Binjureproblem

Binjurarna är två livsviktiga mandelstora organ som ibland, av olika orsaker, tyvärr får problem och det är oftast här hormonproblem börjar. Många får symptom liknande dem som uppkommer när man får sköldkörtelproblem och tror således ofta att det är sköldkörteln det är fel på när det i själva verket är binjurarna som har börjat ta skada.

I det här sammanhanget nämns ofta OAT-axeln - O-ovarier (äggstockar) A-adrenal (binjurar), T-tyroidea (sköldkörteln). Dessa påverkar varandra i hög grad och måste vara i balans. Får man problem med ett av organen är risken stor att en annat relaterat organ drabbas. Men problemen börjar som sagt ofta i binjurarna och det är oftast där man måste börja för att hjälpa sköldkörteln.

Läs mer: "Boosta din fertilitet genom att balansera HPA- och OAT-axlarna"

Binjurarnas två huvudbeståndsdelar

Märgen tillverkar adrenalin och norandrenalin. När dessa hormon skickas ut ökar pulsen, blodsocker skickas ut, hjärtverksamhet ökar, luftrör vidgas, pupiller blir större; kroppen gör sig redo för action!

Barken bildar kortikosteroider, som kan delas in i 3 kategorier: 

  1. Mineralkortikoider påverkar kroppens salthalt (som natrium och kalium) vilket i sin tur är relaterat till blodtrycket. Många stressade får höjt blodtryck och då kan det vara bra att kolla kroppens nivåer av natrium och kalium, något man kan se med hjälp av en hårmineralanalys.
  2. Glukokortikoider har att göra med kortisolet som hämmar inflammationer, (allergier är ofta ett slutresultat av binjureutmattning) ämnesomsättning, fett, kolhydrater och protein.
  3. Androgener som könshormoner och DHEA bildas här.

 

Stressade kontra trötta binjurar

Det är skillnad på trötta binjurar och stressade binjurar. 
Om problemen nyligen börjat har man oftast stressade binjurar men om stressen pågår en längre tid så övergår det slutligen till att de blir trötta.

Trötta binjurar klarar inte av att tillverka kortisol och det leder till att hela kroppen blir trött och att man kan få värkproblem. Kroppen klarar inte av att sänka inflammationer.
Då sätter sjukvården oftast in kortison (alltså det kemiska substitutet för kortisol). Det är här sköldkörtelproblem kan komma in i bilden. Den behöver kortisol i sin omvandling av T4-T3. Men här letar man inom sjukvården så gott som alltid i stället efter fel på sköldkörteln och höjer Levaxin-doserna.
Oftast blir då folk ännu mer sjuka och då höjer man Levaxinet ytterligare. Intressant att notera är att det står i FASS att man inte skall äta Levaxin om binjurarna inte mår bra. Men hur binjurarna mår är de sällan någon som testar.

Stress

Att hjälpa kroppen ta itu med kortvarig stress är just det binjurarna är till för. Långvarig stress däremot är något våra binjurar inte gillar.

Saker som kan stressa kroppen är: toxiner, buller, läkemedel, näringsbrist, mat och dryck man inte tål, sömnbrist, nikotin, alkohol, ekonomiska problem, dödsfall i familjen, skilsmässa, sjukdomar, olycksfall, misshandel och mobbing, för att nämna några.
Dessa saker kräver ett ständigt påslag för våra små men fantastiska binjurar

Vid långvarig stress blir kortisolnivåerna kroniskt förhöjda och kroppen hamnar i ständigt kamp- / flykttillstånd.
Det är här det kan börja bli problem för andra hormonbildande organ — sköldkörtel och äggstockar som i sin tur blir slutkörda eller överaktiva.
Direkta effekter på kroppen när adrenalinpåslaget är högt kan ge panikattacker.
För högt kortisolpåslag leder till, för att nämna några negativa konsekvenser, sömnproblem, låga nivåer könshormoner vilket minskar sexlusten och muskelmassan.

 

Tecken på obalans i binjurar:

Det finns olika tester man kan göra för att upptäcka förändringar hos binjurarna.

Ett enkelt sådant är att ta blodtrycket sittandes. Res dig och ta det igen. Om blodtrycket blir lägre när du står upp är det ofta ett tecken på att du har trötta binjurar.

Är binjurarna inte i balans brukar det även indikeras av mörka områden under och mellan ögonen.

Ofta vaknar de som har binjurestress så fort det blir ljust.

Känner du att dessa och/eller flera av de nedan listade symtomen stämmer in på dig kan det vara tecken att dina binjurar inte mår så bra:

  • Trötthet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Svårt hantera stress
  • Lättirriterad och ilsken
  • Viktförändringar
  • Nedsatt sexlust
  • Sömnproblem
  • Andra hormonella förändringar
  • Ökat salt- och/eller sötsug
  • Allergier
  • Nervositet, oro, grubbel
  • Diarré
  • Ömhet vid ländryggen
  • Yrsel när man ställer sig
  • Lågt blodtryck
  • Kroniska inflammationer
  • Nedsatt immunförsvar
  • Blodsockerproblem
  • Minskad livslust
  • Obehag vid solarplexus
  • Smärtkänslig
  • Svettningar

 

Tips för att hjälpa sina binjurar

Träna smart

Ett problem jag som terapeut ofta möter är att de med trötta binjurar vill ut och springa eller utöva någon annan sport. Men vad leder det till?
Tyvärr ännu tröttare binjurar. Så vänta gärna med intensivare träning tills dina binjurar är i bättre tillstånd.
De med stressade binjurar kan dock springa av lite av sin stress och mår bättre av hårdare motion. 

Få i dig rätt sorts näring

Stress kräver extra näring så ät bra och läkande mat.
Men tyvärr får man inte näringen man behöver enbart genom att äta bra mat.
Du behöver tillskott av bra kvalité, som höga doser C-vitamin och B-vitamin. Genom att tillsätta dessa ämnen kan man sänka sin stress avsevärt.

Det finns bra tillskott som du kan använda för att stärka dina binjurar. Om man tar olika örtkombinationer så är det bra om man samtidigt också tar körtelextrakt från nötkreatur.
De jag har rekommenderat är Adrenal, AdrenaCortex (barken) eller AdrenaWhole (hela binjuren). En del känner att den sistnämnda kan stressa kroppen om de har stressade binjurar. Men det är olika hur man känner.

De med stressade binjurar har ofta har svårt att sova. Att ta produkter som är lugnande är a och o för att man skall kunna läka dem och lugna ner dem. Alla B-vitaminer hjälper, men speciellt B-Relax är en bra kombination som lugnar och gör att man kan sova bättre, likaså Natt Plus.
Man kan även behöva extra Magnesium, som ju är den mineral som man lätt får brister av när man stressar.

Lugna ner kroppen

  • Koppla ner och stäng av så du inte alltid är nåbar.
  • Ha egentid, yoga eller lugn meditation.
  • Se till att sova och dra ner på dina åtaganden.
  • Om du är sjukskriven, använd den tiden förståndigt och läk dig.
  • Pressa inte heller kroppen med kaffe eller annat stimulerande vilket är vanligt om man är trött.
  • Använd adaptogena örter, dessa kan stärka och hjälpa både trötta och stressade binjurar. 
    Bland dem kan man nämna: lakrits, rosenrot, ryskrot, Astragalus, DongQuai, Maca, Sarsaparilla. En ört som är bra för både sköldkörtel och binjurar är Ashwaganda.

Läs mer: "Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress"

Jag kan hjälpa dig

Som du förstår är det ytterst viktigt att ta hand om sina binjurar!
Är dina binjurar i obalans, försök med någon av ovanstående rekommendationer. Men skulle du föredra att få individuell personlig hjälp och vägledning är du välkommen att boka in en konsultation med mig. 

Kontakt

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB