. kemikalier och tungmetaller. För att den här utrensningen ska gå så smärtfritt som möjligt kommer vi även att arbeta med att stärka ditt immunförsvar och stödja dina utrensningsorgan.
Är dina sköldkörtelproblem orsakade av en bakteriehärd, candidaöverväxt eller dålig mage- och tarm behöver du även här gå till botten med detta och vidta nödvändiga åtgärder för att återupprätta en hälsosam mage och tarm. Det kan vara överväldigande att veta exakt var man ska börja. Men med hjälp av mig eller en annan duktig näringsterapeut kommer vi kunna guida dig till hur just du bör göra för din kropp.
När du gör en konsultation hos mig på MåBra Kliniken kommer vi tillsammans kunna hjälpa lägga upp ett kost- och tillskottschema helt anpassad efter dina behov som kommer kunna hjälpa din kropp, inklusive din sköldkörtel, att läka sig själv.
Att sluta med gluten är en viktig faktor när det gäller att läka sköldkörtelproblem.
Sköldkörtelceller och gluten har vissa likheter. Äter du gluten kommer kroppen att angripa detta ämne, och detta i sin tur kan göra att kroppen ständigt går till attack och den autoimmuna sköldkörtelinflammationen förvärras.
Att en kost med mindre kolhydrater och mer proteiner och fet. För att kunna bryta ner protein och fett ordentligt är det viktigt att du har en väl fungerande mage.
De flesta med sköldkörtelbesvär har också besvär med näringsupptaget. För att kunna smälta det man äter kan det krävas tillskott av enzymer eller bittra örter. För vissa kan extra saltsyra behövas.
Bra proteinkällor hittar du ibland annat ekologiska ägg och gräsuppfött naturkött. Det kan också vara bra att äta råris, nötter, fröer och andra källor av bra protein samtidigt som du då också får i dig B-vitaminer.
Vegetarianer och veganer bör vara noga med att få i sig fullvärdigt protein, vilket de ibland inte är så noggranna med. En del menar att de har svårt att smälta bönor och linser, men då får man stötta med enzymer, förutom att se till att tillreda dem så svårsmälta ämnen elimineras så mycket som möjligt, som genom blötläggning. De bör naturligtvis vara noga med B12-vitamin också. Det är något som de flesta vegetarianer behöver tillsätta.
Ibland kan det finnas problem med tarmar och då gäller det att jobba på att få bort sådant ur sin kost som man kanske inte tål (exempelvis gluten som nämndes ovan).
Se till att ta död på eventuell candida, parasiter eller andra skadliga mikroorganismer och stöd tarmfloran med mjölksyrabakterier.
Vid både hyper- och hypotyreos är det viktigt att du ser till att du får tillräckligt med vila och inte pressar dig för mycket. När du sover jobbar kroppen med att reparera och självläka sig, så se till att du sover bra.
Sköldkörtelproblem har direkt på verkan på dina hormoner och många sköldkörtelproblem kan även ha att göra med dina binjurar. Åtgärda dessa obalanser genom att lära känna dina hormoner och hjälp och stöd dina binjurar
Överfunktion i sköldkörteln. I början kanske man inte uppvisar några symtom, men efter ett tag får man högt blodtryck, hög puls, svettningar, skakningar, viktnedgång och humörsvängningar. Vissa får även ångest och panikattacker och kan till och med bli maniska. En del har svårt att sova och komma ner i varv, man kan få andra typer av hormonrubbningar och en del har svårt att bli med barn.
Hypertyreos behandlas inom sjukvården med radioaktivt jod, tabletter eller med operation. Men är det en bra idé att ta bort en viktig körtel? Körteln finns där av en anledning och har en viktig funktion. Det går utmärkt att lugna ner en överaktiv sköldkörtel med höga doser av magnesium, B-vitaminer, hjärtstilla (en ört som är mycket effektiv) och citronmeliss. Det är viktigt att snabbt och aktivt ta itu med hypertyreos för att gå med dessa problem en längre tid är skadligt, och oftast lugnar det inte ner sig av sig själv.
Ibland börjar problemen med en överaktiv sköldkörtel, men efter att man behandlat med läkemedel för att få ner värdena blir den i stället underaktiv.
Obehandlad hypertyreos kan medföra följdsjukdomar.
Då nedbrytningen av benmassa blir snabbare ökar risken för benskörhet.
Belastningen på hjärtat ökar vilket kan leda till hjärtflimmer eller hjärtsvikt.
Levern kan bli förstorad och andra leverproblem.
Giftstruma: En förstorad sköldkörtel. Förekommer i samband med hypertyreos.
Knölstruma: Hård och knölig – knölstruma. Det påverkar inte hormonproduktionen men kan i värsta fall trycka på luftstrupen och göra det svårt att andas.
Struma är ofta en följd av jodbrist.
Vissa med hypertyreos tillfrisknar av sig själva. Därför kan det vara bra att avvakta lite innan man behandlar sig konventionellt med radioaktivt jod eller opererar bort sköldkörteln. Detta leder oftast till hypotyreos och kan kräva ett livslångt behov av läkemedel.
Försök inte bota dig på egen hand ta hjälp av kunniga läkare för att få gjort de kontroller som behövs.
Vid långvarig stress påverkas hela hormonsystemet däribland sköldkörteln negativt. Därför är det viktigt att se över ens livsstil och göra de åtgärder som behövs för att hålla stressen nere.
Se även till att du får den näring som du behöver, både från kosten och via tillskott, då du på grund av den ökade förbränningen riskerar att få flera näringsobalanser.
Vid hypertyreos är det extra viktigt att äta mat som ger din kropp mycket antioxidanter då bildandet av fria radikaler höjs när förbränningen höjs.
Många människor lider av magnesiumbrist men vid hypertyreos är det extra viktigt att få i sig extra magnesium, både på grund av den ökade förbränningen och på grund av nedbrytning av benmassan. Mganesium, men även kalcium, zink, kisel, bor, C-, D- och B6-vitamin är viktiga tillskott att ta.
Viktigt även att balansera blodsockret vilket kan göras med en bra och hälsosam kost med lite kolhydrater mer protein och fett. Tänk på att en del med hypertyreos har sämre saltsyraproduktion och kan därför känn att det är svårt att smälta protein. Så att arbeta på matsmältningen är också viktigt.
Det allra bästa är att förebygga och bästa sättet att förebygga är genom att se till att man har ett starkt immunförsvar och en frisk mag- och tarmsystem.
Nära förankrat med mage och tarm hör även näringsupptaget. Se till att du har ett bra näringsupptag (extra viktigt, innan, under och efter graviditet) och får i dig all näring du behöver.
Se även till att du får tillräckligt med vila och återhämtning och försökt att inte ha för stora krav på dig själv och försöka pressa in mer än du klarar av.
Ett tips är att ta Werlabs prover och beställa exakt vad man vill skall testas. Har du med dessa testresultat när du kommer på konsultation kan vi lättare hjälpa dig med dina problem.
Temperaturtest görs bäst med en temp som man tar i mun eller anus. Har man den i mun skall man ha den längre än vanligtvis rekommenderad tid. (detta för att temperaturmätare är bättre på att mäta hög temperatur än låga.)
Må Bra Kliniken har hjälpt många att bli av med problem genom ett individanpassat program med kostförändringar och rätta kosttillskott. Tveka inte med att börja ett nytt liv med en väl fungerande sköldkörtel. Det finns hopp! Din hälsa är vårt mål!
Men tänk på: bara för att något är bra vid sköldkörtelproblem behöver det inte betyda att det är bra för just DIG eller är något som du bör ta. När du kommer till MåBra Kliniken för en konsultation kommer du få ett helt individanpassat kosttillskottsschema.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.