tisdag, 08 Maj 2012 13:48

GMO och lite fakta om detta

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(14 röster)

Vad är GMO?

Det betyder genmodifiering, som betyder att man går in och manipulerar i en grödas arvsmassa och ändrar DNA i en plantas celler. Genom att aktivt ändra kan man uppnå en önskad effekt. Man kan korsa två arter som inte skulle kunna ha korsats på en naturlig väg inte ens genom växtförädlingsmetoder. T ex kan man stätta in fiskgener i tomater för att få dem att bli minder känsliga för kyla. Vilket betyder är man fiskallergiker kan man då plötsligt också bli tomatallergiker.

Vad vill man åstadkomma med detta?

De menar att man tar fram mat som är godare, nyttigare, miljövänligare och billigare. Men också mer hållbar och motståndskraftig mot olika skadeinsekter.

Vad menar vissa forskare?

De säger att det kan föra med sig en hel mängd hälsoproblem. B la födelsedefekter, allergier och även cancer. Det finns för lite forskning och de långsiktigta effekterna är okända.

Vad som egentligen händer med oss och med naturen, när dessa GM gener sprids och hamnar i organismer som de inte är ämnade för, vet vi alldeles för lite om! När GMO finns ute i naturen går det inte att ta tillbaka.

En annan fråga är: har vi verkligen rätt att ändra andra arters gener?

I USA tillåter man sedan tidigt 1990-tal GM livsmedel. De menar att de inte skiljer sig nämnvärt från andra livsmedel. Både det amerikanska FDA (läkemedelsverket) och livsmedelsverket har beslutat att klassificera GM som generellt ansedda som säkra.

I vissa länder inom EU är det helt förbjudet med GM t ex Tyskland, Ungern och Irland. Medan i andra länder är man mer tillåtande.

Vilka grödor är vanligast att genmodifiera?

Det är sojabönor, majs, rapsolja, ris, bomull, potatis, linfrön, alfaalfa och tomater.

Följ pengarna

Monsanto är ett amerikanskt företag som är världens största producent av GMO. De tillverkar hela 90% av alla GM frön som används för odling runtom i världen. Andra företags som producerar GMO är BASF, Bayer CropScience och Dow AgroScinence.

Många genmodifierade frön har en inbyggd funktion som heter terminatorteknik som gör att frön inte går att använda igen. Många bönder har inte råd med de höga och återkommande kostnader och hamnar i skuldfällor. Varje månad begår över 1000 bönder i Indien självmord p ga av detta. Bönder i Mexiko och Indien berättar att GMO inte har lett till en bättre och mer resistenta grödor utan istället tvärtom. De förklarar att de i vissa fall får använda ännu mer bekämpningsmedel än de gjort tidigare.

Märkning av GMO

Enligt EU är det lag att man måste märka om en vara innehåller GM. På livsmedelsverkets hemsida finns riktlinjer för märkning av GM mat som säger att alla produkter som består av innehåller eller har framställts av GMO skall märkas. Det skall stå tydligt "framställs av genmodifierad soja" t ex. Problemet kommer när en vara som innehåller högst 0,9 % av en GM råvara inte behöver märkas. Inte heller kött, mjölk och ägg från djur som utfodrats med genetiskt modifierat foder behöver märkas eftersom de inte är GM produkter i sig. Det betyder att det finns många sätt att få i sig GMO utan att men ens har en aning om det.

Vad du bör göra!

Läs på om ämnet och bilda dig en egen uppfattning. Håll dig informerad och läs på etiketter.

 

Läs 10009 gånger Senast ändrad fredag, 12 juni 2020 05:25
Christina Sjöqvist

Christina är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat sig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Hon startade sitt första hälsoföretag 1997 och har sedan dess fått stora kunskaper och kunnat hjjälpa många att uppnå hälsa. Både via sin klinik i Trelleborg där hon hjälper kunder individuellt men också genom att hålla föreläsningar runt om i landet.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Besök min webbshop

Kontakt

Odens Tvärgränd 12
231 42 Trelleborg
Telefon: 0707-540 400
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Instagram

mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
mabrakliniken
© 2018 Må Bra Naturligt i Trelleborg AB