Christina Sjöqvist

Christina Sjöqvist

Jag är utbildad näringsterapeut och har utöver detta tillägnat mig kunskaper inom massage, akupunktur, hårmineralanalys, irisdiagnostik och basmedicin.

Jag arbetar med funktionsmedicin och samarbetar med patienten i att uppnå hälsa genom att behandla individen istället för sjukdomen.

torsdag, 15 november 2012 12:48

Trötthet

Var och varannan människa klagar på trötthet. Förstår ni inte att är ni trötta är det något som saknas?  Kan det vara sol?

Hur många längtar inte efter solen på vintern. Men vet ni att det finns något som heter solvitamin. Det är något som vi behöver på vintern. Under hela vintern har vi stora brister på D-vitamin uppe i Norden.

Det är bara precis när solen står i speciell vinkel som vi kan få ut D-vitamin. Det gör solen bara precis mitt på sommaren. Sen är det mindre med D-vitamin hela vintern.

Var kan vi få i oss det i maten?

Bara fet fisk som innehåller D-vitamin. Svensken äter för lite fisk.

Billig medicin!

Ofarligt!

Nästan omöjligt att förgifta sig med D-vitamin.

Vill du veta mer så läs vad läkarna säger om det. (från läkartidningen)

Men varför rekommenderar de inte det till alla trötta männskor? Kan det vara att det är för billigt och man kan inte tjäna pengar på det?

Här kan du läsa varför vi behöver D-vitamin.

Hör forskaren Mats Hubles spännande föreläsning om du vill veta mer om detta. Han forskade på D-vitamin och deprission mycket intressanta upplysningar.

Alla celler i kroppen är beroende av D-vitamin för olika processer i kroppen. Tyst sjukdom man kan må bra trots att man har D-vitaminbrist.

Immunförsvaret ….. kan fungera som ett influensaskydd utan en massa biverkningar

Hjärt och kärlsjukdomar ….

Köp bra D-vitamin här

onsdag, 31 oktober 2012 16:05

Många dör av läkemedelsbiverkningar

I USA räknar man med att ca 106 000 varje år dör av läkemedelsbiverkningar.

I Sverige för man inte samma statistik. Kanske är det så att i USA kan man stämma läkemedelsbolag och läkare. Men det kan man inte i Sverige. Här kan du läsa en artikel som är skriven av Björn Beermann, läkemdelsverket.  Läs mer här:

Men det är ändå ca 1000 personer som dör av tydliga läkemedelsbiverkningar i Sverige. Alltså de har tagit sina mediciner i rätt dos enligt recept.

De flesta biverkningar ca 75% som leder till sjukhusvård är dosberoende och förutsägbara.

Personligen har jag i min nära vänkrets och släkt sett hur läkare urskiljingslöst skrivit ut mediciner och inte gjort uppföljningar. De har blandat en mängd mediciner, förmodligen pga att olika läkare skrivit ut och man har ingen koll på vad andra läkare föreskrivit.

En person dog av skrumplever torts att han inte hade druckit alkohol. Vilket tråkigt slut! Han hade gått till doktorn för sina magplågor och bara fått smärtstillande. Jag har vänner som då sa till honom att du kan ju lösa din problem med alternativa metoder och tillskott. Han svarar då: ja men det kan jag inte ta för de är inte kontrollerade!!!

Tragiskt, han kunde inte tänka sig att ta probiotika eller enzymer för att smälta maten bättre, men han kunde tänka sig att äta smärtstillande för de var kontrollerad medicin. Detta dör han av!

Visst blir man ledsen!

Den andra tråkiga erfarenhet i min närhet är en släktning som var 56 år, som dör av läkemedel. Han hade haft ont i ryggen. Han hade en stor övervikt och förmodligen rörde han sig inte tillräckligt. Han får någon form av diskbrock det enda de ger honom är smärtstillande som inte hjälpte. Han var sängliggande och hans gamla pappa 85 år får hjälpa honom med allt. Tvätta, laga mat och handla. Han kunde inte göra något själv under nästan ett helt år. De tvingar honom att jobba för de menar att det skulle vara bra för honom. Han kan knappt ta sig ner i bilen. En dag när hans pappa kommer dit vaknar han inte upp. Han dog i sömnen.

När de skall röja i hans grejor får de plocka flera kassar med läkemedel till apoteket. Det hör till saken att han tagit hjärtmediciner och blodtrycksmediciner kolesterolmediciner och diabetesmediciner mm.

Tänk om han hade fått rätt hjälp. Viktnedgång, kostråd, gymnastik och kiropraktik mm kunde ha hjälpt honom. När man föreslog detta säger han: går det på högkostnadsskydd?

Nu hör det till saken han var inte direkt en fattiglapp. Så han hade kunnat betala detta med egna medel.

Samhället har lärt upp människor att läkaren skall lösa hälsoproblem. De flesta känner inget eget ansvar för sin hälsa. Ändå är så många missbelåtna och de är besvikna på läkarvården.

Varför inte söka naturlig (utan kemikalier) hjälp innan det har gått för långt. Och framförallt varför inte ta hand om sin hälsa och på så sätt förebygga en mängd problem.

Jag personligen har aldrig fått hjälp av läkare och inte min nära familj heller. Men det har vi fått av alternativa mediciner och tillskott. Jag är så glad för det. Jag har dessutom hjälpt många att bli av med sina läkemedel genom att hjälpa dem till en bättre livsstil. Detta har skett med läkares tillsyn. OBS vi plockar aldrig bort läkemedel! Detta är helt och hållet upp till personer att ta tag i sin hälsa och lösa det och tillsammans med läkaren minska och ta bort läkemedel. Det finns många som fått ett bättre blodtryck genom att sluta röka, motionera och ändra sin kost.

fredag, 26 oktober 2012 09:23

Christinas glutenfria bröd

3 dl soja mjöl

3 dl rismjöl

3 dl bovetemjöl

2 dl psylliumfröskal eller Husk

5 dl skrädmjöl detta är ett havremjöl (finns på maxi)

1 dl pumpafrön eller solrosfrön

Lite salt

1 pkt torrjäst

Blanda alla torra ingredienser

5 dl vatten ca 40 gr

2 stora rivna morötter

1 dl olja

Blanda detta och rör i mjölet.

Det kan ibland behövas mer vatten

Jäs degen i ca 1 timme

Häll degen i 2 formar som penslats med olja och strö pumpafrön i botten

Jäs brödet i formen i 30 minuter

175gr i 1 timme

Personligen tyckte jag att det blev ett saftigt bröd med en härlig skorpa på utsidan.

Saftigheten kommer av att det är morot i degen.

Men det går att ta annat som squash eller rödbetor

fredag, 26 oktober 2012 09:16

Kvinna 35 år, huvudvärk varje dag.

Klientfall

Stresskollaps och utbränd, trött och en uppblåst känsla i magen.

Inom sjukvården hade hon inte fått någon hjälp. Hon är hon utredd, alla prover tagna. Migrän sa doktorn. Annars var det inget som var fel.

Det som hon själv upplevde som jobbigast var den ständiga huvudvärken.

När hon skrev i FAB som vi alltid gör för varje besök hade hon 112 poäng. Och det är mycket man skall inte ha något på den.

Vi gjorde en storstädning i hennes kropp. Det hör till saken att hon var mycket förstoppad. Alltså en självförgiftning!

Men hon fastade i 1 vecka.

Därefter renade hon tarmar, njurar, lever, blod. Detta under ca 5 veckor.

Under tiden skickade vi iväg ett Imupro test och som visade överkänslighet på 38 födoämnen av 280. Det var 4 (det högsta) på gluten och på mjölkprodukterna. Sen var det nötter och lite annat….

Efter 6 veckor kom hon på första återbesöket. Det var fantasiskt att se henne. Hon var glad och hade en helt annan energi.

Hon skrev i samma FAB och denna gång hade hon 13 poäng.

Det är sällsynt att så mycket händer under 6 veckor.

Nu jobbar vi med att få upp hennes mineralvärden i rätt nivå. För p g a att hon hade en risig tarm hennes kropp inte kunnat få ut näringen från maten hon åt.

Hon är så glad för denna förbättring och hon funderar själv på att utbilda sig till näringsterapeut. För själv är hon helt förundrad att det är så enkelt att få rätsida på en dålig kropp. Varför förstår inte läkarna detta. Och varför får folk inte hjälp?

Ja detta kan man undra. Men än en gång, att ändra på kosten tjänar inte läkemedelsbolagen pengar på. Och läkarna är inte utbildade i kostlära. De skickar folk till dietisten och de tycker oftast att de skall äta allsidigt. Men om de inte tål den mat de äter är det inte ett bra råd.

Nästa råd var att ta ut spiralen eftersom en bivkerning är huvudvärk.

fredag, 05 oktober 2012 12:13

PMS - är antidepressiva lösningen?

Man kan läsa att 20-30 % av alla kvinnor lider av PMS besvär. Undersökningen utfördes av Netdoktor, på uppdrag av läkemedelsföretag.

Resultat visar att 9 av 10 kvinnor lider och tycker att deras livskvalité påverkas negativt. 2 av 3 kvinnor undviker sociala kontakter, nöjen och resor då de har PMS. Ungefär 300 kvinnor deltog i undersökningen, av dessa uppgav 90 % att de hade PMS-besvär i någon form.

37% måste sjukskriva sig ibland.

Majoriteten av dem som har PMS behandlar sina besvär med smärtstillade läkemedel, ca 30% får utskrivet antidepressiva medel.

Detta därför att många blir otroligt deprimerade en till två veckor innan mensen börjar.

Läs mer om besvär i kroppen här

Men forskar man på varför har dessa problem ökat?

Mina egna tankar om detta:

Prostaglandiner är förstadiet till hormoner och dessa bildas från fetter.

Det har skett en viss forskning som visar att det har med felaktiga fetter för mycket av Omega 6 och för lite Omega3. Detta leder till obalanser på fettsyror. För lite av de fetter kroppen som behöver gör att det blir felaktiga byggmaterial till hormoner. Vissa mineraler har vi också sett påverkar PMS negativt. Felaktiga koppar/zink förhållande. Det kan man se om man gör en hårmineralanalys. Läs om håranalyser här.

Vi äter också för mycket socker och snabba kolhydrater. Detta är något som ökat drastiskt och detta påverkar hormoner mycket negativt.

Varje gång vi äter kolhydrater omvandlas det till socker i kroppen. Kroppen måste producera insulin. Insulin är nyckeln för att få in glukos (socker från kolhydrater) till cellen.

Men om det är som idag vi överäter denna drog (socker) och bukspottkörteln måste producera alldeles för mycket insulin. Det tröttar kroppen. Och blodsocker åker upp och ner i en jojo.

Blocksocker är lågt ---- man måste äta socker ----- blodsocker höjs --- men sjunker rätt så snabbt osv…. så fortsätter det. I dalarna när blodsocker sjunker det är då som många får ångest/depression. Kvinnor har en tendens att öka sockerintag innan mens.  De får då större svägningar och mår extra dåligt då.

Har du PMS är det viktigt att vara noga med att tillföra fetter och se till att äta långsamma kolhydrater. ( De kallas långsamma eftersom de bryts ner långsamt i systemet och ger inte svackorna)

Annat av värde att veta är att hos en hel del finns det något som kallas östrogendominans och en för lågt progesteron.

När mensen slutar ökar östrogen och när ägglossningen sker skall östrogen gå ner medan progesteron skall öka.

Läs mer här.

Därför har det varit bra hjälp för många att ta bioidentiskt progesteronkräm.

Detta tas från ägglossningen till mensen börjar.

måndag, 17 september 2012 08:34

Varför är magnesiumbrist så vanligt?

En av de vanligaste brister som vi ser när vi jobbar med funktionsanalyser är just magnesiumbrist.

”Men tänk om jag får i mig för mycket.” säger många.

Varför är man mer rädd för att få i sig för mycket än att få i sig för lite?

De som har hästar vet att det är en vanlig brist. Därför att fodret inte innehåller det.

Jag kommer i denna artikel att beskriva fakta och mina teorier om varför det är vanligt med magnesiumbrist.

 

Kemi:

Jordskorpan består till 2% av magnesium och havet ca 1,14 %. En vuxen människa innehåller ca 20-28 gr eller 2 msk magnesium och ca 99 % av detta finns i cellerna. 50-60% i skellett och ca 20-30% i muskler. Serum koncentrationen av magnesium är 1,7-3 mg/100 ml.

Magnesium finns koncentrerat i hjärtmuskeln. Det finns 18 ggr mer i hjärtmuskeln än i serum.

OBS inom sjukvården görs sällan mätningar på magnesium. De flesta mätningar inom sjukvården sker i blodet och inte i cellerna. Hårmineralanalyser ger svar på hur cellerna har tagit upp magnesiumet.

Historiskt perspektiv och andra aspekter:

En frisk människa behöver ca 300-400 mg per dag.

Enligt Professor Robert Tigerstedt var dagsintaget av magnesium från kosten i början av 1900-talet på många håll i västvärlden hela 1 250 mg och nu är det nere i 250 mg.

När helkorn raffineras till vitt mjöl försvinner 75% av magnesiuminnehållet. Enligt amerikanska jordbruksdepartementet står den moderna kosten för 40% av det dagliga intaget.

Förutom ett lågt innehåll förbrukas också magnesium vid intag av läskedrycker och alkohol samt raffinerad eller fettrik mat.

Kroppen utsöndrar magnesium vid ett högt intag av kalcium, det tränger ut kalcium från cellerna. (Vanligt är att man får i sig kalcium från mjölk och annat)

Magnesiumförbrukning ökar behovet till det dubbla vid stress. Tänk då på hur många som stressar idag! Och inte får i sig tillräckligt med magnesium.

Hård träning ökar behovet av magnesium.

Mental stress såväl som fysisk stress ökar behovet av magnesium.

Ett surt tillstånd (lågt Ph i kroppen) ökar behovet.

Kroppen omsätter mer magnesium vid utsöndring av adrenalin och kortisol.

Vissa sjukdomar eller typer av mat, alkohol och läkemedel blockerar upptaget av magnesium.

Vad är vanliga symptom på brister?

Stress och panikattacker

Sömnlöshet

Kramper i muskler

PMS

Förstoppning

Kärlkramp och hjärt-/ kärlproblem

Stelhet

Bortdomning

Urinvägsinfektioner

Allergier och överkänslighet

Mental trötthet

Benskörhet

mm……….

 

RDI (rekommederat dagligt intag)

350 mg genom kosten. Men de flesta får i sig 200-250 mg genom kosten.

ODI (optimala doser)

200-600 mg genom tillskott.

Vissa beredningsformer är bättre än andra:

Mg-glycinat, malat, aspartat och citrat

Aminosyrebundet Mg

Mg- AEP2

Klientfall: Värk, astma och kronisk trötthetssyndrom

 

Idag hade jag ett återbesök av en kvinna (50år) som kom för fösta gången för en månad sedan.

Hennes problem var ont i leder och muskler, svårt med koncentration och mycket trött. Symptomen var många och när hon skrev i fab. (ett formulär om hur man känner sig)

så låg det på 149. Dessutom har hon astma och tagit astmamedicin. Hon säger hon att hon reagerar på många saker b l a kemiska ämnen.

Som i nästan alla fall så bestämde vi oss för att rena kroppen. Det finns olika sätt att göra det men hon bestämde sig för att fasta. Under den tiden som hon fastade försvann en hel del av hennes problem och nästan ingen värk.

Det var en härlig känsla hon berättar att hon fick mer energi och hjärtat hade lugnat sig.

Hon kom på ett återbesök och hennes poäng på Fab var 47 alltså mer än 100 poäng mindre.

Under tiden så hade vi lämnat in en håranalys (det tar 1 månad att få tillbaka). Svaret visade ett högt järn och ett högt mangan.

Hon hade dessutom gjort en analys på sitt vatten, där man i det egna brunnsvattnet konstaterade samma. Högt mangan och högt järn.

Vi är glada att nu kunna jobba vidare med att få rätsida på mineralbalansen i kroppen och förhoppningsvis kommer hon att må bättre och bättre.

fredag, 24 augusti 2012 14:07

Tarminflammation

Idag är det markand i Trelleborg. Den kallas Palmfestival. Vi har ett stånd där för att tala om att vi finns i stan. De flesta går förbi och en del skyndar sig ännu mer när de ser att det handlar om hälsa. Visst är det konstigt?

Men vi vill inte ge några ett dåligt samvete. Alla har ett eget ansvar för sin hälsa och vi står där för att vi vill informera att det finns alternativ om man inte vill må så dåligt som de flesta klagar att de gör. Det är lättare att klaga än att göra något åt det känns det som ibland!

Jag blev iallafall mycket glad när jag såg en av mina kunder komma fram till mig. Hon hade precis varit hos doktorn. Doktorn hade sagt till henne att hon inte behöver komma förrän om ett år.

När hon kom för något år sedan hade hon Ulcerös kolit, med halva tarmen inflammerad. Hon gick även på läkemedel som är ett cellgift, Asacol och Azatioprin. Och hade fått besked av doktorn att detta skulle hon få ta i hela sitt liv. Trots dessa läkemdel fungerade tarmen inte alls som den skulle.

Hon letade upp mig och vi började att åtgärda hennes mat. Läkte hennes tarm.

Kan ni förstå att inga läkare bryr sig om hur de äter. De säger: "Ta medicinen och ät vad du vill...."

Men som alla tänkade människor så bör man förstå att det man stoppar in i kroppen hjälper den eller stjälper den. Hon fick kostråd och vi jobbade med att läka hennes tarm. Efter några månader var hon av med de 3 läkemedel hon tog och kroppen hade börjat läka. Vi fortsatte  och idag verkar det som om hennes problem är borta.

Det vi la märke till ibörjan var att hon fick dippar på våren och hösten. Men då är hon extra noga med kosten och att stärka sig med en del produkter. Då blir inte dipparna så djupa. Hon var iallafall glad att hon slipper sina läkemedel med alla biverkningar och hon är glad att hon har sett att kroppen kan läka sig om den får rätt hjälp.

Jag blir glad av att höra när kunder har blivit läkta. Det ger mig en drivkraft att jobba vidare även om det ibland kan kännas som man jobbar i motvind med tanke på att man från läkemedelsverk och andra instutiotioner försöker att bakbinda oss, genom att förbjuda att sälja vissa produkter och framför allt att vi inte får säga att några av de medel vi jobbar med förbygger, behandlar eller botar.

Vill du ha hjälp med din tarm. Misströsta inte det finns hjälp att få. Detta exempel är bara ett av många med denna problematik.

torsdag, 23 augusti 2012 12:11

Är mjölk bra eller dåligt för hälsan?

Många kanske tycker att jag är drastisk i mitt inlägg som kommer här. Men jag vill belysa det med både viss forskning och fakta.

Jag skulle vilja påstå att hade folk låtit bli mjölk och alltför mycket ost….hade man mått bättre.

Vad är det som gör att mjölken som vi i århundraden här uppe i Norden har haft så mycket glädje och fått näring ifrån inte längre ger oss samma näring?

Först och främst har det att göra med hur man bearbetar och behandlar mjölken, som påverkar den negativt. Den homogeniseras – då slås fettpartiklarna sönder och de påverkar proteinerna så att de inte längre känns igen av vår kropp.

Många rapporter visar att homogenisering förändrar mjölkens omättade och mättade fetter, proteiner, enzymer och antioxidanter.

På 1800 talet och början på 1900 talet förstod man att mjölken kunde innehålla bakterier som inte var bra för oss. Vi har b l a TBC (och en del andra bakterier) som spreds genom mjölk. Därför valde man att börja pastörisera mjölken. (Jag menar inte att man skall dricka opastoriserad mjölk, tro inte det).

Man kunde ha valt en annan väg, att befrämja renhet och att inte lagra mjölken så länge. Men man gick en annan väg nämligen en storskalig mjölkindustri. Detta gjorde att man måste behandla den för att bevara den. Läs mer här

Bearbetning i olika steg

Innan mjölken når konsumenten genomgår den flera steg.

  1. Man slungar den med hög hastighet i en centrifug och då separeras mjölk från      grädde.
  2. Nästa steg är att sätta tillbaka grädden i olika mängde till olika typer av      mjölksorter. Fettet är bärare av vitaminer och mjölkprodukter med en låg      fetthalt har låga nivåer av vitaminer. Detta löser man genom att sätt till      syntetiska vitaminer, vilka konstigt nog inte behöver redovisas som      tillsatser på förpackningen.
  3. Till sist homogeniseras mjölken d vs fettpartiklarna splittras sönder i en så      kallad homogenisator. Istället för att fettet flyter upp till ytan som i      ohomogeniserad mjölk så fördelas det nu jämnt i mjölken.

De negativa effekterna av detta kan man läsa om i boken”Mjölkrevolitionen” av Fredrik Colting.

Tittar man på forskning om homogeniseringen som mejerierna ofta själva varit med och sponsrat kan man inte läsa något negativa effekter.

 

Mjölk är slembildande - inte bra.

Då förstår man att återkommande förkylningar och mjölk inte går så bra ihop

Andra rapporter talar också för ökad risk för exempelvis allergier.

De flesta öronbarn behöver sluta med mjölk.

De som har astma behöver sluta med mjölk.

De flesta med mag- och tarmproblem behöver sluta med mjölk.

De som vill undvika/förebygga bröstcancer behöver sluta med mjölk.

Alla som vill behålla ett starkt skelett behöver sluta med mjölk.

Listan kan göras lång. ……

Mjölk är egentligen kalvens föda

En kalv växer till full storlek på ett till två år. De proteiner som mjölk innehåller gör att kavlen kan växa så fort och bra på mjölk.

Men hur är det med våra barn? Ja de skall helst växa i 20 för att bli vuxna.

De kan inte bryta ner de proteiner som finns i mjölken. Vi kan inte tillverka enzymer för att bryta ner den. Därför får så många barn och ungdomar ont i magen av mjölk.

Ger mjölk starka ben som man påstår?

Svar: NEJ detta är en skröna.

Svensk mjölk skriver att livsmedelsverket rekommenderar mjölk eftersom mjölk är en av våra främsta källor till kalcium och därmed menar man att det förebygger benskörhet.

Som en parantes är Norden de mest mjölkdrickande och ostälskande länderna i hela världen men vi har också mest benskörhet. Jag får inte detta att gå ihop! Varför ger mjölk sköra med istället för starka ben?

Det är olika orsaker. Att det innehåller kalcium är rätt men kan kroppen ta upp det? Intag och upptaget är inte synonymt. Mjölk pastöriseras och i den upphettningen dör även ett enzym som är nödvändigt för upptaget.

Mjölk är syrabildande (precis som många andra födoämnen t ex kött och sädesprodukter) När det är för hög syra i kroppen strävar kroppen efter att få balans i systemet och då tas kalk ifrån det ställe i kroppen där det finns nämligen i förrådet i benstommen.

Vidare för att kalk skall tas upp behövs D-vitamin och det fås bäst genom sol. Vi har för lite sol och de flesta svenskar vet inte behovet av att äta D-vitamin under den mörka årstiden.

För att kunna bygga ett bra skelett behövs kalcium upptaget kombineras med magnesium, det gör att skelettet också blir elastiskt.

Enbart kalcium tillskott (även om det kombineras med D-vit) gör inte att det blir ett starkt och bra skelett.

Och detta med bröstcancer?

Vi får i oss en hel del hormoner genom mjölken. Och man menar ju att mycket av bröstcancer är östrogenbaserat.

Mjölkprodukterna svara för 60-80% av allt östrogen som konsumeras.

Korna mjölkas i 300 dagar på året och de är i princip dräktiga hela tiden. I slutet av dräktigheten är hormonnivåerna som högst de är upp till 33 gånger mer i dräktiga kor som är i den senare delen av sin dräktighet.

Att notera kan man säga att i många traditionella boskapssamhällen i världen mjölkas inte korna så länge. Kor mjölkas bara ca 5 månader per år i t ex Mongoliet.

En studie där man undersökt cancer i förhållande till mjölkprodukter i 42 länder fann man att mjölk och ostkonsumtion hade ett starkt samband med testikelcancer hos män mellan 20 – 39 år.

Jag skulle i detta sammanhang också vilja berätta om en kvinna som heter Jane Plant som skrev en mycket intressant bok som heter "Ditt liv i dina händer".

Hon fick återkommande bröstcancer och gjorde allt som läkarna ville och sa. Men till slut satte det sig i lymfan hos henne och då bestämmer hon sig jag vill inte gå på deras linje. Under en tid hade hon studerat var i välden har man minst bröstcancer och det var i Kina. Varför jo b la där dricker man och använder inte mjölk. Man säger att bröstcancer är den rika kvinnans sjukdom. Hon la om sin kost slutade med mjölk som hon älskade. Bara veckor efter detta så har hennes lymfknöl gått ner.

Nu berättar hon detta för alla…. Man kan bli av med sin cancer och hon har hjälpt många kvinnor att också på en naturlig väg bli friska.

Jag har personligen i min klinik träffat många kvinnor som har eller har haft bröstcancer (obs vi har inte behandlat deras cancer) men de har sökt för andra saker. Jag har alltid frågat dem om hur deras förhållande till mjölk och ost är. De har alla älskat det. Och varit stora konsumenter.

Ytterligare ko-fakta och mjölkfakta

Om kor hade fått en annan behandlig inte stått i överfulla kofabriker och mjölkats 300 dagar om året och få äta spannmål och kraftfoder, raps, soja och andra biprodukter från livsmedelsindustrin som mealss mm för att klara att bli mjölkade så hör mycket - då kanske mjölken hade varit bättre.

Vad kan man använda istället?

Som väl är så har det gjorts många bra produkter som ersätter mjölken. Bla har vi alla sojaprodukter. OBS! dessa produkter skyddar mot bröstcancer för det innehåller fytoöstrogener som är mycket svagare i förhållande till mjölk (som har mycket potenta/starka östrogener.) Fytoöstrogenerna sätter sig på östrogenreceptorerna och skyddar kroppen från de skadliga östrogenerna.

Förutom soja, finns rismjölk, kokosmjölk, havremjölk, ….. man kan göra egen mandelmjölk, sesammjölk och dessa ger en bättre kalcium eftersom kroppen kan använda det bättre. De har även börjat att göra syrade produkter och mycket annat.

Varför tror ni det finns så många alternativ till mjölkprodukterna? Kan det vara så att fler och fler förstår att de inte mår bra av det. Hoppas det.

Mina egna slutsatser

Jag personligen slutade med mjölk får många år sedan. Har fått upp ögonen för att man kan laga god mat ändå. Vissa mjölkprodukter är bättre än andra och av dessa är smör och grädde 2 produkter som är bra att använda. Tål man inte mjölkproteinet finns det ett smör man kan använda där man har tagit bort proteinämnet.

Trots många fakta rekommenderas man att dricka mjölk.

Ingen, varken socialstyrelse, livsmedelsverk eller läkemedelsverk har något att invända.

Nu är detta mina egna funderingar: kan det vara så att dessa tre verk samarbetar?

Blir folk sjuka så behöver man mediciner och sen är cirkeln sluten.

Ja bilda er en egen uppfattning. Svälj inte allt som sägs eller rekommenderas.

  

 

måndag, 20 augusti 2012 18:07

Blodgrupperna och hjärta och kärl

Här kan du läsa en intressant artikel om hjärta och kärl

Jag läste denna artikel på aftonbladet där man menar att vissa blodgrupper är mer benägna att få hjärtinfrakt. Det fick mig att tänka på blodgrupperna. Som Peter A´damo har skrivit en bok om som heter: "Ät rätt för din blodgrupp."  

Att de olika blodgrupperna passar bättre eller sämre för olika mat är inget man inom sjukvården tar hänsyn till alls för man menar att det inte är vetenskapligt.

Men man har forskat på lektiner i Lund. Immunologen Sanna Ehdin har med egna ögon sett (som hon skriver i förordet till Peter Adamos bok) hur lektiner påverkar  blodkropparna, hur de klumpade ihop sig eller agglutinerar. Lektinerna renades fram från olika bönsorter och tillsattes i odlingsflaska med celler började dessa växa och dela sig. Denna effekt är sedan länge känd inom immunologin.

Kroppen reagerar alltså på matens innehåll av lektiner, vilket är en sorts proteiner med sockergrupper kopplade till sig. Dessa kan i olika grad binda till cellernas yta.

Det som skiljer de fyra blodgrupperna åt är vilka sockermolokyler som finns på cellerna. Därför kan två personer med olika blodgrupp reagera olika fast de äter samma mat.

Det olika blodgrupperna reagerar på olika sätt fast de äter samma sak. De olika blodgrupperna skiljer sig åt vad det gäller immun- och matsmältningssystemets förmåga att ta hand om stress, infektioner och födoämnen.

Detta har att göra med genetik. Födoämnen påverkar våra hormoner nervsystem och immunförsvaret.

Vi är alla olika och kan ha olika behov av olika födoämnen.

I aftonbladets artikel kan man läsa att de flesta i Sverige tillhör blodgrupp A

Detta är den blodgrupp som kallas Jordbrukaren. Passar bäst för vegetarisk kost.

Men hur äter de flesta i Sverige. Jo de har en förkärlek till kött. Men blodgrupp A har ofta för lite magsyra och kan ha svårt att smälta proteinet i kött.

Det som man har sett är just de problem som kan uppkomma om man inte äter rätt är att Blodgrupp A kan ha lättare att få hjärt- och kärlproblem, typ 1 diabetes och sjukdomar i lever och galla.

Vill du läsa mer, kan du se listor på blodgruppsmat här.

Läs även hur vikten påverkas.