Christina Sjöqvist

Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

tisdag, 05 Maj 2020 10:49

Detoxprodukter från HerbaPlus

Ett mycket omtyckt reningspaket som vi verkligen kan rekommendera är grundreningspaketet från Herba Plus 

Den innehåller fem produkter som stöder de viktigaste organen tarm, lever, njurar, blod. Den femteorsakar att kroppen blir mer basisk.  

Det jag som näringsterapeut kan konstatera efter att hafått mycket erfarenhet av avgiftning är att man MÅSTE rena kroppen för att kunna påbörja någon form av läkning. 

En del gör en rening först, innan de kommer på besök hos oss. Det tar cirka 6 veckor att gå igenom kuren. Efter en sådan grundläggande rening av kroppen har vi en bättre chans att jobba vidare.  

Det jag tycker har varit anmärkningsvärt är att många som gått igenom denna kur har fått mycket mer energi och en del har fått bort långvarig smärta.  

Tarmplack och förstoppning 

Om det finns slagg och plack i tarmen spelar det ingen roll hur många bra vitaminer och mineraler man tar,de tas inte uppi på det sätt de ska. Man behöver ha minst en tarmtömning per dag. Men många är förstoppade och går inte på toa mer än kanske en gång varannan eller var tredje dagvissa ännu mer sällan.  

Det som samlas i tarmarna vid förstoppning blir till gifter för kroppen. Det kallas endotoxiner, inifrån kommande toxiner – vilket förstås är en stor belastning för kroppen. Blodet går till tarmen för att ta upp näring, sen vidare till levern och efter det till njurarna. Hämtar då blodet upp endotoxiner från tarmen hamnar dessa gifter i dessa livsviktiga organ, som blir överbelastade och förorenade, och kan inte fungera som de ska 

Så att ha förstoppning är verkligen inte bra. Det beror nästan alltid på en dålig bakterieflora i tarmen. Därför är det viktigt efter att ha avslutat grundreningen att sätta in de goda bakterierna samtgrundnäring. Då har kroppen lättare att ta upp näringen eftersom placket i tarmen har försvunnit.  

När man tar grundreningen är det meningen att man skall få minst 2-3 tarmtömningar per dag. Till en början kanske man får mer, och en del får diarré, men det betyder inte att man inte tål det utan är istället ett tecken på att man verkligen behöver det. Men man kan behöva dra ner på dosen av laxplus om det blir för jobbigt för att sedan när det känns bättre dra upp dosen igen. Det är alltså laxplussom man justerar upp och ner i doseringen om man känner att det är jobbigt.  

En del behöver mer än den rekommenderade dosen som är 4 tabletter per dag (2+2), kanske upp till 12 (6+6);en del har behövt ännu mer än så. Detta är för att när plack släpper så kan det bli nya stopp längre fram i tarmen på grund av det. Då ökar man laxplus till man får den effekt som behövs för2-3 tarmtömningar per dag.  

Utrensningsbesvär 

När en del gör denna rening kan en del känna att de till en början får huvudvärk, utslag eller något annat.Detta är övergående och har ofta att göra med att det kommer ut skräp.  

Jätteviktigt är att dricka ordentligt med vatten – minst 2 liter per dag. Det är viktigt att mäta det för om man inte är van att dricka mycket kan det vara svårt att komma ihåg att dricka. Om man dricker tillräckligt får man ofta mindre utrensningsbesvär och detoxen får bättre effekt 

Detoxmat 

Det går utmärkt att ra en fasta om man vill, men det går bra att äta vanlig mat när man tar kuren. Dock tycker jag att det är bra att inte belasta kroppen med sådant som mycket rött kött, alkohol, bröd, pasta m.m. Försök att äta så mycket ”detox-mat” som möjligt, bestående av grönsaker och hälsosamma fetter under den här reningskuren.  

Herba plus grundreningspaketets tillskott 

Laxplus  

Laxplusrensar tarmen, smörjer tarmen, stärker och städar tarmens slemhinnor.  

Något som är bra är att man inte riskerar att bli beroende av detta medel som andra avföringsmedel kan orsaka. 

Urilan 

Urilan ökar njurenergin, den är vattendrivande, vilket är bra för bl.a. huden. Många med olika hudproblem (eksem och psoriasis) har ofta problem med svaga njurar. Vi kallar huden för den tredje njuren. Det som inte njurarna klarar av att renagår alltsåi regel ut genom huden.  

Ingefära 

Ingefära används av många mot smärta och värk. 

Slaggämnen som frigörs ut i blodet från tarmar och lever under avgiftningen kan orsaka smärta i muskler och leder. Ingefära bidrar till att motverka sådan smärta då den renar blodet från slaggämnen.  

Hepator 

Hepatorrenar levern rensar ut gifter som samlats i levern,. 
Den bidrar till att reducera kolesterol och blodfetter, samt är bra att ta om man har gallstenar. Den bryter ner gallstenar till grus som sen avlägsnas i tarmen.  

Sybas 

Sybasrensar ut tungmetaller som bly, kvicksilver, aluminium. Reglerar syra / bas-balansen Viktig antioxidant. Löser även upp stenar som bildas i både njurar och galla.  

 

Man tar ej dessa piller med mat. Ca 30 min innan eller 2 timmar efter mat. Då ger de bäst effekt med reningen.  

Fas 1 

Laxplus:Ta morgon och kväll 2+2 (denna reglerar du om du inte får de 2-3tarmtömnigar man behöver, och får du för mycket drar du ner på den)  

Urilan:Ta morgon och kväll 2+2  

Ingefära: Ta morgon o kväll 2+2  

Fas 2 

Fas 2 börjar du med när ovanstående produkter är slut. 

Hepator 2+2  

Sybas 2+2  

Eventuellt kan du behöva ta en burk med LaxPlus till under Fas 2 ifall du har tendens att bli förstoppad. 

 

Om du är intresserad av dessa produkter mejla till mig på  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.så hjälper jag dig. 

Lycka till med din hälsa

Må Bra!

Christina Sjöqvist

tisdag, 28 april 2020 09:08

Handfasta förslag till fasta

Något som jag och min man försöker göra regelbundet är att fasta.

Det är inte så jobbigt som det kanske låter (till och med gubben min går ju med på det, så då kan du också ?).

För att rensa ut gifter som finns i tarmar, lever och njurar på bästa sätt behöver man göra en fasta någon gång då och då. När matsmältningen får vila får kroppen mer energi över till avgiftning och självläkning.

Har man värk, övervikt eller känner sig trött märker man ofta snabbt den positiva effekten av att fasta genom att man går ner i vikt, blir mycket piggare och att värken försvinner omgående hos många.

Jag har märkt att bara fastan i sig hjälper många att bli av med många av de problem de kom till mig för att få hjälp med. När kroppen är ren och fin är det dessutom mycket lättare att sätta igång de självläkande processerna som är så viktigt för att ha en konstant bra hälsa.

Tillvägagångssätt

Nedtrappningsdelen

Din fasta kommer gå mycket lättare och smidigare om du gör en nedtrappning. En sådan nedtrappning kan vara allt från 3 till 7 dagar och är lite beroende på hur din vardagliga kost ser ut.

Vet du med dig att du äter mest skräpmat så behöver du en längre nedtrappning. Men består din vardagliga kost av mycket vegetariskt, fräsch och ren mat så kan en kortare nedtrappning
på 3 dagar gå bra.

Under nedtrappningen äter du inget kött, inga mejeriprodukter, sädesprodukter (som bröd och pasta). Drick ingen alkohol heller under den här tiden!

Din kost ska vara enbart vegetarisk, mycket med grönsaker men mindre med frukt. Lite bönor och linser går också bra. Ät gärna grönsaker som är råa eller fermenterade, men det går också bra att woka, ångkoka och baka i ugnen.

Förslag på menyn under nedtrapppning:

Frukost:

Smoothie på banan, äpple, avokado och vad du har hemma. Mixa med vatten och/eller vegetabilisk mjölk.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.25 1

Lunch:

Härlig sallad på grönsaker du har hemma och kryddor som förhöjer smaken.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.25

Middag:

Grönsakssoppa

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24 2

 

Kom ihåg att du behöver dricka mycket vatten och/eller örtte. 2 liter vatten per dag, ha gärna citron i vattnet. Ju större person desto mer vatten behövs.

Ju bättre du förbereder dig gör att fastan kommer att gå lättare.

Tarmen måste hållas igång för du måste få ut skräp. Ta glaubersalt 1-2 tsk i vatten (eller det som står på burken), för att rensa tarmen. Gör detta varje dag under fastan.
Det går även bra att använda tillskott med utrensande örter till exempel Santulana från Helhetshälsa, Ultra Detox från Holistic eller någon av Cleanse produkterna från RenewLife.
Eller ta laxplus, urilan och ingefära, hepator och sybas från HerbaPlus. På det sättet får både tarm, lever, njurar och blodet en extra hjälp för att renas. Om du är intresserade av detta sista nämna grundreningspaketet Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torrborsta huden från fötterna och uppåt mot hjärtat. Detta är för att hjälpa cirkulationen och lymfrening. Obs ej cirklande rörelser utan raka rörelser.

Fastedelen, 1 - 5 dagar (eller längre):

Det finns färdiga fastepaket att köpa typ Ledins fastepaket – finns på de flesta hälsokostaffärer.
Men du kan också göra dina egna juicer.

Direkt på morgonen

En bra början på dag är att ta dricka ett glas varmt vatten med lite citron i eller vetegräs, korngräs eller liknande för att göra dig mer basisk.
2 tsk Glaubersalt blandas i ett glas med ljummet vatten.

UltraClear Plus ett näringspulver från AlphaPlus är bra vid detox.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24 3

Frukost:

Drick 1 glas äppeljuice eller annan juice. Du kan göra dina egna juicer i en juicer. Använd vilka frukter du vill och du kan blanda dem, som t ex äpple, mango, ananas, hallon, blåbär. Blanda alltid hälften med varmt vatten i juicen, skall drickas ljummet.

Under förmiddagen drick mer vatten och 1-2 koppar med te av t ex. Pau Darco, åkerfräkente, nässelte, altearot eller gullriste, för njurarna. Eller annat örtte som du känner för. Eller testa våra goda yogi-teer, som vi har i webshopen.
Fyll en termos som du dricker under dagen.

Ju mer du dricker desto mindre hungrig kommer du att känna dig och gör att du håller dig varm invändigt, för det är lätt att frysa under fastetiden.

Lunch:

En halv buljongtärning (som inte innehåller för mycket salt och är fri från MSG, socker – ex. Plantaforce) i ett stort glas eller kopp med varmt vatten. Du kan med fördel dricka det med sked, för då dricker man det mer långsamt.
Till det dricker du även 1-2 glas av någon grönskaksjuice. Det finns, som tidigare nämnts, färdiga att köpa men det är bäst om du gör dem själv för då blir de färska. Rödbeta, morot, gröna blad, alla sorter av kål.
Du kan ta de grönsaker som du känner för. Kör dem i juicern. Bland det med hälften vatten så det inte blir alltför koncentrerat. Använd varmt vatten så det blir lite ljummet så känns det som soppa.

Om det tar emot att dricka grönsaksjuice på det här viset så se till att du även juicar en bit citron och ingefära. Det hjälper till att göra smaken friskare och trevligare om du tycker det är jobbigt.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24 1

Under eftermiddagen:

Drick varmt örtte. (Se förmiddagsförslaget)

Middag:

Drick cirka 4 dl buljong
Drick även lite ljummen grönsaksjuice (det går att blanda buljong och grönsaksjuice om man känner för det).

Viktigt för att din fasta skall bli framgångsrik:

Tarmen måste tömmas ordentligt, dagligen!

Clysmatic tarmsköljningsapparater finns. Men det går bra med vanlig lavemangkanna också. Gör detta varje kväll. Det bästa är att ligga på golvet och ha kannan lite högre, försöka att få in minst 1 liter av ljummet vatten i tarmen. I början kanske du inte får in så mycket men allteftersom tarmen blir renare får du in mer vatten. Man kan ligga på sidan när man gör det, på filt vid sidan av toastolen. Som variation på vattenlavemanget kan du göra kaffelavemang på ekologiskt kaffe. Det anses kunna lösa upp tarmplacket lite mer effektivt samt att då den stimulerar gallproduktion och vissa enzymer som hjälper levern att avgifta sig.

WhatsApp Image 2020-04-28 at 16.12.24

Om du behöver mer hjälp drick lösande drycker som linfröavkok, fikonspad, katrinplommonspad, surkålssaft. Men de flesta behöver inte mer hjälp än glaubersalt eller LaxPlus från HerbaPlus.

När du ska bryt fastan

Se på förslagen när du började i nedtrappningsdelen. Samma gäller när du börjar trappa upp mot "vanlig" mat.

För att få bästa nytta av fastan undvik rött kött under minst 1 månad, välj vitt kött, fågel och fisk.

Ifall du fryser under fastan

Under en fasta brukar man frysa lite, så basta och ta sköna bad i badkar. Häll i eteriska oljor för avslappning, rening och cirkulation.

Du kommer att känna dig helt annorlunda efter denna vecka eller dessa veckor. Med mer energi, gladare och renare både i sinne och i kropp.

Lycka till!

Christina Sjöqvist

Närings- och fytoterpeut 

Ps. Berätta gärna i kommentarerna här nedan vad du har märkt för positiva effekter av att fasta.

Alla som lider av pollenallergi varje år. Jag tycker så oehört synd om er! Det kan inte alls vara lätt.
Men visste du att det finns hjälp att få? Du kan bli av med pollenallergi. Kolla in tillexempel filmen här där min svärson berättar hur han blev av med pollenallergi. 
 
Som du såg i filmen och kanske även läste i mitt förra inlägg så är det allra bästa för att på lång sikt bli av med pollenallergi att man arbetar med att förbättra mage och tarm. Det är i stort sätt nästan alltid där som grundproblemet är. Men att göra det tar tid och nu är våren här och kanske har du redan börjat känna av hösnuvan. Därför kanske du har hittat hit för att du vill veta hur du kan göra för att lindra pollenallergin nu med detsamma. 
 

Tillskott särskilt framtagna för att minska pollenallergi

Oftast brukar jag rekommendera tillskott som är särskilt sammansatta med näringsämnen som förebygger och mildrar pollenallergi. Dessa är bl.a.:

 • Pollazym från AlphaPlus - Denna innehåller enzymer som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen. Du tar 1-3 kapslar, tre gånger dagligen mellan måltider.
 • Pollenzym från Holistic - Denna tar du mellan måltiderna då den hjälper till att rena blodet och dämpa det inflammatoriska. Du kan dosera den från 2/dag till fler beroende på hur din allergi är. Svårare allergi högre doser och lägre doser när det känns bättre. 
 • PollenOptimal från Helhetshälsa - Denna produkt tar du till maten, 1-2 kapslar 1-2 gånger per dag, doseringen är högre om du har mer besvär och lägre om den känns bättre. PollenOptimal som du hittar här: 

Det som är en gemensam nämnare med dessa är att de ofta innehåller antiinflammatoriska proteasenzymerna bromelain och/eller papain, samt flavonoiden quercetin. En del innehåller även immunstärkande antioxidanten C-vitamin. Även om jag själv inte har pollenallergi (och har aldrig haft) så har jag har fått mycket positiv feedback från kunder som har använt någon av de här produkterna. 

Homeopatiska medel

Jag har även jobbat med homeopatiska medel för att hjälpa kunder att bli av med pollenallergi.

 • Ruberkehl minskar histaminfrisättningen och ökar lymfflödet. Andas in 2-3 dr per näsborre 2 -3 gånger per dag   eller så kan du sätta det i lymfan vid armbågen, då sätter du 2 dr/armbåge 2-3 gånger per dag.
 • Sanukehl prot tätar slemhinnan och är bra för det göra att det inte passerar in i blodbanan toxiska ämnen. Ta 8 dr i mun varje morgon innan frukost.
 • Basotabs liknar histamintablett utan att ha de biverkningarna dosering är 1-2 tabletter som läggs i varmt vatten 3 ggr dagligen eller vid behov.
 • Recarcin tar du om du är extremt svullen i näsans slemhinnor. Du kan ta 2 dr som snusas upp i näsan 3 ggr dagligen. Det har en avsvällande effekt.

Om du har frågor kom ihåg vi finns här för dig.

Skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Eller boka ett besök för att få ordning på din tarm och allergi.

Må Bra

Christina Sjöqvist

 

https://europepmc.org/article/med/1578094

Jag har sett ett genomgående tema med alla som kommit till mig på kliniken med pollenallergi - SAMTLIGA har problem med magen och tarmen.

Lider du av pollenallergi? I sådana fall, med handen på hjärtat, hur är det med din mage och tarm?
Sväller magen efter du ätit? Blir du trött efter du har ätit? Är du gasig? Är ditt bajs hårt eller för mjukt? Luktar det? Bajsar du mer sällan än en gång per dag?
Svarar du ja på någon av frågorna betyder det att din mage och tarm inte är i tillräckligt bra balans för att ditt immunsystem ska kunna fungera optimalt. 

En dålig mage och tarm som inte kan ta hand om maten du äter (troligen har du matintoleranser och skulle behöva testa dig för detta) i kombination med att vi nu för tiden får i oss en massa olika toxiner från luft, mediciner osv. belastar ditt system.

Stöd immunsystemet genom att ta hand om magen

80% av immunsystemet finns i tarmen! Så genom att se till att tarmen är bra kan du även ha ett starkare immunsystem.

Stöd mage och tarm genom att:

- Undvika de livsmedel som du är överkänslig mot

- Ät bittra grönsaker, ta bitterörter och/eller enzymtillskott för att hjälpa matsmältningen.

- Ät fermenterad mat som är fullt med goda bakterier (och ta gärna probiotikatillskott) för att bygga upp en bra tarmmiljö och immunssystem.

- Mata de goda bakterierna med naturliga och äkta råvaror, mycket grönsaker.

- Ät hälsosamma fetter - eventuell ta omega-3 tillskott.

I filmen nedan får du höra vad en av dessa kunder gjorde för att bli av med sin pollenallergi. 

pollenallergi nb

Genom att arbeta med mage och tarm och förbättra dess hälsa så kommer du att kunna bli av med pollenallergi. Men det fungerar bara på sikt. Så börjar du i år, kommer du märka största effekten nästa år. Det kräver tålamod. 

Men det finns ändå naturliga hjälpmedel att ta till för att må bättre redan nu under denna pollensäsong. Läs mer om det i artikeln: 

 

Önskar dig en pollenfri vår

Må Bra

Christina Sjöqvist

Närings- och fytoterapeut på MåBra Kliniken

 

onsdag, 11 mars 2020 09:46

Detta bör du veta om spagyriskamedel!

Det finns många produkter som jag tycker om att använda. Några som jag på senare tid har börjat använda mer är de spagyriskadropparna från PEKANA.

Den tyska producenten PEKANA tillverkar spagyriska produkter av hög kvalitet och har erhållit pris för innovation, kunnande och exemplarisk prestation. PEKANA är registrerat hos FDA i USA, i Sverige hos SLV och MPA.

Vad är Spagyrika

Att de är spagyriska betyder att de är en form av homeopatika, där den vitala läkeenergin och aktiva substanser är extraherade från läkeväxten för att skapa en modertinktur. Ordet spagyrisk (eng. spagyric) kommer från grekiskans spao som betyder "ta fram ur", och ageiro som betyder "ena".

Tillverkning av spagyriska medel

Man jobbar i fyra steg: separation, (delar ett ämne för att sen sätta ihop det igen) rening, askbränning och återförening. Denna metod har en kraftfull biokemisk effekt i kroppen. Tinkturen är renad genom en serie filtreringar.

Jäsning

Man tillsätter specialjäst och socker till delar av färska eller torkade örter som under tre veckor får jäsa till en energirik modertinktur

Filtrering

Tinkturen filtreras flera gånger för att få den helt ren. Detta tar tid och kräver precision.

Bränning

Efter att ha filtrerat bort örterna i föregående steg torkas de och pressas varpå de bränns till aska. Askan renas från orenheter, endast växtmineraler återstår.

Återförening

Mineralerna från askan blandas med den filtrerade modertinkturen som nu får en doft av örten samt att färgen förändras.

Den här tinkturen är nu redo att potentieras till ett homeopatiskt läkemedel.

Mina favoriter

Några av de fina PEKANA produkter som jag oftast rekommenderar mina kunder:

Ailgeno används för stimulans och rening av mjälte och lever. Reglerar funktionen på matsmältningsorganen, vilket i sin tur är viktigt för hela tarmkanalen. Kroniska toxiska avlagringar fastnar ofta i levern och de är svåra att komma vidare med om man inte renar bort dem.

Akutur används för urulogiska infektioner som kronisk cystit, urinvägsproblem för kvinnor, och kan även användas vid infektioner, urinvägsinfektioner och njurproblem. Drick mycket varma teer och läkande teer som kamomill vid intag av Akutur. Kan kombineras med Opsonat.

Copresso används för att minska och kontrollera ett högt blodtryck, särskilt när orsaken är okänd. Medlet kan användas om det är oelastiska blodkärl eller nersatt njurfunktion. Lugnar ett oroligt hjärta.

Geletar är en effektiv vid olika processer som leder till en nedsatt syn. Blockering av vätskeflödet till ögat och bra vid långtidsbehandling vid glaukom, ögats cirkulation och inflammation i regnbågshinnan och hornhinnan.

Habifac är effektiv vid kroniska sjukdomar av genetiska orsaker. Hjälper kroppen att bli av med toxiska bördor som kroppen utan hjälp är oförmögen att bli av med.

Hekur stödjer kroppens största organ, levern som har en nyckelroll i att avgifta blodet. Levern bildar också kolesterol och galla som krävs för matsmältningen. Hekur används även för gallblåsan, bukspottkörteln som tillsammans med levern samarbetar för en bra matsmältning.

Infil används vid akuta bakterie- och virusinfektioner. Stöder immunsystemet och fungerar antibakteriellt. Stimulerar kroppens självläkning. Fungerar även vid alla typer av varprocuducerande infektioner som luftrörsinfektioner, halsfluss och inflammationer i örat m.m.

Itires renar hela lymfsystemet och är således viktig för immunresponsen. Ett effektivt lymfflöde kan förebygga stagnation och blockeringar som ökar risken för nya infektioner. Lymfknutorna fungerar som en slags pump som pumpar ca 2-2,5 liter lymfvätska.

Mucan är bra att ta vid alla typer av svampinfektioner. Hjälper till att ändra kroppens inre miljö och är ett av de starkt vapen i kampen mot candida.

Nerto bra för nerverna – mental och känslomässig stress. Det är inte bra att bara behandla dessa med ångestdämpande medel och SSRI-mediciner.

Opsonat är ett naturligt antibiotika. Akuta och kroniska sjukdomar utvecklas i regel från toxiner som produceras av kliniska och latenta infektioner. Dessa infektioner måste elimineras innan kroppens slemhinnor kan återställas och fungera korrekt. Det främjar en läkning och renar blodet. Vid terapiresistenta svampinfektioner behöver man tillsätta detta medel.

Pomeno reglerar hormonell obalans. Behandlar kvinnors vanliga klimakteriesymptom inklusive vaginala flytningar, försenad och oregelbunden menstruation.

Proa används vid alla former av allergier som damm, livsmedel, metaller, djurhår, hösnuva, irritation i öron och näsa, hudallergier, eksem mm.

Reudol rekommenderas särskilt vid muskelreumatism, men även sjukdomar i ligament, korta senor och skelett, gikt, muskelvärk, ryggskott och ledvärk.

Ricura vid snuva och kronisk bihåleinflammation eller infektion. Denna produkt stimulerar immunförsvaret. Vid ständiga huvudinfektioner, kronisk snuva, irriterad näsvävnad och anosmi (försvunnet luktsinne).

Septo används vid kronisk halsont, halsfluss eller infektioner som gör att det är svårt att svälja, ofta orsakade av tonsillinflammation.

Speci-Chol vid bukspottkörteldysfunktioner, otillräcklig tillverkning av insulin och glukagon.

Stom är droppar för mag- och tarmvävnad och är effektiv vid kramper i matsmältningskanalen, halsbränna, brännande känsla i magen och sur mage m.m.

Toel Utsöndring av toxiner. Den har även antibakteriella egenskaper och stimulerar immunförsvaret. Den hjälper kroppen att bli av med avfallsprodukter och tungmetaller som kadmium, bly och kvicksilver i amalgamfyllningar.

Vestabil påverkar blodcirkulationen och motverkar kramp i vaderna, ödem och åderbrock, förebygger venstas.

Jag hoppas att denna genomgången med vad de spagyriska dropparna används för har gett dig lite mer info om denna fantastiska serie med homeopatiska medel. 

Det finns hopp - du kan må bra! Men du behöver de rätta verktygen.

Känner du att du har sökt länge efter hjälp men inte lyckats? Då kanske du skulle behöva en indvididuellt anpassad rådgivning från en erfaren näringsterapeut. Jag hjälper dig gärna om du vill, kontakta mig för mer information. 

Må Bra
Christina Sjöqvist
Cert. Närings- och fytoterapeut på MåBra kliniken

Just nu blir vi bombarderade med information om Coronavirusets utspridning. Oftast poängteras det hur många som dött. 

Även om vi definitivt bör ta epidemier som denna på allvar, finns det inte behov av att bli panikslagen. 

För fullt letar man efter botemedel. Men framförallt tror jag på att man behöver bygga upp ett starkt immunförsvar som kan stå emot infektionen och som med andra infektioner skulle den drabba en så är kroppen stark nog att hantera det. 
För att göra detta bör man ta hänsyn till hela livsstilen. Men min kliniska erfarenhet kring homeopatik och näring har hjälpt mig att förstå att det finns så många naturliga medel vi kan vända oss till för att få hjälp. Läs mer så får du reda på vad det är.

Varför är coronaviruset så smittsamt?

Den skiljer sig från andra virus eftersom ingen har kunnat utveckla immunitet mot den. Säsongsinfluensa som kommer varje år har cirkulerat i samhället under lång tid och då kan skyddet byggas upp.

Coronavirus är en stor virusfamilj som orsakar luftvägsinfektioner.

Detta virus som heter COVID-19 orsakar i vissa fall milda förkylningstillstånd, i andra fall allvarlig sjukdom med dödlig utgång. Flera av dem som har dött har ofta haft andra allvarliga sjukdomar.

Symptom

COVID-19 orsakar luftvägsinfektion med torrhosta och ibland slemhosta samt tung andning. Ofta får man feber de första 3-7 dagarna och muskelsmärtor med huvudvärk, yrsel och utmattning till följd.

Behandla och förebygga med homeopatika

 • Två medel från Jiba som fungerar mot virus: Grifokehl och Quentakehl – de kompletterar varandra och jobbar bra ihop
 • Poysan G kan också kombineras med ovan nämnda och används förebyggande. Två droppar appliceras i var armveck två gånger per dag
 • Sanukehl Brucel binder sig till viruset och dess toxiner och markerar dem på så sätt så att immunförsvaret kan hitta och transportera viruset ut ur kroppen. Man tar 5-8 droppar i munnen morgon och kväll.
 • Utilin subt och Utlin phlei har liknande funktion och de används för att stärka immunförsvaret. De jobbar med de vita blodkropparna som är vårt försvar som ska mota ut allt dåligt ur kroppen. Man kan behöva hjälpa och stärka de vita blodkropparna så att de göra sitt jobb bättre. Utlin Subt används vid sjukdomar i lungorna och är ett mildare medikament. Men man vet att coronaviruset är ett starkt virus och då kan Utlin Subt vara för svagt. Man kan då använda den starkare Utilin Phlei och det går bra att kombinera de båda samtidigt.

Bygg upp immunförsvaret

Utilin Phlei: 1 kapsel per vecka på fastande mage (vänta 3 timmar på att äta något) eller ta den på kvällen innan du lägger dig.

Själv tar jag Kolloidalt Silver dagligen och under infektionstider tillskott som kombinerar olika immunstärkande näringsämnen som ImmunOptimal och extra C vitamin.

Läs gärna min artikel: Stärk immunförsvaret naturligt utan mediciner

Kom ihåg att det finns hopp! Få inte panik, håll dig lugn och förebygg infektioner genom att bygga upp ditt immunsystem.

MåBra
Christina Sjöqvist

 

Hormonella obalanser kan orsaka en mängd olika obehagliga symtom.

Genom hormontester av saliv kan terapeuter upptäcka sådana obalanser och hjälpa sin patienter att få rätt balans på kroppens hormoner.

Här är top-10-listan på anledningar att testa sina hormoner med Labrix Clinical Services:

 1. Klimakteriesymtom: Den hormonförändring som klimakteriet, eller menopausen, medför drabbar alla kvinnor och orsakar värmesvallningar, nattliga svettningar, torr vagina och humörsvängningar.
 2. Andropaussyndrom: Män drabbas precis som kvinnor av hormonförändringar när de åldras och kan därför drabbas av minskad muskelmassa, viktökning och erektionsproblem.
 3. Trötta binjurar: En person som har för mycket eller för lite kortisol kan bli extremt trött eller ha en känsla av orkeslöshet samtidigt som man inte kan slappna av.
 4. Svårigheter att gå ner i vikt: Hormoner som inte är i balans kan göra det omöjligt att gå ner i vikt, hur man än försöker.
 5. Sexuell dysfunktion: Förändringar i hormonerna kan orsaka minskad sexlust, vaginal torrhet (atrofi) eller impotens.
 6. Infertilitet: Onormala nivåer av hormoner kan resultera i att man inte kan bli gravid.
 7. Förebygga cancer: Vissa former av cancer som, bröst-, livmoderhals-, äggstocks- och prostatacancer kan vara en följd av antingen för lite progesteron eller för mycket av vissa typer av östrogen.
 8. Depression och Ångest: Låg nivå av progesteron och obalans på kortisolnivåerna kan bidra till nedstämdhet.
 9. PMS: Vissa kvinnors månader är berg- och dalbanor känslo- och humörsmässigt. Huvudvärk, kramper, extrema humörsvängningar och slut på energi är mångas vardag.
 10.  Vilja att känna sig ung och frisk: Hormoner i balans är nödvändigt för att uppnå optimal hälsa i kropp och sinne och därmed för att kunna leva tillfredsställande, produktiva och energifyllda liv.

Skulle du vilja förändra ditt liv på några av de här punkterna? Skulle du vilja diskutera med en kunnig terapeut vilka förändringar du vill se i ditt liv för att bli friskare, gladare och mer nöjd med livet? En få rätt hormonbalans är en bra början på ett sådant liv.

Kontakta Christina på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller boka en tid för konsultation via länken uppe till höger så hjälper vi dig på vägen till att Må Bra.

Vill du läsa mer om hormonproblem? Läs då detta inlägg på 5code's blogg

måndag, 08 februari 2016 15:29

Varför har ångest blivit en folksjukdom?

Här följer en kort redogörelse för vad ångest kan ha för orsaker och vad man kan göra åt det.* För jag blir verkligen ledsen att så många i dag, både unga som äldre, lider av ångest. Varför har det ökat så markant? Varför får man ångest? Och vad kan man göra åt det? Ja låt oss se:

När hormoner är i obalans.

Stresshormoner och könshormoner har en gemensam nämnare - hypotalamus i hjärnan. Denna är länken mellan det autonoma och det endokrina nervsystemet. Hypotalamus kan liknas vid ett kontrollcentrum som reglerar bildandet av hormoner i kroppen. Kroppen strävar hela tiden efter att ha homeostas, eller jämvikt.

Många människor känner sig stressade, även personer som har ett lugnt liv kan känna det så, vilket gör att stresshormoner utsöndras. Men stress kan även bero på inre faktorer, tankar eller minnen som framkallar rädsla eller stress. När stresshormonerna utsöndras bringas alltså homeostasen ur sin jämvikt.

Menscykeln är ett exempel på att det måste fungera mellan hypotalamus och hypofys (som styr över sköldkörtel – binjurar – äggstockar). Om detta system störs av stressignaler kan inte kroppen dirigera hormonerna rätt. Det är som en orkester där dirigenten hela tiden blir störd av mobiltelefon, eller folk som pratar med honom. Han dirigerar fel för han blir störd.

I klimakteriet kan detta system bli än mer obalanserat så signalsubstanserna inte tillverkas i rätt mängd. En del får mer huvudvärk, svettningar och just ångest, för att nämna några problem.

En del kvinnor upplever ångest under vissa dagar i menscykeln (ex efter ägglossning), oavsett vad som pågår i deras liv. Könshormonerna östrogen och progesteron som bildas skall vara i balans med varandra, men obalans dem emellan är vanligare i dag än tidigare eftersom miljögifter och kemikalier och tar sig östrogenliknande uttryck i kroppen. De kopierar de kroppsegna östrogenerna och kommer på så sätt i obalans med progesteron; det ofta finns för mycket östrogen i förhållande till progesteron. Östrogen är i sig förknippat med signalsubstanserna som jobbar med lugn, ro och välbefinnande i kroppen, som serotonin och GABA. Det blir där en obalans som gör att just lugn, ro och välbefinnande inte existerar under den tiden av menscykeln.

Hur kommer man till rätta med problemen?

Att bara tillsätta hormoner är långt ifrån alltid tillräckligt. 

Vi terapeuter har sett att en rening av levern för att rensa bort dåliga överskottshormoner är viktigt för att sedan kunna tillföra det kroppen behöver, i rätt mängd.

Många har fortsatt ångest trots att de tar läkemedel. Då kan GABA och Teanin ha en balanserande effekt på sinnesstämning, som vid ångest. Teanin har också visat sig mycket bra för många studenter genom att den ökar koncentrationen och förstärker minnet och minskar ångesten. Teanin gör att det blir ett jämnt blodflöde till hjärnan.

Teanin integrerar oftast inte med läkemedel; den är säker att ta (så länge man inte intar medel mot Parkinsons, epileptiska medel, eller dopaminfrisättande läkemedel).

Teanin i kombination med läkemedel och örter

En kombination med B-vitaminkomplex, magnesium och passiflora (man kan även lägga till Bachsblomsterdroppar Rescue Remedy) har visat sig ha fina och läkande egenskaper för ett utmattat nervsystem.

Användningsområden:

 • Innan man kör till jobbet om man vet att dagen kommer att bli stressig eller bilresan är stressig.
 • Inför stressiga uppdrag, hålla föredrag, skriva prov, flyga flygplan om man är flygrädd, besöka tandläkaren om man är rädd för det.
 • Akutintag om man har stressrelaterad huvudvärk.
 • 30-60 min innan läggdags om man har svårt att somna.
 • Inta 100-200 mg några gånger om dagen några månader om du behöver för att hjälpa dig komma ur och hantera ångest.
 • Som stöd för ett lågt immunförsvar i kombination med andra vitaminer och mineraler, kan det hjälpa dig att klara av stress och utmattning.

Om du skall börja att ta teanin, börja med en låg dos, 50-100 mg och öka doseringen efter hand. Den finns att få i olika storlekar. Effekten av teanin från pulver märks ofta efter 20-40 minuter.
Vid stress - 200 mg /dag

Vid akut stress och trauma 200 mg 2-3 ggr per dag

För bättre sömn - 200 mg 30-40 min innan sänggåendet och ta gärna magnesium, kalcium, kamomill i te- eller droppform, lavendel, eller passiflora.

/Christina

*En del av dessa fakta är hämtade från Näringsmedicinsk tidskrift nr 6, 2015

torsdag, 13 november 2014 11:26

Vilka behöver undvika gluten?

Del 1

Allt fler tar bort vete helt ur sin mat. Men många så kallade experter och dietister vänder sig emot denna nya trend till "extrem kosthållning". De anser att man kan få näringsbrist; genom att utesluta en sådan "viktig basvara". Andra fortsätter med samma husmanskost de alltid ätit och märker inte av debatten som pågår om ett av våra mest konsumerade livsmedel.

Vad är sant? Är det ens relevant att undersöka för- och nackdelar?

Fakta visar att antalet glutenintoleranta/celiakier ökar stadigt för varje år.

Någonting är fel! Men kan detta fel verkligen bero på vårt älskade bröd?

Vi snurrar tillbaka klockan.

Vetet har precis som andra spannmål alltid varit mycket viktiga för människan (i vissa delar av världen). Men dagens vete skiljer sig radikalt från dåtidens. Det "nya vetet" gjorde sitt intåg för ca 100 år sedan och så snart som på 20-talet märkte man att sjukdomarna började öka och krympa ner i åldrarna.
På 60-talet introducerades en ny "finare" malteknik och bagerierna började tillsätta extra gluten i alla bakverk.

Vad är gluten?

Gluten är proteinet i säden. Som förutom i vete även finns i korn (under namnet sekalin) och råg (under namnet hordein). Från början hade vetet 14 kromosomer, men efter förädlingen under de första åren på 1900-talet hade den fått 48 kromosomer, vilket gör att den inte längre passar som föda för våra kroppar.

Alltså det vete vi äter nu är helt annorlunda än det vete din mormors mor-/ eller mor åt.

För varje år som gått de senaste 100 åren har våra kroppar fått kämpa med en onormal andel gluten ifrån denna nya förädlade hybrid - vetet - som uppenbarligen inte längre är lämplig för vår kropp.

"Spannmålet anpassades till industriell odling med krav på ökad avkastning av standardiserade, lättskördade och härdiga sorter. Till detta kommer att man i raffineringsledet vill ha det lättbearbetat och förstärker gluteninnehållet för att få de önskade bakegenskaperna." – Michael Håkansson

Numera föds barn med kompletta antikroppar mot både casein och gluten, som tyvärr överförts till denne via sin mor. Även om modern inte menar något illa kan hon själv ha en "läckande tarm" som låter gluten och dess antikroppar nå ut i blodomloppet och på så sätt nå barnet. Kroppen vet inte hur den ska hantera denna enorma andel gluten som det blivit så mycket mer av senaste decennierna.

Immunförsvarets attack

När gluten, som enligt kroppen betraktas som ett gift, fastnar i tarmslemhinnan anfaller kroppens immunförsvar tarmen och börjar bryta ner den. Det här är kroppens sätt att försöka rädda situationen, men tyvärr leder denna skadade tarmslemhinna till näringsbrister (då tarmluddet "villi" som tar upp näringen börjar försvinna), allergier/överkänsligheter och fler följdsjukdomar än antalet brödsorter...

Vilka behöver utesluta gluten?

 • De som har celiaki, tyst celiaki eller är i riskzonen för att hamna där.
 • De som lider av depression. (De med celiaki har 4 ggr större risk att bli deprimerade).
 • De med bipolär sjukdom, autism, adhd, add, panikångest och migrän.
 • De med fibromyalgi
 • De med sömnbesvär
 • De med hyper- eller hypotyreos.
 • De med dermatitis, psoriasis,
 • De som har brist på järn och zink.
 • Diabetiker
 • De som har gallbesvär
 • De med benskörhet
 • De med fertilitetsproblem, endometrios, Chrons sjukdom, Sjögrens syndrom, kroniskt trötthetssyndrom, MS
 • Colon-irritable, IBS och andra mage- och tarmbesvär
 • med flera...

Fullkornsprodukter då?

Att äta välja fullkornsvete är som att välja ekologisk tobak...
Det kanske säger allt.

Men det finns nämligen en till liten fiende, förutom gluten, som vi ännu inte presenterat: Fytinsyra. Det är den du vill bli av med hos baljväxter och du därför är noggrann med att blötlägga dem väl och länge innan tillagning/förtäring. Även den finns i spannmål, i skalet på grynen (fullkornen). Fytinsyran hämmar nämligen starkt upptaget av C-vitamin, järn, zink och kalcium. Så att blötlägga allt spannmål är i alla fall en bit på vägen (men... så var det ju det här med gluten också...).

vete ill rök

"Så vad ska jag göra nu då?"

Ta 1-3 testmånader: Uteslut gluten och mjölk, samt reducera ditt sockerintag och utvärdera resultatet själv!
Kan man aldrig mer få äta lite grann? Tyvärr finns det inga genvägar. En liten "synd" tar 2-3 månader att läka ut i tarmen. Efter några år på gluten- och mjölkfri kost skulle man kunna återgå till opastöriserad, ohomogeniserad äkta mjölk köpt hos en bonde.


Läs gärna mer på "Micke Skribents" blogg: http://gluten-celiaki.blogspot.se/

Rekommenderar även varmt att läsa hans böcker som tar upp samma ämne!

Behöver glutenfria recept kan jag tipsa er om http://www.5code.se/sv/recept.html

Men nu till dig:

Vad anser du om detta? Har du märkt av några förbättringar genom att utesluta gluten ur dieten? Dela gärna med dig i kommentarerna nedanför.

Må fortsatt bra idag 
Önskar Christina Sjöqvist

tisdag, 01 april 2014 08:54

Nominerad

smaforetagareofteyear

Jag är nominerad till Årets Små företagare i Trelleborg. Är du företagare i Trelleborg, rösta gärna på mig om du vill. 

Följ länken: http://mittforetag.com/evenemang/trelleborg/smaforetagarnas-favorit

Hitta mitt namn, klicka i rutan och rösta.

Tack så mycket för ert stöd!

Glada hälsningar

Christina

Sida 1 av 4

Besök min webbshop

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB