Christina Sjöqvist

Christina Sjöqvist

Jag är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat mig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Jag arbetar med funktionsmedicin och samarbetar med patienten i att uppnå hälsa genom att behandla individen istället för sjukdomen.

Hormonella obalanser kan orsaka en mängd olika obehagliga symtom.

Genom hormontester av saliv kan terapeuter upptäcka sådana obalanser och hjälpa sin patienter att få rätt balans på kroppens hormoner.

Här är top-10-listan på anledningar att testa sina hormoner med Labrix Clinical Services:

 1. Klimakteriesymtom: Den hormonförändring som klimakteriet, eller menopausen, medför drabbar alla kvinnor och orsakar värmesvallningar, nattliga svettningar, torr vagina och humörsvängningar.
 2. Andropaussyndrom: Män drabbas precis som kvinnor av hormonförändringar när de åldras och kan därför drabbas av minskad muskelmassa, viktökning och erektionsproblem.
 3. Trötta binjurar: En person som har för mycket eller för lite kortisol kan bli extremt trött eller ha en känsla av orkeslöshet samtidigt som man inte kan slappna av.
 4. Svårigheter att gå ner i vikt: Hormoner som inte är i balans kan göra det omöjligt att gå ner i vikt, hur man än försöker.
 5. Sexuell dysfunktion: Förändringar i hormonerna kan orsaka minskad sexlust, vaginal torrhet (atrofi) eller impotens.
 6. Infertilitet: Onormala nivåer av hormoner kan resultera i att man inte kan bli gravid.
 7. Förebygga cancer: Vissa former av cancer som, bröst-, livmoderhals-, äggstocks- och prostatacancer kan vara en följd av antingen för lite progesteron eller för mycket av vissa typer av östrogen.
 8. Depression och Ångest: Låg nivå av progesteron och obalans på kortisolnivåerna kan bidra till nedstämdhet.
 9. PMS: Vissa kvinnors månader är berg- och dalbanor känslo- och humörsmässigt. Huvudvärk, kramper, extrema humörsvängningar och slut på energi är mångas vardag.
 10.  Vilja att känna sig ung och frisk: Hormoner i balans är nödvändigt för att uppnå optimal hälsa i kropp och sinne och därmed för att kunna leva tillfredsställande, produktiva och energifyllda liv.

Skulle du vilja förändra ditt liv på några av de här punkterna? Skulle du vilja diskutera med en kunnig terapeut vilka förändringar du vill se i ditt liv för att bli friskare, gladare och mer nöjd med livet? En få rätt hormonbalans är en bra början på ett sådant liv.

Kontakta Christina på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller boka en tid för konsultation via länken uppe till höger så hjälper vi dig på vägen till att Må Bra.

Vill du läsa mer om hormonproblem? Läs då detta inlägg på 5code's blogg

måndag, 08 februari 2016 15:29

Varför har ångest blivit en folksjukdom?

Här följer en kort redogörelse för vad ångest kan ha för orsaker och vad man kan göra åt det.* För jag blir verkligen ledsen att så många i dag, både unga som äldre, lider av ångest. Varför har det ökat så markant? Varför får man ångest? Och vad kan man göra åt det? Ja låt oss se:

När hormoner är i obalans.

Stresshormoner och könshormoner har en gemensam nämnare - hypotalamus i hjärnan. Denna är länken mellan det autonoma och det endokrina nervsystemet. Hypotalamus kan liknas vid ett kontrollcentrum som reglerar bildandet av hormoner i kroppen. Kroppen strävar hela tiden efter att ha homeostas, eller jämvikt.

Många människor känner sig stressade, även personer som har ett lugnt liv kan känna det så, vilket gör att stresshormoner utsöndras. Men stress kan även bero på inre faktorer, tankar eller minnen som framkallar rädsla eller stress. När stresshormonerna utsöndras bringas alltså homeostasen ur sin jämvikt.

Menscykeln är ett exempel på att det måste fungera mellan hypotalamus och hypofys (som styr över sköldkörtel – binjurar – äggstockar). Om detta system störs av stressignaler kan inte kroppen dirigera hormonerna rätt. Det är som en orkester där dirigenten hela tiden blir störd av mobiltelefon, eller folk som pratar med honom. Han dirigerar fel för han blir störd.

I klimakteriet kan detta system bli än mer obalanserat så signalsubstanserna inte tillverkas i rätt mängd. En del får mer huvudvärk, svettningar och just ångest, för att nämna några problem.

En del kvinnor upplever ångest under vissa dagar i menscykeln (ex efter ägglossning), oavsett vad som pågår i deras liv. Könshormonerna östrogen och progesteron som bildas skall vara i balans med varandra, men obalans dem emellan är vanligare i dag än tidigare eftersom miljögifter och kemikalier och tar sig östrogenliknande uttryck i kroppen. De kopierar de kroppsegna östrogenerna och kommer på så sätt i obalans med progesteron; det ofta finns för mycket östrogen i förhållande till progesteron. Östrogen är i sig förknippat med signalsubstanserna som jobbar med lugn, ro och välbefinnande i kroppen, som serotonin och GABA. Det blir där en obalans som gör att just lugn, ro och välbefinnande inte existerar under den tiden av menscykeln.

Hur kommer man till rätta med problemen?

Att bara tillsätta hormoner är långt ifrån alltid tillräckligt. 

Vi terapeuter har sett att en rening av levern för att rensa bort dåliga överskottshormoner är viktigt för att sedan kunna tillföra det kroppen behöver, i rätt mängd.

Många har fortsatt ångest trots att de tar läkemedel. Då kan GABA och Teanin ha en balanserande effekt på sinnesstämning, som vid ångest. Teanin har också visat sig mycket bra för många studenter genom att den ökar koncentrationen och förstärker minnet och minskar ångesten. Teanin gör att det blir ett jämnt blodflöde till hjärnan.

Teanin integrerar oftast inte med läkemedel; den är säker att ta (så länge man inte intar medel mot Parkinsons, epileptiska medel, eller dopaminfrisättande läkemedel).

Teanin i kombination med läkemedel och örter

En kombination med B-vitaminkomplex, magnesium och passiflora (man kan även lägga till Bachsblomsterdroppar Rescue Remedy) har visat sig ha fina och läkande egenskaper för ett utmattat nervsystem.

Användningsområden:

 • Innan man kör till jobbet om man vet att dagen kommer att bli stressig eller bilresan är stressig.
 • Inför stressiga uppdrag, hålla föredrag, skriva prov, flyga flygplan om man är flygrädd, besöka tandläkaren om man är rädd för det.
 • Akutintag om man har stressrelaterad huvudvärk.
 • 30-60 min innan läggdags om man har svårt att somna.
 • Inta 100-200 mg några gånger om dagen några månader om du behöver för att hjälpa dig komma ur och hantera ångest.
 • Som stöd för ett lågt immunförsvar i kombination med andra vitaminer och mineraler, kan det hjälpa dig att klara av stress och utmattning.

Om du skall börja att ta teanin, börja med en låg dos, 50-100 mg och öka doseringen efter hand. Den finns att få i olika storlekar. Effekten av teanin från pulver märks ofta efter 20-40 minuter.
Vid stress - 200 mg /dag

Vid akut stress och trauma 200 mg 2-3 ggr per dag

För bättre sömn - 200 mg 30-40 min innan sänggåendet och ta gärna magnesium, kalcium, kamomill i te- eller droppform, lavendel, eller passiflora.

/Christina

*En del av dessa fakta är hämtade från Näringsmedicinsk tidskrift nr 6, 2015

torsdag, 13 november 2014 11:26

Vilka behöver undvika gluten?

Del 1

Allt fler tar bort vete helt ur sin mat. Men många så kallade experter och dietister vänder sig emot denna nya trend till "extrem kosthållning". De anser att man kan få näringsbrist; genom att utesluta en sådan "viktig basvara". Andra fortsätter med samma husmanskost de alltid ätit och märker inte av debatten som pågår om ett av våra mest konsumerade livsmedel.

Vad är sant? Är det ens relevant att undersöka för- och nackdelar?

Fakta visar att antalet glutenintoleranta/celiakier ökar stadigt för varje år.

Någonting är fel! Men kan detta fel verkligen bero på vårt älskade bröd?

Vi snurrar tillbaka klockan.

Vetet har precis som andra spannmål alltid varit mycket viktiga för människan (i vissa delar av världen). Men dagens vete skiljer sig radikalt från dåtidens. Det "nya vetet" gjorde sitt intåg för ca 100 år sedan och så snart som på 20-talet märkte man att sjukdomarna började öka och krympa ner i åldrarna.
På 60-talet introducerades en ny "finare" malteknik och bagerierna började tillsätta extra gluten i alla bakverk.

Vad är gluten?

Gluten är proteinet i säden. Som förutom i vete även finns i korn (under namnet sekalin) och råg (under namnet hordein). Från början hade vetet 14 kromosomer, men efter förädlingen under de första åren på 1900-talet hade den fått 48 kromosomer, vilket gör att den inte längre passar som föda för våra kroppar.

Alltså det vete vi äter nu är helt annorlunda än det vete din mormors mor-/ eller mor åt.

För varje år som gått de senaste 100 åren har våra kroppar fått kämpa med en onormal andel gluten ifrån denna nya förädlade hybrid - vetet - som uppenbarligen inte längre är lämplig för vår kropp.

"Spannmålet anpassades till industriell odling med krav på ökad avkastning av standardiserade, lättskördade och härdiga sorter. Till detta kommer att man i raffineringsledet vill ha det lättbearbetat och förstärker gluteninnehållet för att få de önskade bakegenskaperna." – Michael Håkansson

Numera föds barn med kompletta antikroppar mot både casein och gluten, som tyvärr överförts till denne via sin mor. Även om modern inte menar något illa kan hon själv ha en "läckande tarm" som låter gluten och dess antikroppar nå ut i blodomloppet och på så sätt nå barnet. Kroppen vet inte hur den ska hantera denna enorma andel gluten som det blivit så mycket mer av senaste decennierna.

Immunförsvarets attack

När gluten, som enligt kroppen betraktas som ett gift, fastnar i tarmslemhinnan anfaller kroppens immunförsvar tarmen och börjar bryta ner den. Det här är kroppens sätt att försöka rädda situationen, men tyvärr leder denna skadade tarmslemhinna till näringsbrister (då tarmluddet "villi" som tar upp näringen börjar försvinna), allergier/överkänsligheter och fler följdsjukdomar än antalet brödsorter...

Vilka behöver utesluta gluten?

 • De som har celiaki, tyst celiaki eller är i riskzonen för att hamna där.
 • De som lider av depression. (De med celiaki har 4 ggr större risk att bli deprimerade).
 • De med bipolär sjukdom, autism, adhd, add, panikångest och migrän.
 • De med fibromyalgi
 • De med sömnbesvär
 • De med hyper- eller hypotyreos.
 • De med dermatitis, psoriasis,
 • De som har brist på järn och zink.
 • Diabetiker
 • De som har gallbesvär
 • De med benskörhet
 • De med fertilitetsproblem, endometrios, Chrons sjukdom, Sjögrens syndrom, kroniskt trötthetssyndrom, MS
 • Colon-irritable, IBS och andra mage- och tarmbesvär
 • med flera...

Fullkornsprodukter då?

Att äta välja fullkornsvete är som att välja ekologisk tobak...
Det kanske säger allt.

Men det finns nämligen en till liten fiende, förutom gluten, som vi ännu inte presenterat: Fytinsyra. Det är den du vill bli av med hos baljväxter och du därför är noggrann med att blötlägga dem väl och länge innan tillagning/förtäring. Även den finns i spannmål, i skalet på grynen (fullkornen). Fytinsyran hämmar nämligen starkt upptaget av C-vitamin, järn, zink och kalcium. Så att blötlägga allt spannmål är i alla fall en bit på vägen (men... så var det ju det här med gluten också...).

vete ill rök

"Så vad ska jag göra nu då?"

Ta 1-3 testmånader: Uteslut gluten och mjölk, samt reducera ditt sockerintag och utvärdera resultatet själv!
Kan man aldrig mer få äta lite grann? Tyvärr finns det inga genvägar. En liten "synd" tar 2-3 månader att läka ut i tarmen. Efter några år på gluten- och mjölkfri kost skulle man kunna återgå till opastöriserad, ohomogeniserad äkta mjölk köpt hos en bonde.


Läs gärna mer på "Micke Skribents" blogg: http://gluten-celiaki.blogspot.se/

Rekommenderar även varmt att läsa hans böcker som tar upp samma ämne!

Behöver glutenfria recept kan jag tipsa er om http://www.5code.se/sv/recept.html

Men nu till dig:

Vad anser du om detta? Har du märkt av några förbättringar genom att utesluta gluten ur dieten? Dela gärna med dig i kommentarerna nedanför.

Må fortsatt bra idag 
Önskar Christina Sjöqvist

tisdag, 01 april 2014 08:54

Nominerad

smaforetagareofteyear

Jag är nominerad till Årets Små företagare i Trelleborg. Är du företagare i Trelleborg, rösta gärna på mig om du vill. 

Följ länken: http://mittforetag.com/evenemang/trelleborg/smaforetagarnas-favorit

Hitta mitt namn, klicka i rutan och rösta.

Tack så mycket för ert stöd!

Glada hälsningar

Christina

onsdag, 05 februari 2014 11:06

Att få en bättre sömn

Sömnlöshet är en epidemi
Vad är det som händer i samhället?
Jag personligen har sett att vissa saker har en stor påverkan och jag skriver här några av de orsaker och lösningar som jag har sett under mina 18 år som (närings-) terapeut.

Att sömnbrist ger stress i kroppen och stress ger sömnlöshet är ett känt faktum.
När man är sömnlös så bildas det mer ACTH och kortisol. Dessa ger en mängd skadeverkningar i kroppen och de kan påverka att man får en del sjukdomar.
För det är under sömn som kroppen läks och byggs upp. Därför är sömnen så viktig.

 

ID-10058807

Sömnpiller är en kortvarig lösning på problemet.
Mediciner är lika skadliga som att röka. De har en mängd biverkningar, förutom att det är lätt att bli beroende av dem och svårt att sluta. Om man ska ta sömntabletter så är det under en kort tid. Detta står på paketet. Men många blir beroende och ju längre tid man tagit dem ju svårare att sluta.

Många sömnmedel kan kännas som baksmälla dagen efter.

Att komma ner i djupsömn är viktigt.
Vad är det som motarbetar denna process?
Både för hög kortisolavsöndring och för låg kan ge problem.
Om binjurarna har fått köra på med en för hög utsöndring av stresshormoner under en för lång tid på grund av stress, blodsockerproblem, överträning, sköldkörtelproblem, allergier, högt intag av koffein, nikotin, tobak mm... kan det leda till att kortisonproduktionen går ner på en sparlåga och då är det svårt att komma in i djupsömn.
I det läget är det viktigt att rätta till orsaken och bygga upp binjurarna och på så sätt återställa kroppens reserver.
Ta bort kaffet, dricka lugnande teer. Johannesörtste eller Kamomill tex.
Rätta till sina blodsockerproblem genom att äta långsamma kolhydrater och proteiner. Att plocka bort socker, läsk och kakor mm.
Se till att komma underfund med om det är något man inte tål av maten man äter. Gör ett imuprotest. ( se vår hemsida)
Stänga av alla elektroniska maskiner i sovrummet och inte ha dem på standby eller ladda mobiler i sovrummet är viktigt. Alla maskiner innehåller eller ger ut frekvenser som stör det egna nervsystemet.

Att ta en långsam promenad på kvällen eller göra andra lugna övningar. Inga häftiga gympa-pass på kvällen.

Näringsbrister finns ofta i grunden hos dem med dålig sömn.
En hårmineralanalys kan svara på detta om man kan se vilka brister som finns. (se vår hemsida)

Det första som bör rättas till är om det finns magnesiumbrister. Ibland kan 500 mg av magnesium hjälpa, det ger en avslappning. Det finns att få i olika former. Ibland kan man ta det i flytande form. Ibland en kombination av flytande och kapsel. Det finns även magnesium i sprayform eller i epsomsalt som också är en magnesium sort men den tas i ett bad. Lämpligen kan man ta ett bad innan man skall sova. Gör det varannan kväll eller oftare. Känner man att man inte hinner eller om man inte har ett badkar kan man ta ett fotbad med epsomsalt och lavendel.
Man kan i badet (eller fotbadet) även hälla lite lavendeldroppar (eterisk olja) för att få avslappning. Dessa droppar kan man ha i en liten doftlampa vid sängen. Doften påverkar hjärnan.

Vissa kan behöva även kalcium. Eller en kombination av magnesium och kalcium.
Nattvital har en blandning av kalcium och magnesium.

Om man känner en rastlöshet som i ben eller annat kan det vara värt att lägga till en bra B-vitamin som Sedaplus som innehåller folsyra, B5 och B6 och B12.
Tryptofan eller också känt under namnet 5 HTP är en förelöpare till serotoninet. Kroppen kan alltså omvandla det till ett sömnhormon. Man kan testa att ta 1-2 gr tryptofan på kvällen innan man lägger sig. Det har visat sig ha effekt på dem som har svårt att sova och som vaknar flera ggr per natt.
Det finns bra kapslar som är en blandning av magnesium, B6 och 5 HTP. Detta tas bäst på fastande mage 30 minuter innan man går och lägger sig. Om man tar tryptofan med mat så konkurreras ofta tryptofan bort av de andra aminosyrorna. Kombinationen av hela B vitaminkomplexet förstärker upptaget ytterligare.

Melantonin kan skrivas ut av läkare och även om den är i en syntetisk form kan den fungera bra med denna kombination av B-vitaminer och 5 htp. Melantonin bildas av mörker. En del sover med en ögonbindel på sig för då bildar kroppen ett eget melantonin,

Teanin och inositol effektiva medel. Det hjälper upptaget av GABA i hjärnan.

Eller så kan man pröva med ren GABA. Det är en aminosyra och man kan lämpligast att ta detta utan mat innan läggdags.

Örter som är bra är Valerina och Passionsblomma.
Passionsört eller Passiflora är lugnade för hela centrala nervsystemet och är avslappnande.
Aschwaganda är känd för att vara lugnande och rogivande och den kär kramplösande och dessutom för de som har oro och ångest kan den dämpa dessa känslor.
Kamomill är en fin och snäll ört som man kan ge till barn som har svårt att slappna av. Lite droppar innan de lägger sig, lugnar dem.
Gotu kola är en adaptogen ört och den påverkar nervsystemet lugnande, men även stärkande.
Så de som är trötta kan bli piggare men de som har svårt att sova kan bli avslappnade.

Adapgogen ört betyder det att de går in i systemet på det området som den behövs för.

Skrivet av Christina Sjöqvist på Må bra invest i Trelleborg. www.mabra.se

tisdag, 24 september 2013 14:10

Hjärta och kärl

Vi vet alla att hjärtinfarkter är en av de största orsakerna till en för tidig död i Sverige.

Läs gärna detta inlägg. Citat från artikeln: "Med hälsosammare leverne kan fler än hälften av alla hjärtinfarkter förebyggas."

"Mer än en miljon svenskar lider i dag av hjärtsjukdom. Det medför lidande för drabbade och anhöriga, men även stora samhällskostnader (61,5 miljarder kronor kostar det svensken)", säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En nära släkting dog i hjärtinfarkt och det fanns ingen läkare som sa till honom att han skulle sluta röka. Istället visar man vägen till rökrummet på sjukhuset. När vi påpekar för honom att sluta röka skulle vara en bra idé ifall han vill må bättre, så svarar han kort att: "ja men det har inte läkaren sagt." Dessutom hade han diabetes typ 2 och drack oerhörda mängder av läsk och alkohol. Detta hade han inte heller blivit varnad för. Självklart bode han ha förstått det själv, men som många andra följde han blint läkarnas ordinationer och om de inget säger om saken så betyder det att man kan fortsätta i samma gamla hjulspår.

Så då kommer vi till frågan vad kan vi göra själva?

Ja det verkar inte som att de tester man gör inom sjukvården är så effektiva, eftersom man inte förebygger fler hjärtinfarkter. Det är inte så att man genom blodprov kan se alla problem inne i kärlen.

Den maskin som jag har kallas ES-Teck och den mäter hjärta och kärl. Läs gärna hur och vad den mäter. Man kan genom att mäta och sen göra livsstilsförändringar för att sen göra ommätning se hur kroppen har reagerat på de förändringar man har gjort. Detta är uppmuntrande för man kan då följa hur ens hälsa förbättras inne i kroppen!

Högt blodtryck - Orsaker till hypertoni?                                                                                                                                  

Många som jobbar med hälsa har sett att livsstilsfaktorer som kost, motion och fetma spelar roll. Det finns sekundär hypertoni som kan beror på följande tillstånd: njursjukdom, tumörer och endokrina sjukdomar. Blodet kan vara för tjockt, minskad diameter på blodkärlen, ökad styvhet och längd på kärlen, endotel dysfunktion. Plackbildning i blodkärlen bl.a. åderförfettning, toxitet orsakat av tungmetaller, oxiderat kolesterol, rökning, oxiderade fetter, fetma och den typiska västerländska livsstienl.

Vid funktionsmedicinka tester har man sett att det är ofta ett behov att fylla på med näring hos många med hjärt- kärlproblem. Detta därför att sjukmanskosten som de flesta äter, inte innehåller tillräckligt med mineraler. För att kolla om just du har en rätt balans rekommenderas att göra en hårmineralanalys där 36 olika mineraler mäts. 

Vad gör man inom sjukvården och vad ger man för mediciner?

Verktygslåda – Läkemedel man ger oftast:                                                                                                                  

Diuretika, Tiaziddiuretika, Loopdiuretika, Kaliumsparande diuretika  (tex lasicx retard, furix, losartan, normorix…) minskar blodtrycket genom att det minskar vätskan i blodet, samt att det stimmulerar ökad utsöndring av salt och vatten i urinen, (detta är oftast det första men sätter in, fungerar inte det så sätter man ihop det med ACE-hämmare.)                                                                                              

Biverkningar: förorskakar oftast att det blir kaliumbrist och brist på andra mineraler. Tecken på kaliumbrist är arrytmier, irritation, trötthet och svaghet. Yrsel, impotens, ökade blodsockervärden, ökad urinsyra, gikt,kramp, muskelsvaghet, huvudvärk, hypokalemi, hyperkalcemi. Kan höja homocystein, höja glukosvärdena, triglycerinvärden.

Ökar behov: av kalium, magnesium, kalcium, zink, phosfor, A-, C-, B-vit, Q10, selen.             

                                                                                                                                   

Betablockerare (Atenolol Mylan, Seloken och seloken zok, tenormin) dessa reducerar hjärtslagen och blockerar bildning av adrenalin.                                                                  

Biverkningar: av betablockerare: yrsel, rasslande andning, ökad risk för diabetes, kalla händer och fötter, stickningar, sämre kognitiv funktion, trötthet, depression, höjer triglycerid värden                                                    

Ökar behovet: av Q10                  

                                                                                                                                            

ACE hämmare, (Enallapril Sandos), minskar hjärtverksamheten genom att begränsa ett enzym som reglerar blodtrycket, det ökar blodcirkulationen och syrestätter hjärta, lever och njurar.                                                                    

Biverkningar: torrhosta under natten, yrsel, huvudvärk, kaliumförlust, nersatt njurfunktion.                                          

Ökat behov av: Q10, magnesium, kaliun, natrium, zink.        

                                                                                                                          

Kalciumblockerare: Minskar sammandragning av kärlen, blockerar flödet av kalcium i kärlväggarna                      

Biverkningar: påskyndar att hjärnan krymper, minskar kognitiv funktion, yrsel, längsamma hjärtslag, förstoppning, ödem, allergi, trötthet, impotens, trötthet, minnesbesvär och koncentrationssvårgheter.                                                                                                                                                        

Ökat behov av: B-vit, Q10, zink, koppar, magnesium. Magnesium är en naturlig kalciumblockerare. Multivitamin som stöd vid hjärtsvikt

Det är synd när de flesta läkarna inte förstår att många av biverkningarna från läkemedel går att undvika genom att ta vissa tillskott. Läkare varnar ofta sina patienter för att ta några kosttillskott. Detta är besynnerilgt då det finns mycket som går bra att ta tillsammans med läkemdel.

Vissa gånger är det så att man har läkemedel men vill bli av med dem. Om man under tiden jobbar med att förbättre sin hälsa  kommer man så småningom kunna dra ner på vissa medel. Det gör man under uppsikt av läkare.

Men man skall komma ihåg: Det är ditt eget ansvar att ta hand om din hälsa och det är inget man bör ge en doktor myndighet att göra. Precis som det är ens eget val och ansvar äta godis, kakor, dricka läsk och annat som inte är bra eller inte. Det är bara du själv som bestämmer över de valen.

Kom gärna och testa dina kärl för att se hur det ligger till med just ditt hjärta!

Jag har märkt att många som är trötta de tror att de har fel på sköldkörtel och binjurar. Så kan det naturligtvis vara men det är inte hela sanningen. Man vill, eller förstår inte det underliggande problemet. Ibland för att man inte ser sig själv med objektiva ögon. Eller man vill inte se sanningen i vitögat. Eller man vill inte ändra på saker som man borde ta itu med.

Trötthet kan bero på att det fattas något som näring eller det kan vara för mycket slagg eller plack i kroppen. Är din tunga vit? Ett tecken på det.

Sjukdomar som är kopplade till en låg energi:

 • Utbrändhet
 • Depression
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Neurologiska sjukdomar
 • Reumatiska sjukdomar
 • Diabetes
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Cancer
 • För tidigt åldrande

Här kommer det här en tjecklista som du kan kontrollera:

 • Har jag varit sjuk med virus eller bakterieinfektion? Kom min trötthet efter det? Det är inte ovanligt att det blir ett bakslag för kroppen och den behöver extra mycket hjälp och omsorg efter ett sådant slag. Jag har märkt när jag får besök av patienter att det är ofta så att trötthet har kommit efter sådana sjukdomar. Det går att få bort verkningarna av virus och bakterier. Då jobbar vi med immunologiska medel som sätter fart på det egna immunsystemet. Mycket effektiva preparat. Rensa bort…..
 • Har jag en mobil som jag hela tiden bär på mig? Har jag ett hem som hela tiden är uppkopplat? Sover jag i ett rum som det finns datorer, mobil på nattduksbordet? Dessa frekevenser påverkar oss mer än vi kan tro. En del går omkring med en telefon i örat hela dagen. Men hur påverkar detta hjärnan? Fundera på att sanera hemmet.
 • Jag har även lagt märke till att en hel del autoimmuna sjukdomar kommer efter att immunförsvaret har blivit nerslaget. Jämför det med om du ser en mygga som du vill döda, men istället för att ta en liten tidning och ta död på den så hämtar du släggan och dödar den. Hur intelligent är det?                                                                                                                                                                                                                                    T ex tänk dig att du får en infektion och du får antibiotika som slår ner det, eller du får en inflammation och du får cortison.  Man skall alltid tänka vad är orsaken? Vad vill kroppen lära mig. Kan det vara så att feber har jag fått för att kroppen vill döda bakterier? Det är därför temperaturen höjs nämligen. Varför har jag fått en inflammation. Kan jag göra något åt det på naturlig väg?
 • Kan det vara så att jag saknar vissa mineraler och vitaminer? Det är vanligt att vi har brister. Det kan vara en idé att kolla det med hjälp av hårmineralanalys. Läs gärna mer om det Här.   Vi servar bilen och det kan kosta jättemycket. Men hur många ar villiga att lägga samma summa på sin kropp som man lägger på sin bil. Det är synd.
 • Har jag förstoppning eller födoämnesöverkänslighet? Det kan isåfall göra så att man blir trött. För det tar på kroppens immunförsvar att hela tiden bryta ner föda som inte kroppen vill ha. Kroppen skapar IgG antikroppar för det är som en fiende i kroppen och den skall inte vara där. Genom att ta bort den föda man inte tål kan man må mycket bättre.
 • Har man förstoppning eller diarré så är det båda ett tecken som man inte skall blunda för utan göra något åt. Det kan bero på parasiter eller andra mikroorganismer som man behöver ta död på. Dessa stjäl av vår egen energi.
 • Det kan vara svårt att själv komma på vad man inte tål, därför är det bäst att göra en analys på det för att kolla. Läs mer här.
 • Det finns naturligtvis energitjuvar också och det kan ibland vara nödvändigt att göra en städning även bland vänner och bekanta. Känner man att de utnyttjar eller stjäl ens glädje och energi då kan det vara behov av att sätta stopp för det.
 • En annan fråga är: Får jag tillräckligt med motion? Rör jag mig varje dag minst 20 minuter i rask promenad eller annan träning? Kroppen är gjord för att vi skall röra oss, missar vi det så kan man bli trött. Men säger en del jag är för trött för att motionerna. Sätt i gång så blir du kanske piggare. Blir du inte det, kan det ha att göra med att det finns underliggande problem som måste åtgärdas.

Detta var bara lite tankar om trötthet.

Önskar alla en underbar vår. Solen skiner idag och det känns som våren kommer även i år.

Hälsningar Christina

torsdag, 24 januari 2013 12:45

Träning

Skrivet av Amanda Sjöqvist

Är du en av dem som allt eftersom under årets gång tappar träningsrutinen? Många är vi som bestämmer oss för att ta nya tag nu när det är ett nytt år. Det inger hopp, vad som helst kan hända men nu är vi minsann redo. Oftast börjar det bra, de första veckorna. Men efter ett tag kan det vara lätt att komma in i sämre vanor igen, man börjar slarva först bara en gång men sen blir träningen mer eller mindre bortglömd.

Ska vi tillsammans bestämma oss för att det här året inte ska bli likadant, den här gången ska vi lyckas nå vårt mål, vare sig det är beach 2013, triathlon eller en hälsosam livsstil. Det är bara att skippa men, ska bara, äsh, imorgon. En god vän berättade att hon bestämde sig för att aldrig förhandla med sig själv. Att komma på ursäkter är så lätt, så förhandla inte – motivera istället dig själv till allt det positiva du kan nå när du verkligen GÖR.

En del försöker motivera sig med nya träningskläder, nytt träningsschema, skaffa träningskompis. Men för att hålla igång i långa loppet krävs det att man ser resultat. De resultaten kan man nå om man:

- följer ett schema

- har tydliga mål

- anstränger sig för att nå de målen

- bra tillskott som underlättar träningen

Jag är inte en träningscoach, motivator, eller idrottsman. Men jag jobbar med hälsa så kosttillskott är det som jag nu kommer inrikta mig på. Vad behöver man för att nå resultat med sin träning? Ja först och främst beror det på vad man vill uppnå förstås. Mina rekommendationer gäller till alla er som tränar och motionerar som hobby alltså inte på elitnivå – för självklart gäller det andra kriterier då. Men för en vanlig svensson som går styrketränar, dansar zumba, går på spinning, provar på den nya favoriten crosstraining eller vad det nu kan vara, så kommer här en liten översikt.

Protein och aminosyror

Först måste vi reda ut begreppet protein och aminosyror för den oinvigde. Det är nämligen så att aminosyror är grundstrukturen för själva bildandet av protein. Det behövs alla de viktiga aminosyrorna och i rätt proportioner för att få fram proteinet. Proteiner är den grundläggande strukturen för alla livsformer och i vår kropp reparerar den och bygger vävnad, aminosyror är viktiga beståndsdelar vid exempelvis byggning av muskelmassa. Samt att de är helt livsviktiga för alla våra fysiologiska funktioner. Hur mycket protein vi äter, vilken sorts proteinkälla, hur vår matstmältning fungerar och aminosyrainnehållet är alla viktiga delar för en väl fungerande kropp. Många lider brist på viktiga amniosyror på grund av en dålig matsmältning och för lite saltsyra i magsäcken. Då kvittar det hur mycket protein vi äter om vi ändå inte kan bryta ner det. Om ett protein inte bryts ner tillräckligt bra så kommer vi in på ett otroligt intressant ämne som vi får ta mer om i ett annat blogginlägg.

Själva proteinbehovet är så olika från människa till en annan att vi inte ens kan gå in på det. Vissa behöver mer och andra behöver mindre. Det har med ålder, kön, vikt, klimat, arbete, genetik, kroppstyp, konstitution, metabolisk typ, blodtyp, motionsvanor, sjukdomar etc. och när det kommer till det här ämnet om träning – vad man har för mål med träningen.

Bra användningsområden för proteinpulver är följande:

- Som måltidsersättning vid viktminskning/viktkontroll

- Som proteintillskott efter ett gympass för att gynna återhämtning samt uppbyggnad av muskler

- Som proteintillskott efter långa konditions-/idrottspass som t.ex. löpning, cykling, kanot m.m.

- Som hälsosam frukost/mellanmålsdryck som därmed kan öka prestationen i skolan och på jobbet

- Som komplement till en vegetarisk kost

- Som del av barnvälling

- Vid undervikt och anorexia

- Som komplement till vuxna som inte får i sig tillräckligt eller rätt typ av protein

- M.fl.

Ifall du väljer mjölk-, vassle, get- eller kaseinpulver, se till att djuret inte har behandlats med antibiotika. Om du hellre vill ha ett vegetabiliskt alternativ som soja, se till att den inte genmanipulerad (GMO). Att tänka på är att kasein tyvärr är väldigt allergent vilket kan orsaka en överkänslighet eller allergi, vilket inte är kul att få och är allt för vanligt. Likaså kan en överdriven konsumtion av vassleprotein orsaka en överkänslighet så variera gärna ditt vassleprotein, med ett ris- och sojaprotein (GMO-fritt). Sojaprotein är ett mycket kontroversiellt ämne, där det gjorts otaliga studier där en stor del är sponsrade. Det är svårt att veta varken ut eller in när det kommer till den saken men för att hålla en balanserad och ogrumlad syn på saken rekommenderas att man med soja liksom med vassle roterar. Ingen överdriven konsumtion på något av hållen. Ägg är inte heller att underskattas, efter någon träningsrunda kanske man kan ha ett kokt ägg i beredskap.

De som tränar riktigt hårt brukar också vilja ta tillskott av vissa särskilda aminosyror för att få en särskild hjälp. Även många andra har nytta av att ta tillskott av enstaka aminosyror är det ett ämne som är otroligt stort. För den medvetna aktiva svensken kan man börja med bra proteinpulver med de flertalet viktiga aminosyror som är viktiga. Sen utgår man från sitt proteinpulver och sin kost och bygger upp sitt förråd med aminosyratillskott, ifall man nu vill/behöver ha det. I sådana fall kanske det skulle vara något som L-arginin, L-taurin, L-leucin m.fl.

Mineraler

Helt kort om mineraler som kan vara bra att ta till när man idrottar:

- Krom bidrar till bibehållandet av normala blodsockernivåer

- Magnesium, natrium och kalium stödjer en frisk muskelfunktion

- Zink bidrar till hälsosam syra-bas balans och skyddar kroppens celler mot oxidativ skada

Antioxidanter

Ju mer jag försöker undersöka ämnet desto mer förvirrande är det. Ena stunden hittar man en studie som förklarar att antioxidanter hjälper till med den ökade oxidativa stressen man utsätts för vid hård hård träning. Men å andra sidan hittar jag studier som visar på att antioxidanter tvärtom försämrar prestationen. Ytterligare en annan studie visar på att återhämtningen blir bättre och därmed kan man träna under längre. Min slutsats av det hela är att vi verkar generellt sett veta för lite om antioxidanternas för- och nackdelar när det kommer till träning. Liksom med allt så beror mycket på hur ens egen livssituation är. Studierna är alldeles för snäva med för få människor för att kunna dra några direkta påstående.

Det bästa är nog att reflektera över sig själv, har jag mycket fria radikaler i mig. Vi alla utsett för det var dag i stora mängder, men beroende på hur ens biokemi är i kroppen så kan kroppen ta itu med den stressen på olika sätt. För tränings är också ett sätt som man använder för att stärka kroppen egna försvarssystem mot fria radikaler. Hur mycket tränar du? Eller egentligen borde jag fråga hur mår du?

När de gör studier som fokuserar på antioxidanter vid träning så handlar det om prestationen men andra delar av livet räknas kanske inte in som jag var inne på innan. Fria radikaler som orsakas av några timmar på gymmet är kanske i det stora hela inte det avgörande för om vi ska äta antioxidanter eller inte. Kanske borde vi kolla på vårt välmående i stort istället för att fokusera på de absolut bästa resultaten. Är det de som du mår bra av, absolut vi har alla olika behov – ännu en gång. Min hypotes är att både en elitidrottare och en soffpotatis kan ha för hög oxidativ stress beroende på ens miljö, ens mat, ens hudvårdprodukter och därmed en överbelastad lever.

Skulle du vara nyfiken kan man få en inblick eller hint över hur det ser ut i kroppen genom att göra en torkad blodanalys där ser man tydligt hur ens oxidativa stresspåverkan är och tillsammans med terapeuten komma på en lösning. Kanske med hjälp av intag av antioxidanter, stödja levern, hjälpa kroppen att kunna hantera stress o.s.v.

Slutpoängen av det hela är att ens val att äta antioxidanter eller inte kanske inte borde ha med ens träning att göra utan med ens långsiktiga hälsa. Vad vill du göra? Det är helt upp till dig och ingenting behövs äta för alltid – tänk på det. Dessutom har vissa behov av ett starkt antioxidantillskott medans åter andra klarar sig med att äta mycket grönt, frukt och bär med ett bra multivitamin tillskott/C-vitamin tillskott.

Slutord

Det viktigaste att komma ihåg är inte att du har de rätta kostillskotten för att få en träning som fungerar utan först och främst – att du gör det!

Men det skadar inte att hålla motivationen uppe genom att se resultat vilket man kan hjälpa till med olika kosttillskott, ett bra träningsschema och en hälsosam varierande kost från fina råvaror anpassad efter sitt (eller sin familjs) unika behov.

Jag vill berätta om en mamma som ringde helt förtvivlad därför att hennes son hade så fruktansvärt ont i öronen och huvud, nersatt hörsel, han var dessutom mycket yr.

Vad hade hänt? Jo en gång under våren 2011 hade han haft en jättejobbig virusinfektion med b la öronvärk. Det gick över, men han fick sedan ett återfall med virus även under sommaren. Läkarna menade att det var bakterieinfektion så han fick antibiotika.

Efter detta blev han yr och kunde inte gå, kräktes och hade jätteont i öronen. Mamman kunde inte nudda hans huvud utan att han skrek. Han var så yr att ha inte kunde gå utan han kröp. Han tålde inte att få vatten på huvudet, han var mycket känslig. Det påverkade även ögonen så han såg dåligt.

Under hela hösten (2011) tog mamman honom på många undersökningar för att försöka hitta vad som var felet. Trots många besök hos många olika läkare var det ingen som kunde säga vad som var fel. Det enda man kom fram till var att trumhinnan var indragen och det fanns vätska i örat.

Mamman (som bor i Norrland och jag är ju i Skåne) hittade mig på nätet och frågade om jag kunde hjälpa dem. Detta var i december 2011. Hon trodde då att en håranalys kunde hjälpa honom. Men jag avrådde från detta när jag hörde storyn. Jag trodde han hade fått en bakterie- eller virus-härd som fastnat kvar i örat och det sitter nära balansnerven. Därför är han både yr och har problem med ögonen.

Vi jobbade med homoepatiska preparat för att få bort härden. (Visste ni förresten att varje gång man tar en antibiotikabehandling så kapslas bakterierna in, inte som många tror att de försvinner!)

Han fick både piller och droppar som han skulle andas in, andra droppar som han skulle ta på utvändigt för att stimulera lymfan att rena bort det. Efter ett tag började det rinna ut saker ur örat…… geggig massa

När mamman berättade detta för läkarna sa de att det är vax. Fast det var det inte, mamman trodde det var levrat blod, för det var brunrött.. .. Men vad det nu än var så kom det ut. Han fick mindre och mindre ont i huvudet. Han kunde höra allt bättre. Han blev också mindre yr.

Men det fortsatte några månader att komma ut saker fån örat, inte hela tiden men då och då.  Mamman höll mig uppdaterad och hon fick nya medel… ….  Men pojken var fortfarande yr och svag i benen…. Fick sitta i rullstol i skolan för han kunde inte gå.

Idag 21 december ett år efter ringer mamman mig och är helt överlycklig så hon har gråt i rösten när hon berättar att pojken kunde stå på sina ben och såg klart. Det har efter 1 år kommit till en vändpunkt.

Allt detta p g a av en mamma som inte gav upp och som förstod att läkare och antibiotika inte är någon hjälp. Dessutom är det ingen läkare som skulle kunna erkänna att alla antibiotikia kurer samlar kvar härdar i kroppen.

Det är erfaranheter som denna som gör att jag känner glädje i mitt jobb.

 

 

 

Första besöket var hos mig för ca 2 år sedan. Då skrev hon i FAB (den finns som pdf på sidan "inför besöket") hon hade då 133 poäng. (Man skall inte ha några.) Det visade stora avgiftningsproblem. Hon hade mycket ont i alla leder och muskler. Problem med mage och mycke, mycke mer. Fibromyalgidiagnos sen 20 år tillbaka.

Alla som har fibromyalgi har också ett problem med sin mage och tarm. Jag har aldrig träffat någon där det systmet fungerar.

Som alltid har jag fått bäst resultat om de först av allt gör en storstädning i sin kropp.

Det gjorde hon och 2 månader senare kommer tillbaka på återbesök, hon skriver hon i samma FAB och hennes poäng är då 59. Alltså hon har mer än halverat sina siffror och då också fått hälften så ont.

Vad visar detta? Jo om det sitter skräp i kroppen, tarmar, njurar och lever…. Då blir det inte bra. Det gäller att få bort detta först och sen sätta dit bra saker.

Det är därför som folk som går till hälsokost eller på andra ställen försöker hitta medel för att kurera sin värk……det hjälper inte…..För de har inte städat först….

Det är som att försöka att måla på en vägg som är smutsig, färgen fäster inte!

Man kan ibland höra folk säga att jag har prövat allt. Men oftast har de inte städat i sin kropp som är det allra viktigaste!

Tillbaka till kvinnan med fibromyalgin.

Hon hade fortfarande en försurad kropp med ett alldeles för lågt PH. Vi gjorde då en stor ansträngning att basa henne med olika medel och med hjälp av kosten. Det hjälpe till en viss del. Men hon ville inte sluta med vissa födoämnen även om jag sa att det försurade henne och påverkade hennes värk negativt.

Vi bestämde då att det var bättre att hon gjorde ett födoämensallergitest. Imuprotest det visade 24 födoämnen hon skulle undvika av 280. Inte mycket men det var de vanliga, mjölkprodukter, mjölprodukter de 4 sädeslagen, ägg och lite till…..

Vad händer? Jo efter ytterligare en månad av att undvika detta som hon inte tål är hennes FAB nere i 24. Hon känner mer energi och är mindre trött och har mindre ont.

Nu pratade jag med henne idag. Hon har inte varit hos mig på ett halvt år. Jag har skickat tillskott till henne. Det som var så roligt är att hon var helt smärtfri nu och har bara haft ett skov det sista halvåret och det var när hon hade varit hos dottern och ätit ”vanlig mat”. Alltså mjölk och mjölmat!

Jag är så glad för hennes skull.

Detta exempel visar att det som Harvey Diamond förklarar i boken ”Lev utan smärta”, för att kunna bli frisk så måste matsmältingen fungera.

Har du inte läst boken så rekommenderar jag verkligen det. Du kan köpa den här.

Sida 1 av 4